Istočni front, 539. dan: Ruska vojska „lancetom“ uništila američki artiljerijski sistem

16.08.2023. 13:59
0
IZVOR: in4s.net/sputnikportal.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 539. dan.

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke na više dijelova fronta. Ruska vojska odbila je više napada snaga Kijeva u pravcu Krasnog Limana.

Skladišta i silosi sa žitom oštećeni su u luci u Izmailu u Odeskoj oblasti, saopštio je šef vojne administracije te oblasti Oleg Kiper.

Snage Kijeva ispalile su na Donjeck 11 projektila u roku od deset minuta.

Svakog dana Kijev trpi sve veće gubitke u ljudstvu u pravcu Kupjanska, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

Ukrajinski mediji prenose da u Harkovskoj oblasti, nakon što je proglašena vazdušna opasnost, odjekuju eksplozije, prenosi Sputnjik.

Ruske snage uništile su artiljerijski sistem američke proizvodnje „paladin“ na skrivenom položaju u Zaporoškoj oblasti udarom „lanceta“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske jedinice odbile su četiri napada ukrajinskih snaga u pravcu Krasnog Limana i tom prilikom su likvidirale 70 ukrajinskih boraca, saopštio je načelnik pres centra grupe „Centar“ ruskih Oružanih snaga Aleksandar Savčuk.

PVO je jutros uništila iznad Kaluške oblasti (Rusija) tri ukrajinska drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Jutros oko pet sati spriječen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad uz pomoć tri bespilotne letjelice na objekte Kaluške oblasti. Ruska PVO je pravovremeno otkrila i uništila sve dronove - navodi se u saopštenju.

PVO je sinoć osujetila napad ukrajinskih snaga dronovima na teritoriji Belgorodske oblasti.

Još jedan udar spriječen je ranije tokom dana.

Rusi priredili „strašnu noć“ ukrajinskim vojnim aerodromima, skladištima i sistemima PVO

Rusija je prošle noći izvela jedan od najmasovnijih i najrazornijih raketnih udara po vojnim ciljevima na teritoriji Ukrajine.

Meta su ponovo bili vojni aerodromi i sistemi PVO, skladišta municije i goriva i pogoni u kojima se remontuje i modernizuje vojna tehnika dobijena od NATO.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Sukonkin naveo je da su ruske rakete i dronovi tukli po Hmeljnickoj, Odeskoj, Volinjskoj, Lavovskoj, Dnjepropetrovskoj, Čerkasoj i Sumskoj oblasti.

- Noć je za ukrajinsku armiju bila strašna. U Kramatorsku su meta bili Energomašspecstalj i Kramatorska fabrika teških alatnih mašina. U njima su ukrajinske trupe prije nekoliko nedjelja počele da gomilaju municiju i vojnu opremu. U tom gradu je potpuno uništen centar za privremeni razmještaj 56. posebne motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Zabilježen je raketni udar i po fabrici Južmaš u Dnjepropetrovsku, a u Hmeljnickoj oblasti – opet po vojnom aerodromu u Starokonstantinovu, koji je glavna baza ukrajinskih Su-24 koji nose rakete Storm Shadow.

SSSR je taj aerodrom pravio tako da može da izdrži nekoliko atomskih udara, pa za uništenje svakog Su-24 u betonskom hangaru potreban po jedan raketni pogodak.

Na nišanu su bili i vitalni vojni objekti u Odesi i vojni aerodrom kod tog grada „Školjnij“.

Prema riječima poznatog ratnog izvještača Jevgenija Podubnog, remontna fabrika u Lucku i firma za popravku električnih za dizel lokomotiva bila je takođe meta raketnih udara.

Medvedev: Zapad nije zainteresovan za rješavanje ukrajinske krize, oni na tom ratu zarađuju

Zapad nije zainteresovan za rješavanje ukrajinske krize mirnim putem već nastoji da zaradi što više novca za svoj odbrambeno-industrijski kompleks, rekao je zamjenik predsjednika Saveta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.

- Njihove priče o tome kako je vrijeme sjesti za sto i početi nekakve mirovne pregovore sve je to lukav stav. Oni to ne žele. Oni žele još više da raspale rat da bi zarađivali novac za svoje budžete - rekao je Medvedev tokom posjete forumu „Armija-2023“.

Ruski vojnici veoma uspješno uništavaju tehniku koju Zapad isporučuje i nastaviće to da rade, rekao je on i dodao da u kontekstu gubitaka Zapad s vremena na vrijeme pokreće razgovore o tome da je potrebno vratiti se za pregovarački sto i postići nekakav kompromis.

- Ali treba shvatiti da je to samo dio priče, drugi dio se sastoji u tome da američki vojno-odbrambeni kompleks i evropski, na tome zarađuju. Za njih je to način da zarade ogromna sredstva na ime isporuka tehnike Ukrajini. Zato oni na tom ratu zarađuju - naveo je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    12h 55m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    12h 29m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    11h 35m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    4h 57m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    13h 56m
    0