Istočni front, 546. dan: Ruska grupa „Zapad“ poboljšala taktičku situaciju u pravcu Kupjanska

23.08.2023. 15:09
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 546. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Oborene su dvije bespilotne letjelice u blizini Moskve. Bespilotna letjelica oborena je sredstvima PVO u Možajskom okrugu Moskovske oblasti, druga je udarila u zgradu u izgradnji na teritoriji Moskva-Sitija.

Povređenih nema, rekao je gradonačelnik prestonice Sergej Sobjanin.Za privremenog vršioca dužnosti glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, umjesto Sergeja Surovikina, imenovan je načelnik Glavnog štaba Vazdušno-kosmičkih snaga general Viktor Afzalov.

Oborene dvije bespilotne letjelice u Kaluškoj oblasti

Snage PVO su uništile dvije bespilotne letjelice u Kaluškoj oblasti u blizini sela Šajkovka, nema žrtava niti materijalne štete, rekao je gubernator Vladimir Šapša.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije odbile su četiri napada ukrajinskih jurišnih grupa u oblasti Rabotina;

- Grupa „Zapad“ je izvela ofanzivna dejstva u određenim dijelovima zone odgovornosti i poboljšala taktičku situaciju u pravcu Kupjanska;

- U DNR ruska vojska je pogodila komandne centre dvije brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- U donjeckom pravcu Oružane snage Rusije su odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Nevelskog, Majorska i Kurdjumovke, neprijatelj je izgubio oko 180 boraca;

- Oružane snage Rusije su uspješno odbile četiri neprijateljska napada u pravcu Kupjanska, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 170 vojnika;

- Ruske trupe su odbile dva napada ukrajinskih jurišnih odreda u oblastima Jampolovka u DNR i Crvena Dibrova u LNR;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 60 ljudi na krasnolimanskom pravcu;

- Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 80 vojnika u zaporoškom pravcu, samohodni top Krab i Panzerhaubitze 2000, tri haubice M119;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu oko 145 poginulih i ranjenih vojnika, tenk i haubicu M109 Paladin.

Zaustavljeno nekoliko pokušaja proboja ukrajinskih snaga

U Zaporoškoj oblasti se vode žestoke borbe, ruska vojska je zaustavila nekoliko pokušaja proboja Oružanih snaga Ukrajine na vremevskom i orehovskom pravcu, rekao je Sputnjiku Vladimir Rogov, šef lokalnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

- Ukrajinski militanti po svaku jcijenu pokušavaju da probiju našu liniju odbrane kako bi pokazali „pobjedu“ do Dana nezavisnosti Ukrajine - rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim riječima, nema napredovanja ukrajinskih trupa, iako su zapadnu tehniku ubacili u borbe.

Oboren ukrajinski dron

Ukrajinski dron otkriven je i oboren danas oko 11.30 iznad Belgorodske oblasti, nema žrtava niti štete, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Ukrajinska 82. brigada odmah počela da gubi opremu“

Ukrajinska 82. brigada, koja je nedavno učestvovala u kontraofanzivi Kijeva, „odmah je počela da gubi opremu“ i izgubila najmanje 10 odsto američkih oklopnih vozila za čišćenje mina M1132 Striker, piše časopis Forbs.

- Kada je moćna brigada konačno krenula u akciju sa nekih od svojih 14 tenkova Čelendžer 2, 40 borbenih vozila Marder i 90 oklopnih vozila na točkovima Striker, odmah je počela da gubi opremu - piše list.

Prema podacima Forbsa, ove nedjelje brigada je izgubila najmanje dva od dvadeset vozila M1132 - inženjersko-deminerska verzija oklopnog vozila Striker na točkovima.

„Razgovori su u toku“

Turska i UN razrađuju prijedloge za Moskvu kako bi se nastavio sporazum o žitu, rekao je za Sputnjik izvor uključen u pregovarački proces.

- Ali još nije sve savršeno, ima neriješenih pitanja sa bankarskim pitanjima. Razgovori su u toku - rekao je sagovornik agencije.

Dan ranije Vladimir Putin je, govoreći u obraćanju učesnicima poslovnog foruma BRIKS-a, podsjetio da nijedan od uslova sporazuma o žitu koji se tiče Rusije nije ispunjen.

Poginule tri osobe u u granatiranju sanatorijuma

Tri osobe su poginule u granatiranju sanatorijuma u ​​belgorodskom selu Lava iz pravca Ukrajine, napisao je na Telegramu gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Ranije je gubernator saopštio da je ukrajinska vojska bacila dvije granate iz drona na teritoriju sanatorijuma u ​​selu Lavi, Valujski okrug, četiri prozora i oštećena fasada zgrade.

Jedinice grupe Istok nanijele štetu neprijatelju

Borci grupe "Istok" za dan su uništili osam uporišta Oružanih snaga Ukrajine, spriječili evakuaciju oštećene neprijateljske tehnike, a takođe su poremetili rotaciju njihovih snaga, rekao je za Sputnjik Oleg Čehov, šef pres centra grupe.

- Jedinice grupe Istok, uz podršku artiljerije i avijacije, nanijele su štetu neprijatelju u rejonu Urožajnog. Uništene su tri privremene baze militanata, minobacačka posada i spriječena je evakuacija oštećene opreme oružanih snaga Ukrajine - rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 56m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 51m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 56m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 45m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 54m
    3