Источни фронт, 527. дан: Спријечен покушај Украјинаца да нападну војно-поморску базу у Русији

04.08.2023. 15:21
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

Специјална војна операција руске војске, 527. дан.

Настављају се борбе на различитим дijеловима фронта. Украјинске снаге трпе тешке губитке. Руски министар одбране Сергеј Шојгу обишао је командни пункт групе „Центар“ у зони специјалне операције, преноси Спутник.

Украјинске снаге активно користе касетне бомбе у индустријској зони у граду Авдејевка (ДНР), како би спријечили офанзиву руске војске, рекао је за Спутњик један припадник руских снага.

Украјинске снаге су током претходне ноћи извеле удар на Новокаховски округ у Херсонској области, саопштиле су локалне власти.

Оружане снаге Русије обориле и уништиле 13 дронова којима су украјинске снаге покушале да нападну Крим, саопштило је руско Министарство одбране.

- У току ноћи спријечен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотним летјелицама на објекте на Криму. ПВО је уништила десет дронова, а средствима за електронско ратовање уништена су још три - наведено је у саопштењу.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обишао је командни пункт групе „Центар“ у зони специјалне операције, саопштило је руско Министарство одбране.

Украјинска војска покушала је са два беспилотна чамца да изведе напад на војно-поморску базу у Новоросијску на територији Русије, саопштило је руско Министарство одбране. Руски бродови су их открили и уништили.

Према ријечима губернатора Краснодарске области, нема ни повријеђених ни материјалне штете.

Шојгу провјерио стање на првој линији фронта; Командант снага показао уништено шведско возило ЦВ-90

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је провјеру командног пункта на првој линији фронта групе снага „Центар“ у зони специјалне операције, саопштило је руско Министарство одбране.

Истиче се да је Шојгу на командном пункту саслушао извјештај команданта групе генерал-потпуковника Андреја Мордвичева, као и команданата и официра штабова о текућој ситуацији, карактеру непријатељских дејстава и извршавању борбених задатака на тактичким правцима руских снага.

- Министар одбране Русије скренуо је посебну пажњу на потребу да се током борбених дејстава нанесе ефикасан превентиван ватрени пораз непријатељу приликом његовог потискивања са положаја - наводи се у саопштењу, преноси Спутник.

Наглашава се да ове мјере треба да обезбједе максимално очување живота и здравља руских војника.

Министарство истиче да је командант групе снага „Центар“ генерал-потпуковник Андреј Мордвичев показао Шојгуу једну од многих непријатељских јединица оклопних возила заплењених у борбама – шведско борбено возило пјешадије ЦВ-90.

У саопштењу се објашњава да су ово возило оставили украјински војници приликом повлачења, након што је ЦВ-90 погођен пројектилом из ручног бацача противтенковских граната РПГ-7.

- Сергеј Шојгу захвалио је команди и личном саставу групе снага за вођење успјешних офанзивних дејстава у краснолиманском правцу и томе што су наше снаге заузеле повољније положаје - додаје се у саопштењу Министарства, преноси Спутник.

„Русија спремна да преузме улогу у новом свјетском поретку“: БРИКС спрема нову глобалну валуту

Русија заједно са чланицама БРИКС-а и другим афричким земљама разговара о стварању нове глобалне валуте која би могла да прекине доминацију америчког долара, рекао је замјеник предсједника Државне думе Александар Бабаков.

Бабаков је изјавио да је Москва спремна да преузме нову улогу у свјетском поретку и да, заједно са партнерима, руши хегемонију САД, пошто је прошла тест западних санкција.

Тврдећи да је самит Русије и Африке одржан прошле недјеље у Санкт Петербургу директан доказ неуспјеха колективног Запада да изолује Русију, он је изнио нове трендове у систему међународних односа.

Бабаков је нагласио да би постизање стварног суверенитета Русије захтијевало одступање од доминације америчке валуте. Москва и њени партнери би требало да се договоре око нове монетарне јединице и правила њеног функционисања, објаснио је он.

На питање о новој валути, руски посланик је одговорио: „Ово није јуан и није рубља. Већ постоје одређене формулације… Име није важно, али би требало да буде аналогно долару.”

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 21m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    7h 55m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    7h 1m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 22m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 11m
    2