Istočni front, 551. dan: Ruska vojska poboljšala pozicije u krasnolimanskom i marjinskom pravcu

28.08.2023. 15:42
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 551. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

U Podmoskovlju oborena bespilotna letjelica. Ruska vojska poboljšala pozicije u krasnolimanskom i marjinskom pravcu, izjavio je Denis Pušilin. Ujedinjene nacije i Turska rade na obnavljanju pregovora o "prehrambenom sporazumu".

Predsjednica Mađarske pozvala Zelenskog da pregovara o miru

Predsjednica Mađarske Katalin Novak saopštila je da je predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom rekla da ne postoji vojno rješenje za sukob u Ukrajini i da ga je pozvala za pregovarački sto.

- Rat traje godinu i po i ja ne vidim takvo vojno rešenje koje bi dovelo do dugoročnog mira. Upravo zbog toga treba sjesti za pregovarački sto. To je odlučan stav koji sam izrekla predsjedniku Zelenskom kako javno, tako i oči u oči - rekla je Novakova za mađarsko izdanje „Indeks“.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska mornarica izvela je napad na skladište avijacionog naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine, cilj napada je postignut;

- Ruske oružane snage odbile su sedam neprijateljskih napada na području Rabotina i Verbova;

- Oružane snage Rusije odbile su dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Kleščejevke i Krasnogorovke u donjeckom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 185 vojnika;

- U kupjanskom pravcu ruske snage odbile su dva napada protivnika; ubijeno je do 30 ukrajinskih vojnika;

- Ruske snage odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Kuzmino u LNR;

- Ruski sistemi PVO presreli tri navođene bombe JDAM;

- Oružane snage Rusije pogodile su u LNR komandno-osmatrački punkt jedinice 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Ukrajinske snage su u krasnolimanskom pravcu u protekla 24 časa izgubile do 60 pripadnika;

- Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana u zaporoškom pravcu izgubile do 160 vojnika, dva artiljerijska sistema M777, samohodno artiljerijsko oruđe AS90 „brejvhart“ i oruđe FH-70;

- U južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su dva neprijateljska napada i ubile do sto pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Ruska PVO oborila ukrajinsku krstareću raketu iznad Krima

Ruska vojska spriječila je pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvede teroristički napad na Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Dežurni sistemi protivvazduhoplovne odbrane uništili su ukrajinsku krstareću raketu u vazduhu iznad akvatorije Crnog mora, u blizini obale Republike Krim - navedeno je u saopštenju.

Incident se dogodio oko 11.30 po moskovskom vremenu.

Sat ranije sistemi PVO oborili su na sjeveru i zapadupoluostrva dva ukrajinska drona.

Medvedev: Rusija ima više nego dovoljno naoružanja

Rusija sama sebe snabdijeva svim vidovima naoružanja u količini koja premašuje tekuće potrebe njenih oružanih snaga. Vojno-industrijski kompleks će proizvoditi onoliko naoružanja koliko je potrebno da se efikasno zaštiti zemlja, napisao je zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev na svom telegram-kanalu.

Prijevremeno glasanje u novim regionima Rusije od 30. avgusta

Prijevremeno glasanje na regionalnim izborima u novim subjektima Ruske Federacije počeće 30. avgusta, rekla je za Sputnjik šefica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

Ona je dodala da od 20. avgusta glasaju žitelji regiona u kojima su izborne jedinice udaljene ili teško dostupne.

Objedinjeno glasanje je zakazano za 10. septembar. Biće održani izbori za lidere 26 regiona, uključujući DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti. Žitelji Rusije će glasati i za poslanike u 16 regiona.

Dva drona pala u Energodaru

Ukrajinski dronovi pali su jutros na dve lokacije u Energodaru u Zaporoškoj oblasti, informacije o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti se utvrđuju, saopštila je gradska administracija.

Oborene dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Krima

Ruska protivvazduhoplovna odbrana uništila je jutros dvije ukrajinske bespilotne letjelice avionskog tipa iznad teritorije Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pušilin: Ruska vojska poboljšala pozicije u pravcu Krasnog Limana i Marjinke

Situacija na liniji fronta je i dalje prilično napeta, ruska vojska je poboljšala svoj položaj u krasnolimanskom i marjinskom pravcu, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Prema njegovim riječima, borbe se nastavljaju u južnodonjeckom pravcu, u pograničnim oblastima DNR i u Zaporoškoj oblasti, na području naselja Urožajno, Staromajorsko i Prijutno.

Pušilin je naglasio da protivnik trpi ogromne gubitke i da nije uspio da postigne rezultate.

- Naši odredi preduzimaju mjere iscrpljivanja, kako bi protivnik trpio gubitke, kako u ljudstvu, tako i u tehnici - naveo je Pušilin i dodao da u marjinskom pravcu nema suštinskih promjena, dok su u pravcu Avdejevke ruski vojnici uspjeli da prošire „sivu zonu“ i da poboljšaju pozicije.

Oborena bespilotna letjelica koja je letjela ka Moskvi

PVO snage uništile su bespilotnu letjelicu koja je letjela ka Moskvi. Letjelica je oborena u podmoskovskoj oblasti Ljuberec. Žrtava i materijalne štete nema, saopštio je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je informaciju, precizirajući da je pokušaj terorističkog napada spriječen u 4.30 ujutru.

Tokom prethodne noći sistemi protivvazdušne odbrane oborila su iznad Brjanske oblasti dvije bespilotne letjelice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 55m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 46m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 33m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 59m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 41m
    0