Istočni front, 545. dan: Kijev sa četiri drona pokušao da napadne objekte u Rusiji - svi oboreni

22.08.2023. 13:48
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 545. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Lovac Su-30SM, Crnomorske flote uništila je u Crnom moru izviđački čamac Oružanih snaga Ukrajine. Kijev sa četiri drona pokušao da napadne objekte u Rusiji - svi su oboreni.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruske snage su odbile dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine južno od Dibrova u LNR;

- Oružane snage Rusije su odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, gubici neprijatelja iznosili su 65 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije su odbile četiri napada 65. mehanizovane i 82. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Uspenovke i Rabotina;

- Oružane snage Rusije su odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Novomihajlovke i Avdejevke, gubici neprijatelja iznosili su 235 boraca;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu premašili su 50 osoba;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 125 vojnika, 11 oruđa i 4 minobacača na zaparoškom pravcu;

- Oružane snage Rusije su pogodile komandno mJesto 46. vazduhoplovne mobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Orehovskoj oblasti Zaporoške oblasti;

- Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 1. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovskoj oblasti;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 240 poginulih i ranjenih vojnika u donjeckom pravcu, artiljerijski sistem M777 i top FH-70;

Ruska vojska uništila brzi čamac ukrajinske vojske istočno od Zmijskog ostrva

Ruska vojska je uništila brzi čamac Oružanih snaga Ukrajine Willard Sea Force, američke proizvodnje, istočno od Zmijskog ostrva. U njemu su se nalazili ukrajinski vojnici.

Incident se desio oko 10 sati.

Ovi čamci su bili predati ukrajinskoj vojsci uoči specijalne vojne operacije

Već smo dobili sve rakete“

Ambasador Ukrajine u Francuskoj Vadim Omeljčenko potvrdio je u intervjuu listu „Levi Bereg” da je Pariz Kijevu predao prvu seriju raketa Skalp.

- Već smo dobili sve rakete. Skalpovi, koje su Francuzi obećali, biće obezbijeđeni kao dio prve serije. Ova partija je bila probna, projektili su se dobro pokazali. Isporuke Skalpa će se nastaviti - rekao je diplomata.

„Ako uslovi budu ispunjeni, možemo dozvoliti transfer“

Da bi SAD pristale na isporuke lovaca-bombardera F-16, Kijev mora da ispuni nekoliko uslova, saopštila je Sabrina Sing, zamjenica sekretara za štampu Pentagona.

- Da bi se izvršio transfer (aviona) od strane treće strane, moraju biti ispunjeni određeni uslovi, uključujući učenje engleskog jezika, druge stvari, poput logistike na terenu - navela je predstavnica američkog vojnog resora.

- Ako uslovi budu ispunjeni, možemo dozvoliti transfer - dodala je ona, misleći na isporuke F-16 koje će poslati Danska i Holandija Ukrajini.

Sing je rekla da će ukrajinskim pilotima biti potrebna "ozbiljna obuka engleskog jezika" za upravljanje F-16. Ukrajinska strana će odrediti ukupan broj pilota za obuku, rekla je zamjenica sekretara za štampu Pentagona.

Sing je napomenula da su SAD „otvorene za obuku“ ukrajinskih pilota na svojoj teritoriji, „ako Evropi ponestane mogućnosti“.

- To su uslovi. Dakle, ako Danska i Holandija preuzmu vodeću ulogu u obuci (pilota), ako jednostavno ne budu imale kapacitet da obuče onoliko pilota koliko Ukrajina želi ili planira da pošalje, onda možemo pomoći u obuci u zemlja - saopštila je Sing.

Napad na ukrjinske snage u blizini grada Orehovo

Ruska avijacija izvela je napad na položaje ukrajinskih snaga u blizini grada Orehovo u Zaporoškoj oblasti, napisao je na Telegramu Vladimir Rogov, šef regionalnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

- Danas, u zoru, naša taktička avijacija aktivno dejstvuje sa FAB-500 (visokoeksplozivna avijaciona bomba) na mjestima na položaje militanti Oružanih snaga Ukrajine i njihove teške tehnike na zaporoškom frontu - napisao je on.

Prema njegovim riječima, glavni udar pao je na područje Orehova i najbliže predgrađe, odakle ukrajinske trupe napadaju selo Rabotino.

Nastavljena ofanziva u rejonu sela Olšana

Jedinice grupe Zapad odbile su šest kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, uništivši više od 40 vojnika, rekao je za Sputnjik portparol grupe Jaroslav Jakimkin.

Prema njegovim riječima, jurišne jedinice „Zapada“ nastavile su ofanzivu u rejonu sela Olšana.

- Neprijatelj je izveo šest kontranapada uz pomoć jedinica 14, 115. i 67. posebne mehanizovane brigade u rejonu naselja Petropavlovka i Novoselovsko. Svi napadi su odbijeni preventivnom artiljerijskom vatrom, gubici neprijatelja iznosili su više od 40 vojnici - rekao je Jakimkin.

Lovac Su-30SM Crnomorske flote uništio ukrajinski izviđački čamac

Lovac Su-30SM Crnomorske flote uništio je izviđački čamac Oružanih snaga Ukrajine u blizini zone gdje se vadi ruski gas u Crnom moru, navodi Telegram kanal Ministarstva odbrane.

Oružane snage Ukrajine periodično pokušavaju da napadnu objekte na Krimu morskim bespilotnim letjelicama, uključujući i Krimski most. Ruske jedinice uništavaju većinu dronova.

Napad sa četiri drona na objekte u Rusiji, svi oboreni

Kijev je sa četiri drona pokušao da napadne objekte u Rusiji, dva su oborena sistemima PVO iznad Moskovske oblasti, a dva iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Pokušaj kijevskog režima da izvrši terorističke napade bespilotnim letjelicama – osujećen je - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U vojnom resoru su dodali da "kao posljedica suzbijanja terorističkih napada nije bilo žrtava".

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 55m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 50m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 55m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 44m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 53m
    3