Источни фронт, 543. дан: Оборене двије украјинске беспилотне летјелице изнад Белгородске области

20.08.2023. 19:39
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 543. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска је оборила дрон у близини Москве, док је на један пао на жељезничку станицу у Курску. Украјинска војска наставља да "ломи зубе" на руској одбрани дуж цијелог фронта.

Данска шаље Кијеву 19 ловаца Ф-16

Премијерка Данске Мете Фредериксен изјавила је да ће та земља послати Кијеву 19 ловаца Ф-16, пренијела је агенција Ројтерс.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски, који је у недјељу допутовао у службену посјету Данској, потврдио је да су украјински пилоти већ почели да се обучавају у тој земљи и навео да је с данском премијерком разговарао о проширењу мисије обучавања.

Кадиров: Украјинске снаге трпе велике губитке у ореховском правцу

Оружане снаге Украјине трпе велике губитке у ореховском правцу специјалне војне операције, борци батаљона „Југ-Ахмат“ на тој дионици фронта су уништили ли на десетине јединица непријатељске технике, саопштио је лидер Чеченије Рамзан Кадиров.

Чеченски лидер је на Телеграм каналу објавио видео с фронта, на којем је, како је рекао, забиљежена уништена западна техника.

- Без обзира на све напоре непријатеља, тешкоће и губитке који су неизбјежни на фронту, војници батаљона 'Југ—Ахмат' ће на челу с командантом Мусом Борзијевом бити на борбеном бедему онолико колико то захтијева њихов војнички дуг - рекао је Кадиров.

Кијев нема ресурсе за „чеоне нападе“

Кијев нема ресурсе за „чеоне нападе“, које тражи Запад, преноси лист „Економист“, позивајући се на изјаву извора у Генералштабу Оружаних снага Украјине.

Извор је подсјетио на то да је Украјина добила свега 60 тенкова „леопард“, иако су јој савезници обећали „на стотине“.

- Једноставно немамо ресурсе за чеоне нападе, које од нас тражи Запад - додао је извор.

Кијев планира евакуацију житеља Харковске области

Украјинске власти планирају да евакуишу житеље 68 насеља у Харковској области због опасности од „инвазије“, свједоче документи у које је Спутњик имао увид.

Раније је Олег Синегубов, шеф војне администрације Харковске области, која је под контролом Кијева, рекао да је, услијед напредовања руске војске у том правцу, из Купјанског региона од 9. августа евакуисано око 200 људи.

Оборене двије украјинске беспилотне летјелице изнад Белгородске области

Систем ПВО оборио је две украјинске беспилотне летјелице изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Око 14.00 часова по московском времену, осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад са две беспилотне летјелице на објекте у Русији. Беспилотне летјелице су уништене противваздушном одбраном изнад територије Белгородске области - наводи се у саопштењу.

Нико није повријеђен, нити је нанијета материјална штета.

Са друге стране, губернатор региона Вјачеслав Гладков рекао је да је систем ПВО оборио 12 ваздушних циљева на прилазу Белгороду.

Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:

- Оружане снаге Русије су успјешно одбиле шест напада противника у правцу Купјанска, губици Оружаних снага Украјине износили су 60 украјинских војника;

- Оружане снаге Русије су одбиле осам напада Оружаних снага Украјине код Работина и Вербовог у Запорожској области, губици непријатеља износили су 135 бораца;

- Оружане снаге Русије су одбиле три напада непријатеља у правцу Красног Лимана, око 70 украјинских војника је погинуло;

- Оружане снаге Русије су ликвидирале око 30 украјинских војника и уништиле складиште муниције у правцу Херсона;

- Оружане снаге Русије су успешно одбиле шест напада Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка. Оружане снаге Украјине изгубиле су преко 280 бораца;

- Руска војска уништила је складишта муниције Оружаних снага Украјине код Константиновке и Ивано-Дарјевке у ДНР;

- Руске оружане снаге извеле су напад на положаје украјинских снага у јужнодоњецком правцу, у подручју Старомајорског и Урожајног у ДНР;

- У Запорошкој области и ДНР осујећене су активности четири диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине;

- Оружане снаге Русије ликвидирале су 130 украјинских војника у јужнодоњецком правцу.

Одбијено неколико напада у правцу Урожајног

Руски борци, уз подршку авијација и ариљерије, одбили су неколико украјинских напада у правцу Урожајног, у јужнодоњецком правцу, саопштио је Спутњику шеф прес центра групе „Исток” Олег Чехов.

Према ријечима саговорника агенције, руске јединице су уништиле упоришта, возила и људство, за шта су, између осталог, користиле јуришне дронове. Поред тога, додао је Чехов, борци су спријечили покушај Оружаних снага Украјине да изврше извиђање у правцу Старомајорског, гдје је непријатељ претрпио губитке и повукао се.

Артиљеријском ватром у подручју Старомајорског уништено је складиште муниције, а оклопно возило и камион са националистима у подручју Ровнопоља.

Поред тога, руска војска је осујетила покушај Оружаних снага Украјине да се ротирају северно од Владимировке.

Украјинска контраофанзива не може пробити руску одбрану

Украјинска контраофанзива, упркос испорукама западног наоружања Кијеву, не може да пробије руску одбрану, наводи Си-Ен-Би-Си.

- Украјинска контраофанзива, која је почела у јуну, налетјела је на руски зид. Прије почетка офанзиве у Украјину је стигло оружје западних савезника – тенкови, артиљерија и друга опрема - наводи се у чланку.

Према ријечима Бредлија Боумена, стручњака из Фондације за одбрану демократија, у Сједињеним Државама „јуче су жељели резултате, али то не функционише тако када се борите против војника, као што су Руси“.

- Многи у Кијеву позивају да се почну испоруке западних ловаца, као што је Ф-16. Али само слање Ф-16 у Украјину неће промијенити ситуацију преко ноћи. Биће потребни мјесеци, ако не и године, обуке да се извуче пуна корист од ових скупих ловаца - наводи се у тексту.

- Ово оружје нису сребрни меци. Не постоји ниједно оружје које би обезбиједило (успјех). То се може постићи када имате много различитих система наоружања на земљи и у ваздуху - рекао је пензионисани генерал аустралијске армије, сарадник Центра за стратешке и међународне студије Мик Рајан.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 32m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 23m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 10m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 36m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 18m
    0