Istočni front, 536. dan: Oboren ukrajinski dron nadomak Belgoroda

13.08.2023. 12:19
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 536. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajina je juče pokušala da izvede novi napad na ruski Krimski most, međutim sve rakete su oborene. Nastavlja se ruska ofanziva na kupjanskom pravcu, dok je ukrajinska kontraofanziva u pravcu Krasnog Limana bezuspješna.

U propalom napadu Ukrajinci ostavili ranjene na borbenom polju

Ukrajinska vojska pokušala je da izvede napad na mjesta Pervomajsko u avdejevskom pravcu, međutim, on je osujećen, a u napadu bilo je dosta ranjenih koji su ostali na borbenom polju.

Prema riječima predstavnika ruske vojske, Ukrajinci su cijelu noć pokušavali da probiju rusku odbranu i to u pet različitih grupacija, tako da je tek jutros vojna hitna pomoć došla da pokupi ranjene vojnike, ali se nakon što je ispaljeno nekoliko hitaca iz artiljerije, automobil okrenuo nazad.

Američki pukovnik: Strani plaćenici bježe iz Ukrajine

Među ukrajinskim vojnicima raste nezadovoljstvo zbog neuspjeha na frontu, sa linije fronta bježe i strani plaćenici, izjavio je bivši savjetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.

- Čak su i strani plaćenici, koji su se tako revnosno borili na strani Ukrajine, sada većim dijelom otišli. Spakovali svoje stvari i pobjegli. Vjerovatno su ostali samo Poljaci - ocijenio je on.

Prema njegovom mišljenju, u Oružanim snagama Ukrajine mogu se povećati i slučajevi dezerterstva zbog neuspjeha u kontraofanzivi.

Direktni hitac na ukrajinski minobacač

Ruske snage direktnim hicem iz artiljerije uništile su položaj ukrajinskog minobacača kalibra 82 milimetara na kupjanskom pravcu.

Prema posljednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane, u tom pravcu ukrajinske snage su za protekla 24 sata izgubile 70 vojnika.

Odbijeno pet napada Ukrajinaca na krasnolimanskom pravcu

Ruska vojska odbila je pet napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pracvu, saopštio je portparol ruske vojne grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Napad su sprovele ukrajinske jurišne grupacije 42. i 67. jurišne brigade oružanih snaga Ukrajine i tom prilikom izgubile su preko 80 vojnika.

U napadu uništen je i jedan ukrajinski oklopni transporter, oklopno vozilo i minobacač kalibra 120 milimetara.

Kijev dronom napao Belgorodsku oblast

Ruske PVO snage oborile su ukrajinsku bespilotnu letjelicu u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije, saopštio je Ministarstvo odbrane.

Napad je izveden nešto poslije četiri sata ujutru, međutim, prilikom obaranja letelice nije došlo ni do kakve materijalne štete i niko u incidentu nije stradao.

Rusko Ministarstvo odbrane je ovaj napad nazvalo terorističkim činom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 6m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 1m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 55m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 4m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 14m
    0