Источни фронт, 539. дан: Руска војска „ланцетом“ уништила амерички артиљеријски систем

16.08.2023. 13:59
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

Специјална операција руске војске у Украјини, 539. дан.

Украјинска војска трпи велике губитке на више дијелова фронта. Руска војска одбила је више напада снага Кијева у правцу Красног Лимана.

Складишта и силоси са житом оштећени су у луци у Измаилу у Одеској области, саопштио је шеф војне администрације те области Олег Кипер.

Снаге Кијева испалиле су на Доњецк 11 пројектила у року од десет минута.

Сваког дана Кијев трпи све веће губитке у људству у правцу Купјанска, рекао је за Спутњик војни експерт, потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.

Украјински медији преносе да у Харковској области, након што је проглашена ваздушна опасност, одјекују експлозије, преноси Спутњик.

Руске снаге уништиле су артиљеријски систем америчке производње „паладин“ на скривеном положају у Запорошкој области ударом „ланцета“, саопштило је руско Министарство одбране.

Руске јединице одбиле су четири напада украјинских снага у правцу Красног Лимана и том приликом су ликвидирале 70 украјинских бораца, саопштио је начелник прес центра групе „Центар“ руских Оружаних снага Александар Савчук.

ПВО је јутрос уништила изнад Калушке области (Русија) три украјинска дрона, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Јутрос око пет сати спријечен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад уз помоћ три беспилотне летјелице на објекте Калушке области. Руска ПВО је правовремено открила и уништила све дронове - наводи се у саопштењу.

ПВО је синоћ осујетила напад украјинских снага дроновима на територији Белгородске области.

Још један удар спријечен је раније током дана.

Руси приредили „страшну ноћ“ украјинским војним аеродромима, складиштима и системима ПВО

Русија је прошле ноћи извела један од најмасовнијих и најразорнијих ракетних удара по војним циљевима на територији Украјине.

Мета су поново били војни аеродроми и системи ПВО, складишта муниције и горива и погони у којима се ремонтује и модернизује војна техника добијена од НАТО.

Московски војни експерт Алексеј Суконкин навео је да су руске ракете и дронови тукли по Хмељницкој, Одеској, Волињској, Лавовској, Дњепропетровској, Черкасој и Сумској области.

- Ноћ је за украјинску армију била страшна. У Краматорску су мета били Енергомашспецстаљ и Краматорска фабрика тешких алатних машина. У њима су украјинске трупе прије неколико недјеља почеле да гомилају муницију и војну опрему. У том граду је потпуно уништен центар за привремени размјештај 56. посебне моторизоване бригаде Оружаних снага Украјине.

Забиљежен је ракетни удар и по фабрици Јужмаш у Дњепропетровску, а у Хмељницкој области – опет по војном аеродрому у Староконстантинову, који је главна база украјинских Су-24 који носе ракете Storm Shadow.

СССР је тај аеродром правио тако да може да издржи неколико атомских удара, па за уништење сваког Су-24 у бетонском хангару потребан по један ракетни погодак.

На нишану су били и витални војни објекти у Одеси и војни аеродром код тог града „Шкољниј“.

Према ријечима познатог ратног извјештача Јевгенија Подубног, ремонтна фабрика у Луцку и фирма за поправку електричних за дизел локомотива била је такође мета ракетних удара.

Медведев: Запад није заинтересован за рјешавање украјинске кризе, они на том рату зарађују

Запад није заинтересован за рјешавање украјинске кризе мирним путем већ настоји да заради што више новца за свој одбрамбено-индустријски комплекс, рекао је замјеник предсједника Савета безбједности Дмитриј Медведев.

- Њихове приче о томе како је вријеме сјести за сто и почети некакве мировне преговоре све је то лукав став. Они то не желе. Они желе још више да распале рат да би зарађивали новац за своје буџете - рекао је Медведев током посјете форуму „Армија-2023“.

Руски војници веома успјешно уништавају технику коју Запад испоручује и наставиће то да раде, рекао је он и додао да у контексту губитака Запад с времена на вријеме покреће разговоре о томе да је потребно вратити се за преговарачки сто и постићи некакав компромис.

- Али треба схватити да је то само дио приче, други дио се састоји у томе да амерички војно-одбрамбени комплекс и европски, на томе зарађују. За њих је то начин да зараде огромна средства на име испорука технике Украјини. Зато они на том рату зарађују - навео је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    11h 29m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    11h 3m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    10h 9m
    4
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    3h 31m
    0
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    12h 30m
    0