Источни фронт, 546. дан: Руска група „Запад“ побољшала тактичку ситуацију у правцу Купјанска

23.08.2023. 15:09
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 546. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Оборене су двије беспилотне летјелице у близини Москве. Беспилотна летјелица оборена је средствима ПВО у Можајском округу Московске области, друга је ударила у зграду у изградњи на територији Москва-Ситија.

Повређених нема, рекао је градоначелник престонице Сергеј Собјанин.За привременог вршиоца дужности главног команданта Ваздушно-космичких снага Русије, умјесто Сергеја Суровикина, именован је начелник Главног штаба Ваздушно-космичких снага генерал Виктор Афзалов.

Оборене двије беспилотне летјелице у Калушкој области

Снаге ПВО су уништиле двије беспилотне летјелице у Калушкој области у близини села Шајковка, нема жртава нити материјалне штете, рекао је губернатор Владимир Шапша.

Главно са брифинга руског Министарства одбране:

- Оружане снаге Русије одбиле су четири напада украјинских јуришних група у области Работина;

- Група „Запад“ је извела офанзивна дејства у одређеним дијеловима зоне одговорности и побољшала тактичку ситуацију у правцу Купјанска;

- У ДНР руска војска је погодила командне центре двије бригаде Оружаних снага Украјине;

- У доњецком правцу Оружане снаге Русије су одбиле три напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Невелског, Мајорска и Курдјумовке, непријатељ је изгубио око 180 бораца;

- Оружане снаге Русије су успјешно одбиле четири непријатељска напада у правцу Купјанска, губици Оружаних снага Украјине износили су 170 војника;

- Руске трупе су одбиле два напада украјинских јуришних одреда у областима Јамполовка у ДНР и Црвена Диброва у ЛНР;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су око 60 људи на краснолиманском правцу;

- Оружане снаге Украјине су изгубиле око 80 војника у запорошком правцу, самоходни топ Краб и Panzerhaubitze 2000, три хаубице М119;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су у јужнодоњецком правцу око 145 погинулих и рањених војника, тенк и хаубицу М109 Паладин.

Заустављено неколико покушаја пробоја украјинских снага

У Запорошкој области се воде жестоке борбе, руска војска је зауставила неколико покушаја пробоја Оружаних снага Украјине на времевском и ореховском правцу, рекао је Спутњику Владимир Рогов, шеф локалног покрета „Заједно са Русијом“.

- Украјински милитанти по сваку јцијену покушавају да пробију нашу линију одбране како би показали „побједу“ до Дана независности Украјине - рекао је саговорник агенције.

Према његовим ријечима, нема напредовања украјинских трупа, иако су западну технику убацили у борбе.

Оборен украјински дрон

Украјински дрон откривен је и оборен данас око 11.30 изнад Белгородске области, нема жртава нити штете, саопштило је руско Министарство одбране.

„Украјинска 82. бригада одмах почела да губи опрему“

Украјинска 82. бригада, која је недавно учествовала у контраофанзиви Кијева, „одмах је почела да губи опрему“ и изгубила најмање 10 одсто америчких оклопних возила за чишћење мина М1132 Стрикер, пише часопис Форбс.

- Када је моћна бригада коначно кренула у акцију са неких од својих 14 тенкова Челенџер 2, 40 борбених возила Мардер и 90 оклопних возила на точковима Стрикер, одмах је почела да губи опрему - пише лист.

Према подацима Форбса, ове недјеље бригада је изгубила најмање два од двадесет возила М1132 - инжењерско-деминерска верзија оклопног возила Стрикер на точковима.

„Разговори су у току“

Турска и УН разрађују приједлоге за Москву како би се наставио споразум о житу, рекао је за Спутњик извор укључен у преговарачки процес.

- Али још није све савршено, има неријешених питања са банкарским питањима. Разговори су у току - рекао је саговорник агенције.

Дан раније Владимир Путин је, говорећи у обраћању учесницима пословног форума БРИКС-а, подсјетио да ниједан од услова споразума о житу који се тиче Русије није испуњен.

Погинуле три особе у у гранатирању санаторијума

Три особе су погинуле у гранатирању санаторијума у ​​белгородском селу Лава из правца Украјине, написао је на Телеграму губернатор региона Вјачеслав Гладков.

Раније је губернатор саопштио да је украјинска војска бацила двије гранате из дрона на територију санаторијума у ​​селу Лави, Валујски округ, четири прозора и оштећена фасада зграде.

Јединице групе Исток нанијеле штету непријатељу

Борци групе "Исток" за дан су уништили осам упоришта Оружаних снага Украјине, спријечили евакуацију оштећене непријатељске технике, а такође су пореметили ротацију њихових снага, рекао је за Спутњик Олег Чехов, шеф прес центра групе.

- Јединице групе Исток, уз подршку артиљерије и авијације, нанијеле су штету непријатељу у рејону Урожајног. Уништене су три привремене базе милитаната, минобацачка посада и спријечена је евакуација оштећене опреме оружаних снага Украјине - рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 39m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 30m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 17m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 43m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 25m
    0