Istočni front, 540. dan: Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

17.08.2023. 13:00
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 540. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke, posebno u zaporoškom pravcu. Ruske raketne snage uništile su uporište ukrajinske PVO u Kramatorsku. Moskovski sud kaznio je "Gugl" sa tri miliona rubalja (31.000 dolara) zbog toga što nije uklonio fejk video-snimke o specijalnoj vojnoj operaciji.

Pripadnici ruske grupe "Dnjepar" uništili su ukrajinski tenk i minobacač kojim je gađana Kahovska hidroelektrana.

Ruske raketne snage su uništile uporište ukrajinske PVO i radio-elektronske borbe u Kramatorsku, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Jug“ Vadim Astafjev.

Pripadnici grupe "Dnjepar" su tokom protekla 24 sata u Hersonskoj oblasti uništili ukrajinsku haubicz D-30, samohodnu haubicu "Akacija" i likvidirali 20 ukrajinskih boraca, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Reakcija na Sarkozijevu izjavu

Savjetnik šefa kancelarije predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak kritikovao je bivšeg francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija zbog izjave o Krimu i novim ruskim teritorijama, okarakterisavši to kao „fantastičnu zločinačku logiku“.

To, kako je dodao, predstavlja jedan od fundamentalnih razloga za rat koji se danas vodi.

Podsjetimo, Sarkozi je rekao da je Krim istorijski ruska teritorija, da njegovi stanovnici sebe smatraju Rusima, kao i da je priča o njegovom vraćanju Ukrajini iluzija.

On je takođe izrazio ideju o održavanju sličnih referenduma u ​​novim regionima Rusije kako bi se „konačno i transparentno“ zatvorilo pitanje vraćanja ovih teritorija Ukrajini, osim ako ona ne želi „zamrznuti konflikt“.

- Nema nikakvih novih teritorija Rusije, nikakvih prava Rusije na referendume, niti kulturnih i jezičkih osobenosti - napisao je Podoljak na mreži H (nekadašnji Tviter).

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu tokom prethodnog dana više od 175 vojnika;

- Oružane snage Rusije odbile su šest napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u pravcu Kupjanska, a tokom prethodnog dana likvidirano je gotovo 125 ukrajinskih vojnika;

- Ruske snage likvidirale su tokom proteklog dana gotovo 55 vojnika i uništile samohodnu artiljerijsku haubicu „akacija“ Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu;

- Ukrajinska vojska uništila je dva komandna punkta za dronove i skladište municije u DNR;

- Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu odbile četiri napada ukrajinske vojske u blizini Zaliznjanskog, Staromihajlovke i Krasnogorovke;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 195 vojnika u zaporoškom pravcu; Jurišni odredi Oružanih snaga Rusije izveli su uspješnu ofanzivu u donjeckom pravcu, poboljšali položaje duž prve linije fronta;

- Oružane snage Rusije su u raketnom napadu na stanici Meževa u Dnjepropetrovskoj oblasti uništile vojni ešalon sa municijom;

- Ruski sistemi PVO su prethodnog dana uništili 18 ukrajinskih dronova. Oružane snage Ukrajine su u donjeckom pravcu tokom prethodnog dana izgubile gotovo 310 vojnika;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana gotovo 30 vojnika u hersonskom pravcu.

Odbijen napad ukrajinske vojske na tenkovima

Ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske na tenkovima i američkim oklopnim vozilima „strajker“ na prilazima zaporoškom selu Rabotino, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je dodao da su borbe trajale nekoliko sati, ukrajinski vojnici su poraženi i povukli su se, a po njima trenutno dejstvuje ruska avijacija.

Pored toga, Rogov je istakao da se žestoke borbe nastavljaju i u pravcu Vremjovska.

On je dodao da se ukrajinske snage spremaju da u borbama na zaporoškom frontu upotrijebe britanske tenkove „čelindžer“.

- Danas je jasno potvrđeno da se ukrajinska vojska sprema da u borbe u orehovskom pravcu na zaporoškoj liniji fronta ubaci i britanske tenkove ‘čelindžer’. Videćemo koliko jače i brže gore britanski tenkovi od njemačkih ‘leoparda’ - istakao je Rogov.

Prešli na rusku stranu zbog lošeg odnosa komandanta prema njima

Ukrajinski vojnik koji je prešao na rusku stranu objasnio je za Sputnjik da je sa dvojicom saboraca odlučio da se predaju ruskim vojnicima poslije tri dana na prvoj liniji fronta zbog lošeg odnosa komandanata prema njima, nepotpune borbene pripreme i gladi.

Kako je rekao, oni su prešli Dnjepar čamcem.

Oboren dron iznad Belgorodske oblasti

Ruska PVO je jutros oborila ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Nema povrijeđenih ni materijalne štete.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 11m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 6m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 0m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 9m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 19m
    0