Источни фронт, 556. дан: Руска војска код Херсона уништила двије украјинске хаубице

02.09.2023. 13:02
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 556. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Интензивне борбе воде се код Купјанска, а руске снаге успjеле су да одбаце украјинске јединице даље од досадашњих упоришта. У Црном мору уништена су два украјинска беспилотна чамца чији је циљ био Кримски мост.

Доњецк од јутрос под интензивном ватром украјинских снага, погођена школа-интернат

Један украјински пројектил пао је на школу-интернат у Доњецку, саопштио је градоначелник Алексеј Кулемзин.

Украјинске снаге испалиле су на Петровски округ Доњецка 20 ракета из вишецијевних ракетних бацача и три касетне гранате калибра 155 милиметара, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координација питања повезаним са ратним злочинима Украјине (СЦКК).

Приликом гранатирања Петровског округа погођен је вртић, саопштио је градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин.

На Јасиноватски округ испаљено је пет комада касетне муниције калибра 155 милиметара. Артиљерију калибра 155 милиметара користе НАТО земље.

Руска војска код Херсона уништила двије украјинске хаубице

Припадници руске јединице "Дњепар" у посљедња 24 сата уништили су код Херсона двије украјинске хаубице - Мста-Б и Д-30, као и муницију за њих, рекао је за Спутњик добро обавијештени извор.

Пресретнута два украјинска дрона

Изнад Белгородске области јутрос су пресретнута два украјинска дрона, саопштило је Министарство одбране Русије.Тако је спријечен нови покушај кијевског режима да изведе терористички напад дроновима на територији Русије.

„Контраофанзива практично потпуно изгубила на снази

Украјинска војска је исцрпила већи дио свог потенцијала једва се пробивши до мјеста Работино у Запорошкој области и контраофанзива је практично потпуно изгубила на снази, сматра амерички официр у пензији Данијер Дејвис.

- Имајући у виду велике губитке и чињеницу да долазе кише, украјинска контраофанзива ће бити завршена до краја септембра. Крајњи резултати офанзиве Украјине великих размјера су безначајни успијеси у неким областима. Са стратешког аспекта линија раздвајања дужине хиљаду километара и даље је иста као почетком 2023. године - рекао је Дејвис за "19 Фортифајв".

„Војно руководство Украјине није толико глупо да не види огромну пукотину у Купјанску“

Губитак Купјанска и даље напредовање руске војске у Харковској области означиће крај политичке каријере украјинског предсједника Владмира Зеленског, сматра аналитичар кинеског портала „Гуанча“ Чен Фенг.

Како контраофанзива Украјинаца пропада тако Зеленски губи сва свој сјај, а још болнија тачка за њега је Купјанск.

Чен је подсјетио да је командант копнених снага Украјине Александар Сирски раније дошао у тај град управо због тешке ситуације на том дијелу фронта.

- Војно руководство Украјине није толико глупо да не види огромну пукотину у Купјанску - наводи он и додаје да руске снаге, у случају успјешног продора, могу чак да се споје са јединицама из правца Белгорода с циљем офанзиве на Харков.

Уништена два украјинска беспилотна чамца; заузета два упоришта украјинских јединица

Министарство одбране Русије саопштило је да су у Црном мору уништена два украјинска беспилотна чамца којима је Кијев намјеравао да изведе напад на Кримски мост.

Руска војска заузела је два упоришта украјинских јединица и одбила неколико напада код Купјанска, рекао је за Спутњик начелник прес центра групе "Запад" Оружаних снага Русије Сергеј Зибински.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 28m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 10m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 38m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    7h 8m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 59m
    1