Источни фронт, 530. дан: Руска војска наставља да уништава украјинску војну технику

07.08.2023. 15:15
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

У току је 530. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган намјерава да разговара са руским колегом Владимиром Путином о обнављању мировних преговора о Украјини. Руске снаге настављају да уништавају украјинску војну технику.

Систем противваздушне одбране у понедјељак увече оборио је беспилотну летјелицу у Ферзиковском округу Калушке области.

Жртава и штете није било, рекао је губернатор региона Владислав Шапша, преноси Спутњик.

Руска авијација групе „Југ“ погодила је навођеном муницијом базу 5. посебне јуришне бригаде и положаје 24. посебне механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Доњецкој Народној Републици, извијестио је портпарол центра Вадим Астафјев.

Поред тога, посада хеликоптера војне авијације уништила је борбено возило у подручју Клешчејевке.

Према ријечима Астафјева, милитанти групе уништили су двије самоходне артиљеријске јединице 155. калибра „Краб“ пољске производње у Свјато-Покровском и Кирову уз помоћ дронова „ланцет“. Ланцети су такође онеспособили хаубицу „Акација“, калибра 122 мм и борбено возило непријатељске у подручју насеља Кузминовка и Андрејевка.

Русија остаје међу топ-5 земаља са највећим резервама на свијету

Државне резерве Русије су се, према подацима из маја, смањиле за 11,6 милијарди долара – на 584,2 милијарде долара. Овим је Русија уступила четврто мјесто Индији међу економијама са највећом међународном имовином, показују анализе података националних Централних банака стотину економија свијета.

Русија је прошле године била на четвртом мјесту, када је руска имовина, укључујући и она коју је Запад замрзнуо, износила 540 милијарди долара. Међутим, у мају ове године Индија је заузела ову позиције са имовином од 590,7 милијарди долара.

Истовремено, Кина је лидер на листи – на крају маја ове године њена имовина је износила 3,371 билиона долара. На другом мјесту је Јапан са резервама од 1,254 билиона долара. Прву тројку затвара Швајцарска – 886 милијарди долара.

 

У првих 10 су и Саудијска Арабија, Хонг Конг, Јужна Кореја и Бразил. Првих десет власника највећих међународних резерви у мају затворили су Сингапур, који је Њемачку потиснуо на 11. мјесто. САД су на 12. мјесту, преноси Спутник.

Русија саопштила шта је потребно за поштено рјешење кризе у Украјини

Поштено рјешење око Украјине могуће тек када Кијев прекине борбе и терористичке нападе, као и када Запад прекине испоруке оружја кијевском режиму, наводи се у коментару званичне представнице руског Министарства спољних послова Марије Захарове поводом састанка у Џеди о украјинским питањима.

- Сигурни смо да је свеобухватно, одрживо и праведно рјешење кризе могуће само ако кијевски режим заустави непријатељства и терористичке нападе, а западни спонзори престану да пумпају Оружане снаге Украјине оружјем - рекла је она.

- Морају се потврдити првобитни темељи суверенитета Украјине – њен неутрални, ванблоковски и ненуклеарни статус -  нагласила је она.

 

Русија очекује да ће земље БРИКС-а које су учествовале у консултацијама о Украјини у Џеди обавијестити Москву о напретку преговора, ниједна од тачака „формуле мира“ Владимира Зеленског није усмјерена на проналажење дипломатског рјешења за кризу.

- Руско Министарство спољних послова примило је к знању информацију о консултацијама о украјинској кризи… У њима су учествовали наши истомишљеници из БРИКС-а и други партнери. Очекујемо да ће, у складу са споразумима, са нама подијелити своје оцјене. Ми потврђујемо наш став о такозваној формули мира Зеленског, коју кијевски режим и Запад покушавају да промовишу током оваквих сусрета - рекла је Захарова, преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 18m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    7h 52m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    6h 58m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 19m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 8m
    2