Источни фронт, 555. дан: Оборен украјински дрон у Подмосковљу, два неутралисана код Курске нуклеарке

01.09.2023. 15:11
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална операција руске војске у Украјини, 555. дан.

Снаге Кијева настављају да дроновима нападају области на територији Русије, а руска ПВО успешно одбија те нападе. Руска војска одбија покушаје украјинских јединица да пробију линију одбране код Артјомовска и на другим дијеловима фронта, преноси Спутник.

Припадници 200. бригаде Јужног војног округа заробили су осам украјинских војника послије неуспјешног покушаја контраофанзиве код Артјомовска, рекао је за Спутњик руски обавјештајац са задатком у том области. Снаге Кијева изгубиле су 80 војника.

У Белгородској области ПВО је оборила један украјински дрон, рекао је губернатор Вјачеслав Гладков.

Артиљерија руске групе „Југ“ уништила је командни пункт украјинских снага у мјесту Красногоровка и привремену базу у области Курахово на подручју ДНР, саопштио је начелник прес центра групе Вадим Астафјев.

У Виницкој и Житомирској области Украјине одјекнуле су експлозије, пренијели су украјински медији.

Претходно је готово на читавој територији Украјине проглашена ваздушна опасност.

Руска ПВО је неутралисала украјинску беспилотну летјелицу у Подмосковљу, саопштило је руско Министарство одбране.

- ПВО је јутрос спријечила покушај кијевског режима да изведе терористички напад уз примјену беспилотне летјелице. Дрон је оборен у Подмосковљу - наводи се у саопштењу.

Два украјинска дрона напала су град Курчатов у Курској области (Русија), оштећена је једна зграда администрације и једна стамбена зграда, саопштио је губернатор области Роман Старовојт.

У Курчатову се налази Курска нуклеарка, а град је удаљен од границе са Украјином 70 километара.

Путиново обећање на дјелу: Ракетни систем „сармат“ са балистичком ракетом од данас на стражи

Стратешки ракетни комплекс „сармат“ стављен је на борбено дежурство, што значи да је од данас у пуној борбеној готовости за одговор на изненадне нападе или вођење борбе, рекао је генерални директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов, преносе „РИА Новости“.

Руска нуклеарна тријада пружа подршку глобалном балансу снага у свијету, оцијенио је раније предсједник Русије Владимир Путин.

Русија ће, узимајући у обзир, нове изазове и искуство стечено у СВО наставити да усавршава Оружане снаге, а почеће од нуклеарног оружја које представља кључни фактор безбједности Руске Федерације и глобалне безбједности, рекао је Путин 21. јуна.

- Најважнији задатак овдје је развој нуклеарне тријаде, која је кључна гаранција руске војне безбједности и глобалне стабилности. Већ око половине јединица и формација Ракетних стратешких снага опремљено је најновијим комплексима ‘јарс’, а трупе се поново опремају савременим ракетним системима са хиперзвучном бојевом главом ‘авангард' - рекао је Путин тада и додао да ускоро на борбено дежурство ступају први лансери комплекса „сармат“ са новом тешком ракетом.

- Арсенали ваздухопловних и поморских компоненти стратешких нуклеарних снага се попуњавају, рекао је Путин.

„Сармат“ је стратешки ракетни систем са интерконтиненталном балистичком ракетом тешке класе на течно гориво, а тежина једне такве ракете прелази 200 тона.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    13h 0m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    12h 34m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    11h 40m
    4
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    5h 2m
    0
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    14h 1m
    0