Источни фронт, 551. дан: Руска војска побољшала позиције у краснолиманском и марјинском правцу

28.08.2023. 15:42
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 551. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

У Подмосковљу оборена беспилотна летјелица. Руска војска побољшала позиције у краснолиманском и марјинском правцу, изјавио је Денис Пушилин. Уједињене нације и Турска раде на обнављању преговора о "прехрамбеном споразуму".

Предсједница Мађарске позвала Зеленског да преговара о миру

Предсједница Мађарске Каталин Новак саопштила је да је предсједнику Украјине Владимиру Зеленском рекла да не постоји војно рјешење за сукоб у Украјини и да га је позвала за преговарачки сто.

- Рат траје годину и по и ја не видим такво војно решење које би довело до дугорочног мира. Управо због тога треба сјести за преговарачки сто. То је одлучан став који сам изрекла предсједнику Зеленском како јавно, тако и очи у очи - рекла је Новакова за мађарско издање „Индекс“.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Руска морнарица извела је напад на складиште авијационог наоружања и муниције Оружаних снага Украјине, циљ напада је постигнут;

- Руске оружане снаге одбиле су седам непријатељских напада на подручју Работина и Вербова;

- Оружане снаге Русије одбиле су два напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Клешчејевке и Красногоровке у доњецком правцу, непријатељ је изгубио више од 185 војника;

- У купјанском правцу руске снаге одбиле су два напада противника; убијено је до 30 украјинских војника;

- Руске снаге одбиле два напада Оружаних снага Украјине код насеља Кузмино у ЛНР;

- Руски системи ПВО пресрели три навођене бомбе JDAM;

- Оружане снаге Русије погодиле су у ЛНР командно-осматрачки пункт јединице 67. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;

- Украјинске снаге су у краснолиманском правцу у протекла 24 часа изгубиле до 60 припадника;

- Оружане снаге Украјине су током протеклог дана у запорошком правцу изгубиле до 160 војника, два артиљеријска система М777, самоходно артиљеријско оруђе АС90 „брејвхарт“ и оруђе ФХ-70;

- У јужнодоњецком правцу руске снаге одбиле су два непријатељска напада и убиле до сто припадника Оружаних снага Украјине.

Руска ПВО оборила украјинску крстарећу ракету изнад Крима

Руска војска спријечила је покушај Оружаних снага Украјине да изведе терористички напад на Криму, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Дежурни системи противваздухопловне одбране уништили су украјинску крстарећу ракету у ваздуху изнад акваторије Црног мора, у близини обале Републике Крим - наведено је у саопштењу.

Инцидент се догодио око 11.30 по московском времену.

Сат раније системи ПВО оборили су на сјеверу и западуполуострва два украјинска дрона.

Медведев: Русија има више него довољно наоружања

Русија сама себе снабдијева свим видовима наоружања у количини која премашује текуће потребе њених оружаних снага. Војно-индустријски комплекс ће производити онолико наоружања колико је потребно да се ефикасно заштити земља, написао је замјеник предсједника Савјета за безбједност Русије Дмитриј Медведев на свом телеграм-каналу.

Пријевремено гласање у новим регионима Русије од 30. августа

Пријевремено гласање на регионалним изборима у новим субјектима Руске Федерације почеће 30. августа, рекла је за Спутњик шефица Централне изборне комисије Ела Памфилова.

Она је додала да од 20. августа гласају житељи региона у којима су изборне јединице удаљене или тешко доступне.

Обједињено гласање је заказано за 10. септембар. Биће одржани избори за лидере 26 региона, укључујући ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области. Житељи Русије ће гласати и за посланике у 16 региона.

Два дрона пала у Енергодару

Украјински дронови пали су јутрос на две локације у Енергодару у Запорошкој области, информације о евентуалним жртвама и материјалној штети се утврђују, саопштила је градска администрација.

Оборене двије украјинске беспилотне летјелице изнад Крима

Руска противваздухопловна одбрана уништила је јутрос двије украјинске беспилотне летјелице авионског типа изнад територије Крима, саопштило је Министарство одбране Русије.

Пушилин: Руска војска побољшала позиције у правцу Красног Лимана и Марјинке

Ситуација на линији фронта је и даље прилично напета, руска војска је побољшала свој положај у краснолиманском и марјинском правцу, изјавио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин за телевизијски канал „Русија 24“.

Према његовим ријечима, борбе се настављају у јужнодоњецком правцу, у пограничним областима ДНР и у Запорошкој области, на подручју насеља Урожајно, Старомајорско и Пријутно.

Пушилин је нагласио да противник трпи огромне губитке и да није успио да постигне резултате.

- Наши одреди предузимају мјере исцрпљивања, како би противник трпио губитке, како у људству, тако и у техници - навео је Пушилин и додао да у марјинском правцу нема суштинских промјена, док су у правцу Авдејевке руски војници успјели да прошире „сиву зону“ и да побољшају позиције.

Оборена беспилотна летјелица која је летјела ка Москви

ПВО снаге уништиле су беспилотну летјелицу која је летјела ка Москви. Летјелица је оборена у подмосковској области Љуберец. Жртава и материјалне штете нема, саопштио је градоначелник руске престонице Сергеј Собјанин.

Министарство одбране Русије потврдило је информацију, прецизирајући да је покушај терористичког напада спријечен у 4.30 ујутру.

Током претходне ноћи системи противваздушне одбране оборила су изнад Брјанске области двије беспилотне летјелице.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 22m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 4m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 32m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    7h 2m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 53m
    1