Источни фронт, 536. дан: Оборен украјински дрон надомак Белгорода

13.08.2023. 12:19
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 536. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјина је јуче покушала да изведе нови напад на руски Кримски мост, међутим све ракете су оборене. Наставља се руска офанзива на купјанском правцу, док је украјинска контраофанзива у правцу Красног Лимана безуспјешна.

У пропалом нападу Украјинци оставили рањене на борбеном пољу

Украјинска војска покушала је да изведе напад на мјеста Первомајско у авдејевском правцу, међутим, он је осујећен, а у нападу било је доста рањених који су остали на борбеном пољу.

Према ријечима представника руске војске, Украјинци су цијелу ноћ покушавали да пробију руску одбрану и то у пет различитих групација, тако да је тек јутрос војна хитна помоћ дошла да покупи рањене војнике, али се након што је испаљено неколико хитаца из артиљерије, аутомобил окренуо назад.

Амерички пуковник: Страни плаћеници бјеже из Украјине

Међу украјинским војницима расте незадовољство због неуспјеха на фронту, са линије фронта бјеже и страни плаћеници, изјавио је бивши савјетник шефа Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор.

- Чак су и страни плаћеници, који су се тако ревносно борили на страни Украјине, сада већим дијелом отишли. Спаковали своје ствари и побјегли. Вјероватно су остали само Пољаци - оцијенио је он.

Према његовом мишљењу, у Оружаним снагама Украјине могу се повећати и случајеви дезертерства због неуспјеха у контраофанзиви.

Директни хитац на украјински минобацач

Руске снаге директним хицем из артиљерије уништиле су положај украјинског минобацача калибра 82 милиметара на купјанском правцу.

Према посљедњим подацима руског Министарства одбране, у том правцу украјинске снаге су за протекла 24 сата изгубиле 70 војника.

Одбијено пет напада Украјинаца на краснолиманском правцу

Руска војска одбила је пет напада украјинских снага на краснолиманском працву, саопштио је портпарол руске војне групе „Центар“ Александар Савчук.

Напад су спровеле украјинске јуришне групације 42. и 67. јуришне бригаде оружаних снага Украјине и том приликом изгубиле су преко 80 војника.

У нападу уништен је и један украјински оклопни транспортер, оклопно возило и минобацач калибра 120 милиметара.

Кијев дроном напао Белгородску област

Руске ПВО снаге обориле су украјинску беспилотну летјелицу у Белгородској области Руске Федерације, саопштио је Министарство одбране.

Напад је изведен нешто послије четири сата ујутру, међутим, приликом обарања летелице није дошло ни до какве материјалне штете и нико у инциденту није страдао.

Руско Министарство одбране је овај напад назвало терористичким чином.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 32m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 23m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 10m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 36m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 18m
    0