Istočni front, 555. dan: Oboren ukrajinski dron u Podmoskovlju, dva neutralisana kod Kurske nuklearke

01.09.2023. 15:11
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 555. dan.

Snage Kijeva nastavljaju da dronovima napadaju oblasti na teritoriji Rusije, a ruska PVO uspešno odbija te napade. Ruska vojska odbija pokušaje ukrajinskih jedinica da probiju liniju odbrane kod Artjomovska i na drugim dijelovima fronta, prenosi Sputnik.

Pripadnici 200. brigade Južnog vojnog okruga zarobili su osam ukrajinskih vojnika poslije neuspješnog pokušaja kontraofanzive kod Artjomovska, rekao je za Sputnjik ruski obavještajac sa zadatkom u tom oblasti. Snage Kijeva izgubile su 80 vojnika.

U Belgorodskoj oblasti PVO je oborila jedan ukrajinski dron, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Artiljerija ruske grupe „Jug“ uništila je komandni punkt ukrajinskih snaga u mjestu Krasnogorovka i privremenu bazu u oblasti Kurahovo na području DNR, saopštio je načelnik pres centra grupe Vadim Astafjev.

U Vinickoj i Žitomirskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, prenijeli su ukrajinski mediji.

Prethodno je gotovo na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.

Ruska PVO je neutralisala ukrajinsku bespilotnu letjelicu u Podmoskovlju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- PVO je jutros spriječila pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad uz primjenu bespilotne letjelice. Dron je oboren u Podmoskovlju - navodi se u saopštenju.

Dva ukrajinska drona napala su grad Kurčatov u Kurskoj oblasti (Rusija), oštećena je jedna zgrada administracije i jedna stambena zgrada, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.

U Kurčatovu se nalazi Kurska nuklearka, a grad je udaljen od granice sa Ukrajinom 70 kilometara.

Putinovo obećanje na djelu: Raketni sistem „sarmat“ sa balističkom raketom od danas na straži

Strateški raketni kompleks „sarmat“ stavljen je na borbeno dežurstvo, što znači da je od danas u punoj borbenoj gotovosti za odgovor na iznenadne napade ili vođenje borbe, rekao je generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov, prenose „RIA Novosti“.

Ruska nuklearna trijada pruža podršku globalnom balansu snaga u svijetu, ocijenio je ranije predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Rusija će, uzimajući u obzir, nove izazove i iskustvo stečeno u SVO nastaviti da usavršava Oružane snage, a počeće od nuklearnog oružja koje predstavlja ključni faktor bezbjednosti Ruske Federacije i globalne bezbjednosti, rekao je Putin 21. juna.

- Najvažniji zadatak ovdje je razvoj nuklearne trijade, koja je ključna garancija ruske vojne bezbjednosti i globalne stabilnosti. Već oko polovine jedinica i formacija Raketnih strateških snaga opremljeno je najnovijim kompleksima ‘jars’, a trupe se ponovo opremaju savremenim raketnim sistemima sa hiperzvučnom bojevom glavom ‘avangard' - rekao je Putin tada i dodao da uskoro na borbeno dežurstvo stupaju prvi lanseri kompleksa „sarmat“ sa novom teškom raketom.

- Arsenali vazduhoplovnih i pomorskih komponenti strateških nuklearnih snaga se popunjavaju, rekao je Putin.

„Sarmat“ je strateški raketni sistem sa interkontinentalnom balističkom raketom teške klase na tečno gorivo, a težina jedne takve rakete prelazi 200 tona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    15h 11m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    14h 45m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    13h 51m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    7h 13m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    16h 12m
    0