Источни фронт, 545. дан: Кијев са четири дрона покушао да нападне објекте у Русији - сви оборени

22.08.2023. 13:48
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 545. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Ловац Су-30СМ, Црноморске флоте уништила је у Црном мору извиђачки чамац Оружаних снага Украјине. Кијев са четири дрона покушао да нападне објекте у Русији - сви су оборени.

Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:

- Руске снаге су одбиле два напада јуришних група Оружаних снага Украјине јужно од Диброва у ЛНР;

- Оружане снаге Русије су одбиле пет напада Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска, губици непријатеља износили су 65 украјинских војника;

- Оружане снаге Русије су одбиле четири напада 65. механизоване и 82. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у области Успеновке и Работина;

- Оружане снаге Русије су одбиле три напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Новомихајловке и Авдејевке, губици непријатеља износили су 235 бораца;

- Губици Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу премашили су 50 особа;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 125 војника, 11 оруђа и 4 минобацача на запарошком правцу;

- Оружане снаге Русије су погодиле командно мJесто 46. ваздухопловне мобилне бригаде Оружаних снага Украјине у Ореховској области Запорошке области;

- Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције 1. тенковске бригаде Оружаних снага Украјине у Дњепропетровској области;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су око 240 погинулих и рањених војника у доњецком правцу, артиљеријски систем М777 и топ ФХ-70;

Руска војска уништила брзи чамац украјинске војске источно од Змијског острва

Руска војска је уништила брзи чамац Оружаних снага Украјине Willard Sea Force, америчке производње, источно од Змијског острва. У њему су се налазили украјински војници.

Инцидент се десио око 10 сати.

Ови чамци су били предати украјинској војсци уочи специјалне војне операције

Већ смо добили све ракете“

Амбасадор Украјине у Француској Вадим Омељченко потврдио је у интервјуу листу „Леви Берег” да је Париз Кијеву предао прву серију ракета Скалп.

- Већ смо добили све ракете. Скалпови, које су Французи обећали, биће обезбијеђени као дио прве серије. Ова партија је била пробна, пројектили су се добро показали. Испоруке Скалпа ће се наставити - рекао је дипломата.

„Ако услови буду испуњени, можемо дозволити трансфер“

Да би САД пристале на испоруке ловаца-бомбардера Ф-16, Кијев мора да испуни неколико услова, саопштила је Сабрина Синг, замјеница секретара за штампу Пентагона.

- Да би се извршио трансфер (авиона) од стране треће стране, морају бити испуњени одређени услови, укључујући учење енглеског језика, друге ствари, попут логистике на терену - навела је представница америчког војног ресора.

- Ако услови буду испуњени, можемо дозволити трансфер - додала је она, мислећи на испоруке Ф-16 које ће послати Данска и Холандија Украјини.

Синг је рекла да ће украјинским пилотима бити потребна "озбиљна обука енглеског језика" за управљање Ф-16. Украјинска страна ће одредити укупан број пилота за обуку, рекла је замјеница секретара за штампу Пентагона.

Синг је напоменула да су САД „отворене за обуку“ украјинских пилота на својој територији, „ако Европи понестане могућности“.

- То су услови. Дакле, ако Данска и Холандија преузму водећу улогу у обуци (пилота), ако једноставно не буду имале капацитет да обуче онолико пилота колико Украјина жели или планира да пошаље, онда можемо помоћи у обуци у земља - саопштила је Синг.

Напад на укрјинске снаге у близини града Орехово

Руска авијација извела је напад на положаје украјинских снага у близини града Орехово у Запорошкој области, написао је на Телеграму Владимир Рогов, шеф регионалног покрета „Заједно са Русијом“.

- Данас, у зору, наша тактичка авијација активно дејствује са ФАБ-500 (високоексплозивна авијациона бомба) на мјестима на положаје милитанти Оружаних снага Украјине и њихове тешке технике на запорошком фронту - написао је он.

Према његовим ријечима, главни удар пао је на подручје Орехова и најближе предграђе, одакле украјинске трупе нападају село Работино.

Настављена офанзива у рејону села Олшана

Јединице групе Запад одбиле су шест контранапада Оружаних снага Украјине, уништивши више од 40 војника, рекао је за Спутњик портпарол групе Јарослав Јакимкин.

Према његовим ријечима, јуришне јединице „Запада“ наставиле су офанзиву у рејону села Олшана.

- Непријатељ је извео шест контранапада уз помоћ јединица 14, 115. и 67. посебне механизоване бригаде у рејону насеља Петропавловка и Новоселовско. Сви напади су одбијени превентивном артиљеријском ватром, губици непријатеља износили су више од 40 војници - рекао је Јакимкин.

Ловац Су-30СМ Црноморске флоте уништио украјински извиђачки чамац

Ловац Су-30СМ Црноморске флоте уништио је извиђачки чамац Оружаних снага Украјине у близини зоне гдје се вади руски гас у Црном мору, наводи Телеграм канал Министарства одбране.

Оружане снаге Украјине периодично покушавају да нападну објекте на Криму морским беспилотним летјелицама, укључујући и Кримски мост. Руске јединице уништавају већину дронова.

Напад са четири дрона на објекте у Русији, сви оборени

Кијев је са четири дрона покушао да нападне објекте у Русији, два су оборена системима ПВО изнад Московске области, а два изнад Брјанске области, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Покушај кијевског режима да изврши терористичке нападе беспилотним летјелицама – осујећен је - саопштило је руско Министарство одбране.

У војном ресору су додали да "као посљедица сузбијања терористичких напада није било жртава".

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    11h 43m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    16h 58m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    6h 26m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    8h 26m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    14h 44m
    0