Istočni front, 527. dan: Spriječen pokušaj Ukrajinaca da napadnu vojno-pomorsku bazu u Rusiji

04.08.2023. 15:21
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

Specijalna vojna operacija ruske vojske, 527. dan.

Nastavljaju se borbe na različitim dijelovima fronta. Ukrajinske snage trpe teške gubitke. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je komandni punkt grupe „Centar“ u zoni specijalne operacije, prenosi Sputnik.

Ukrajinske snage aktivno koriste kasetne bombe u industrijskoj zoni u gradu Avdejevka (DNR), kako bi spriječili ofanzivu ruske vojske, rekao je za Sputnjik jedan pripadnik ruskih snaga.

Ukrajinske snage su tokom prethodne noći izvele udar na Novokahovski okrug u Hersonskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.

Oružane snage Rusije oborile i uništile 13 dronova kojima su ukrajinske snage pokušale da napadnu Krim, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- U toku noći spriječen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letjelicama na objekte na Krimu. PVO je uništila deset dronova, a sredstvima za elektronsko ratovanje uništena su još tri - navedeno je u saopštenju.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je komandni punkt grupe „Centar“ u zoni specijalne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska pokušala je sa dva bespilotna čamca da izvede napad na vojno-pomorsku bazu u Novorosijsku na teritoriji Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ruski brodovi su ih otkrili i uništili.

Prema riječima gubernatora Krasnodarske oblasti, nema ni povrijeđenih ni materijalne štete.

Šojgu provjerio stanje na prvoj liniji fronta; Komandant snaga pokazao uništeno švedsko vozilo CV-90

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je provjeru komandnog punkta na prvoj liniji fronta grupe snaga „Centar“ u zoni specijalne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ističe se da je Šojgu na komandnom punktu saslušao izvještaj komandanta grupe general-potpukovnika Andreja Mordvičeva, kao i komandanata i oficira štabova o tekućoj situaciji, karakteru neprijateljskih dejstava i izvršavanju borbenih zadataka na taktičkim pravcima ruskih snaga.

- Ministar odbrane Rusije skrenuo je posebnu pažnju na potrebu da se tokom borbenih dejstava nanese efikasan preventivan vatreni poraz neprijatelju prilikom njegovog potiskivanja sa položaja - navodi se u saopštenju, prenosi Sputnik.

Naglašava se da ove mjere treba da obezbjede maksimalno očuvanje života i zdravlja ruskih vojnika.

Ministarstvo ističe da je komandant grupe snaga „Centar“ general-potpukovnik Andrej Mordvičev pokazao Šojguu jednu od mnogih neprijateljskih jedinica oklopnih vozila zaplenjenih u borbama – švedsko borbeno vozilo pješadije CV-90.

U saopštenju se objašnjava da su ovo vozilo ostavili ukrajinski vojnici prilikom povlačenja, nakon što je CV-90 pogođen projektilom iz ručnog bacača protivtenkovskih granata RPG-7.

- Sergej Šojgu zahvalio je komandi i ličnom sastavu grupe snaga za vođenje uspješnih ofanzivnih dejstava u krasnolimanskom pravcu i tome što su naše snage zauzele povoljnije položaje - dodaje se u saopštenju Ministarstva, prenosi Sputnik.

„Rusija spremna da preuzme ulogu u novom svjetskom poretku“: BRIKS sprema novu globalnu valutu

Rusija zajedno sa članicama BRIKS-a i drugim afričkim zemljama razgovara o stvaranju nove globalne valute koja bi mogla da prekine dominaciju američkog dolara, rekao je zamjenik predsjednika Državne dume Aleksandar Babakov.

Babakov je izjavio da je Moskva spremna da preuzme novu ulogu u svjetskom poretku i da, zajedno sa partnerima, ruši hegemoniju SAD, pošto je prošla test zapadnih sankcija.

Tvrdeći da je samit Rusije i Afrike održan prošle nedjelje u Sankt Peterburgu direktan dokaz neuspjeha kolektivnog Zapada da izoluje Rusiju, on je iznio nove trendove u sistemu međunarodnih odnosa.

Babakov je naglasio da bi postizanje stvarnog suvereniteta Rusije zahtijevalo odstupanje od dominacije američke valute. Moskva i njeni partneri bi trebalo da se dogovore oko nove monetarne jedinice i pravila njenog funkcionisanja, objasnio je on.

Na pitanje o novoj valuti, ruski poslanik je odgovorio: „Ovo nije juan i nije rublja. Već postoje određene formulacije… Ime nije važno, ali bi trebalo da bude analogno dolaru.”

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    10h 18m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    9h 52m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    8h 58m
    3
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    2h 20m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    11h 19m
    0