Istočni front, 556. dan: Ruska vojska kod Hersona uništila dvije ukrajinske haubice

02.09.2023. 13:02
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 556. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Intenzivne borbe vode se kod Kupjanska, a ruske snage uspjele su da odbace ukrajinske jedinice dalje od dosadašnjih uporišta. U Crnom moru uništena su dva ukrajinska bespilotna čamca čiji je cilj bio Krimski most.

Donjeck od jutros pod intenzivnom vatrom ukrajinskih snaga, pogođena škola-internat

Jedan ukrajinski projektil pao je na školu-internat u Donjecku, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Ukrajinske snage ispalile su na Petrovski okrug Donjecka 20 raketa iz višecijevnih raketnih bacača i tri kasetne granate kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinacija pitanja povezanim sa ratnim zločinima Ukrajine (SCKK).

Prilikom granatiranja Petrovskog okruga pogođen je vrtić, saopštio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

Na Jasinovatski okrug ispaljeno je pet komada kasetne municije kalibra 155 milimetara. Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste NATO zemlje.

Ruska vojska kod Hersona uništila dvije ukrajinske haubice

Pripadnici ruske jedinice "Dnjepar" u posljednja 24 sata uništili su kod Hersona dvije ukrajinske haubice - Msta-B i D-30, kao i municiju za njih, rekao je za Sputnjik dobro obaviješteni izvor.

Presretnuta dva ukrajinska drona

Iznad Belgorodske oblasti jutros su presretnuta dva ukrajinska drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.Tako je spriječen novi pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima na teritoriji Rusije.

„Kontraofanziva praktično potpuno izgubila na snazi

Ukrajinska vojska je iscrpila veći dio svog potencijala jedva se probivši do mjesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti i kontraofanziva je praktično potpuno izgubila na snazi, smatra američki oficir u penziji Danijer Dejvis.

- Imajući u vidu velike gubitke i činjenicu da dolaze kiše, ukrajinska kontraofanziva će biti završena do kraja septembra. Krajnji rezultati ofanzive Ukrajine velikih razmjera su beznačajni uspijesi u nekim oblastima. Sa strateškog aspekta linija razdvajanja dužine hiljadu kilometara i dalje je ista kao početkom 2023. godine - rekao je Dejvis za "19 Fortifajv".

„Vojno rukovodstvo Ukrajine nije toliko glupo da ne vidi ogromnu pukotinu u Kupjansku“

Gubitak Kupjanska i dalje napredovanje ruske vojske u Harkovskoj oblasti označiće kraj političke karijere ukrajinskog predsjednika Vladmira Zelenskog, smatra analitičar kineskog portala „Guanča“ Čen Feng.

Kako kontraofanziva Ukrajinaca propada tako Zelenski gubi sva svoj sjaj, a još bolnija tačka za njega je Kupjansk.

Čen je podsjetio da je komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski ranije došao u taj grad upravo zbog teške situacije na tom dijelu fronta.

- Vojno rukovodstvo Ukrajine nije toliko glupo da ne vidi ogromnu pukotinu u Kupjansku - navodi on i dodaje da ruske snage, u slučaju uspješnog prodora, mogu čak da se spoje sa jedinicama iz pravca Belgoroda s ciljem ofanzive na Harkov.

Uništena dva ukrajinska bespilotna čamca; zauzeta dva uporišta ukrajinskih jedinica

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su u Crnom moru uništena dva ukrajinska bespilotna čamca kojima je Kijev namjeravao da izvede napad na Krimski most.

Ruska vojska zauzela je dva uporišta ukrajinskih jedinica i odbila nekoliko napada kod Kupjanska, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Zapad" Oružanih snaga Rusije Sergej Zibinski.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 36m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 27m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 14m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 40m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 22m
    0