Istočni front, 530. dan: Ruska vojska nastavlja da uništava ukrajinsku vojnu tehniku

07.08.2023. 15:15
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

U toku je 530. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan namjerava da razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o obnavljanju mirovnih pregovora o Ukrajini. Ruske snage nastavljaju da uništavaju ukrajinsku vojnu tehniku.

Sistem protivvazdušne odbrane u ponedjeljak uveče oborio je bespilotnu letjelicu u Ferzikovskom okrugu Kaluške oblasti.

Žrtava i štete nije bilo, rekao je gubernator regiona Vladislav Šapša, prenosi Sputnjik.

Ruska avijacija grupe „Jug“ pogodila je navođenom municijom bazu 5. posebne jurišne brigade i položaje 24. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici, izvijestio je portparol centra Vadim Astafjev.

Pored toga, posada helikoptera vojne avijacije uništila je borbeno vozilo u području Kleščejevke.

Prema riječima Astafjeva, militanti grupe uništili su dvije samohodne artiljerijske jedinice 155. kalibra „Krab“ poljske proizvodnje u Svjato-Pokrovskom i Kirovu uz pomoć dronova „lancet“. Lanceti su takođe onesposobili haubicu „Akacija“, kalibra 122 mm i borbeno vozilo neprijateljske u području naselja Kuzminovka i Andrejevka.

Rusija ostaje među top-5 zemalja sa najvećim rezervama na svijetu

Državne rezerve Rusije su se, prema podacima iz maja, smanjile za 11,6 milijardi dolara – na 584,2 milijarde dolara. Ovim je Rusija ustupila četvrto mjesto Indiji među ekonomijama sa najvećom međunarodnom imovinom, pokazuju analize podataka nacionalnih Centralnih banaka stotinu ekonomija svijeta.

Rusija je prošle godine bila na četvrtom mjestu, kada je ruska imovina, uključujući i ona koju je Zapad zamrznuo, iznosila 540 milijardi dolara. Međutim, u maju ove godine Indija je zauzela ovu pozicije sa imovinom od 590,7 milijardi dolara.

Istovremeno, Kina je lider na listi – na kraju maja ove godine njena imovina je iznosila 3,371 biliona dolara. Na drugom mjestu je Japan sa rezervama od 1,254 biliona dolara. Prvu trojku zatvara Švajcarska – 886 milijardi dolara.

 

U prvih 10 su i Saudijska Arabija, Hong Kong, Južna Koreja i Brazil. Prvih deset vlasnika najvećih međunarodnih rezervi u maju zatvorili su Singapur, koji je Njemačku potisnuo na 11. mjesto. SAD su na 12. mjestu, prenosi Sputnik.

Rusija saopštila šta je potrebno za pošteno rješenje krize u Ukrajini

Pošteno rješenje oko Ukrajine moguće tek kada Kijev prekine borbe i terorističke napade, kao i kada Zapad prekine isporuke oružja kijevskom režimu, navodi se u komentaru zvanične predstavnice ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove povodom sastanka u Džedi o ukrajinskim pitanjima.

- Sigurni smo da je sveobuhvatno, održivo i pravedno rješenje krize moguće samo ako kijevski režim zaustavi neprijateljstva i terorističke napade, a zapadni sponzori prestanu da pumpaju Oružane snage Ukrajine oružjem - rekla je ona.

- Moraju se potvrditi prvobitni temelji suvereniteta Ukrajine – njen neutralni, vanblokovski i nenuklearni status -  naglasila je ona.

 

Rusija očekuje da će zemlje BRIKS-a koje su učestvovale u konsultacijama o Ukrajini u Džedi obavijestiti Moskvu o napretku pregovora, nijedna od tačaka „formule mira“ Vladimira Zelenskog nije usmjerena na pronalaženje diplomatskog rješenja za krizu.

- Rusko Ministarstvo spoljnih poslova primilo je k znanju informaciju o konsultacijama o ukrajinskoj krizi… U njima su učestvovali naši istomišljenici iz BRIKS-a i drugi partneri. Očekujemo da će, u skladu sa sporazumima, sa nama podijeliti svoje ocjene. Mi potvrđujemo naš stav o takozvanoj formuli mira Zelenskog, koju kijevski režim i Zapad pokušavaju da promovišu tokom ovakvih susreta - rekla je Zaharova, prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    9h 56m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    9h 30m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    8h 36m
    3
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    1h 58m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    10h 57m
    0