Источни фронт, 540. дан: Оборен украјински дрон изнад Белгородске области

17.08.2023. 13:00
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 540. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинска војска трпи велике губитке, посебно у запорошком правцу. Руске ракетне снаге уништиле су упориште украјинске ПВО у Краматорску. Московски суд казнио је "Гугл" са три милиона рубаља (31.000 долара) због тога што није уклонио фејк видео-снимке о специјалној војној операцији.

Припадници руске групе "Дњепар" уништили су украјински тенк и минобацач којим је гађана Каховска хидроелектрана.

Руске ракетне снаге су уништиле упориште украјинске ПВО и радио-електронске борбе у Краматорску, рекао је за Спутњик начелник прес центра групе „Југ“ Вадим Астафјев.

Припадници групе "Дњепар" су током протекла 24 сата у Херсонској области уништили украјинску хаубицз Д-30, самоходну хаубицу "Акација" и ликвидирали 20 украјинских бораца, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

Реакција на Саркозијеву изјаву

Савјетник шефа канцеларије предсједника Украјине Михаил Подољак критиковао је бившег француског предсједника Николу Саркозија због изјаве о Криму и новим руским територијама, окарактерисавши то као „фантастичну злочиначку логику“.

То, како је додао, представља један од фундаменталних разлога за рат који се данас води.

Подсјетимо, Саркози је рекао да је Крим историјски руска територија, да његови становници себе сматрају Русима, као и да је прича о његовом враћању Украјини илузија.

Он је такође изразио идеју о одржавању сличних референдума у ​​новим регионима Русије како би се „коначно и транспарентно“ затворило питање враћања ових територија Украјини, осим ако она не жели „замрзнути конфликт“.

- Нема никаквих нових територија Русије, никаквих права Русије на референдуме, нити културних и језичких особености - написао је Подољак на мрежи Х (некадашњи Твитер).

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:

- Оружане снаге Украјине изгубиле су у јужнодоњецком правцу током претходног дана више од 175 војника;

- Оружане снаге Русије одбиле су шест напада јуришних група украјинске војске у правцу Купјанска, а током претходног дана ликвидирано је готово 125 украјинских војника;

- Руске снаге ликвидирале су током протеклог дана готово 55 војника и уништиле самоходну артиљеријску хаубицу „акација“ Оружаних снага Украјине у краснолиманском правцу;

- Украјинска војска уништила је два командна пункта за дронове и складиште муниције у ДНР;

- Оружане снаге Русије су у доњецком правцу одбиле четири напада украјинске војске у близини Зализњанског, Старомихајловке и Красногоровке;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 195 војника у запорошком правцу; Јуришни одреди Оружаних снага Русије извели су успјешну офанзиву у доњецком правцу, побољшали положаје дуж прве линије фронта;

- Оружане снаге Русије су у ракетном нападу на станици Межева у Дњепропетровској области уништиле војни ешалон са муницијом;

- Руски системи ПВО су претходног дана уништили 18 украјинских дронова. Оружане снаге Украјине су у доњецком правцу током претходног дана изгубиле готово 310 војника;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су током протеклог дана готово 30 војника у херсонском правцу.

Одбијен напад украјинске војске на тенковима

Руске снаге одбиле су напад украјинске војске на тенковима и америчким оклопним возилима „страјкер“ на прилазима запорошком селу Работино, изјавио је за Спутњик лидер запорошког јавног покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Он је додао да су борбе трајале неколико сати, украјински војници су поражени и повукли су се, а по њима тренутно дејствује руска авијација.

Поред тога, Рогов је истакао да се жестоке борбе настављају и у правцу Времјовска.

Он је додао да се украјинске снаге спремају да у борбама на запорошком фронту употријебе британске тенкове „челинџер“.

- Данас је јасно потврђено да се украјинска војска спрема да у борбе у ореховском правцу на запорошкој линији фронта убаци и британске тенкове ‘челинџер’. Видећемо колико јаче и брже горе британски тенкови од њемачких ‘леопарда’ - истакао је Рогов.

Прешли на руску страну због лошег односа команданта према њима

Украјински војник који је прешао на руску страну објаснио је за Спутњик да је са двојицом сабораца одлучио да се предају руским војницима послије три дана на првој линији фронта због лошег односа команданата према њима, непотпуне борбене припреме и глади.

Како је рекао, они су прешли Дњепар чамцем.

Оборен дрон изнад Белгородске области

Руска ПВО је јутрос оборила украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране. Нема повријеђених ни материјалне штете.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 43m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 34m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 21m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 47m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 29m
    0