Istočni front, 543. dan: Oborene dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Belgorodske oblasti

20.08.2023. 19:39
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 543. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska vojska je oborila dron u blizini Moskve, dok je na jedan pao na željezničku stanicu u Kursku. Ukrajinska vojska nastavlja da "lomi zube" na ruskoj odbrani duž cijelog fronta.

Danska šalje Kijevu 19 lovaca F-16

Premijerka Danske Mete Frederiksen izjavila je da će ta zemlja poslati Kijevu 19 lovaca F-16, prenijela je agencija Rojters.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je u nedjelju doputovao u službenu posjetu Danskoj, potvrdio je da su ukrajinski piloti već počeli da se obučavaju u toj zemlji i naveo da je s danskom premijerkom razgovarao o proširenju misije obučavanja.

Kadirov: Ukrajinske snage trpe velike gubitke u orehovskom pravcu

Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke u orehovskom pravcu specijalne vojne operacije, borci bataljona „Jug-Ahmat“ na toj dionici fronta su uništili li na desetine jedinica neprijateljske tehnike, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.

Čečenski lider je na Telegram kanalu objavio video s fronta, na kojem je, kako je rekao, zabilježena uništena zapadna tehnika.

- Bez obzira na sve napore neprijatelja, teškoće i gubitke koji su neizbježni na frontu, vojnici bataljona 'Jug—Ahmat' će na čelu s komandantom Musom Borzijevom biti na borbenom bedemu onoliko koliko to zahtijeva njihov vojnički dug - rekao je Kadirov.

Kijev nema resurse za „čeone napade“

Kijev nema resurse za „čeone napade“, koje traži Zapad, prenosi list „Ekonomist“, pozivajući se na izjavu izvora u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor je podsjetio na to da je Ukrajina dobila svega 60 tenkova „leopard“, iako su joj saveznici obećali „na stotine“.

- Jednostavno nemamo resurse za čeone napade, koje od nas traži Zapad - dodao je izvor.

Kijev planira evakuaciju žitelja Harkovske oblasti

Ukrajinske vlasti planiraju da evakuišu žitelje 68 naselja u Harkovskoj oblasti zbog opasnosti od „invazije“, svjedoče dokumenti u koje je Sputnjik imao uvid.

Ranije je Oleg Sinegubov, šef vojne administracije Harkovske oblasti, koja je pod kontrolom Kijeva, rekao da je, uslijed napredovanja ruske vojske u tom pravcu, iz Kupjanskog regiona od 9. avgusta evakuisano oko 200 ljudi.

Oborene dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Belgorodske oblasti

Sistem PVO oborio je dve ukrajinske bespilotne letjelice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Oko 14.00 časova po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa dve bespilotne letjelice na objekte u Rusiji. Bespilotne letjelice su uništene protivvazdušnom odbranom iznad teritorije Belgorodske oblasti - navodi se u saopštenju.

Niko nije povrijeđen, niti je nanijeta materijalna šteta.

Sa druge strane, gubernator regiona Vjačeslav Gladkov rekao je da je sistem PVO oborio 12 vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije su uspješno odbile šest napada protivnika u pravcu Kupjanska, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 60 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije su odbile osam napada Oružanih snaga Ukrajine kod Rabotina i Verbovog u Zaporožskoj oblasti, gubici neprijatelja iznosili su 135 boraca;

- Oružane snage Rusije su odbile tri napada neprijatelja u pravcu Krasnog Limana, oko 70 ukrajinskih vojnika je poginulo;

- Oružane snage Rusije su likvidirale oko 30 ukrajinskih vojnika i uništile skladište municije u pravcu Hersona;

- Oružane snage Rusije su uspešno odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka. Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 280 boraca;

- Ruska vojska uništila je skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine kod Konstantinovke i Ivano-Darjevke u DNR;

- Ruske oružane snage izvele su napad na položaje ukrajinskih snaga u južnodonjeckom pravcu, u području Staromajorskog i Urožajnog u DNR;

- U Zaporoškoj oblasti i DNR osujećene su aktivnosti četiri diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije likvidirale su 130 ukrajinskih vojnika u južnodonjeckom pravcu.

Odbijeno nekoliko napada u pravcu Urožajnog

Ruski borci, uz podršku avijacija i ariljerije, odbili su nekoliko ukrajinskih napada u pravcu Urožajnog, u južnodonjeckom pravcu, saopštio je Sputnjiku šef pres centra grupe „Istok” Oleg Čehov.

Prema riječima sagovornika agencije, ruske jedinice su uništile uporišta, vozila i ljudstvo, za šta su, između ostalog, koristile jurišne dronove. Pored toga, dodao je Čehov, borci su spriječili pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrše izviđanje u pravcu Staromajorskog, gdje je neprijatelj pretrpio gubitke i povukao se.

Artiljerijskom vatrom u području Staromajorskog uništeno je skladište municije, a oklopno vozilo i kamion sa nacionalistima u području Rovnopolja.

Pored toga, ruska vojska je osujetila pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da se rotiraju severno od Vladimirovke.

Ukrajinska kontraofanziva ne može probiti rusku odbranu

Ukrajinska kontraofanziva, uprkos isporukama zapadnog naoružanja Kijevu, ne može da probije rusku odbranu, navodi Si-En-Bi-Si.

- Ukrajinska kontraofanziva, koja je počela u junu, naletjela je na ruski zid. Prije početka ofanzive u Ukrajinu je stiglo oružje zapadnih saveznika – tenkovi, artiljerija i druga oprema - navodi se u članku.

Prema riječima Bredlija Boumena, stručnjaka iz Fondacije za odbranu demokratija, u Sjedinjenim Državama „juče su željeli rezultate, ali to ne funkcioniše tako kada se borite protiv vojnika, kao što su Rusi“.

- Mnogi u Kijevu pozivaju da se počnu isporuke zapadnih lovaca, kao što je F-16. Ali samo slanje F-16 u Ukrajinu neće promijeniti situaciju preko noći. Biće potrebni mjeseci, ako ne i godine, obuke da se izvuče puna korist od ovih skupih lovaca - navodi se u tekstu.

- Ovo oružje nisu srebrni meci. Ne postoji nijedno oružje koje bi obezbijedilo (uspjeh). To se može postići kada imate mnogo različitih sistema naoružanja na zemlji i u vazduhu - rekao je penzionisani general australijske armije, saradnik Centra za strateške i međunarodne studije Mik Rajan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 10m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 5m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 59m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 8m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 18m
    0