Источни фронт, 559. дан: Погођени командни центри бригада Оружаних снага Украјине у подручјима Угљедара и Раздоловке

05.09.2023. 15:16
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 559. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Снаге ПВО уништиле су дронове у близини Москве и изнад Крима. Доњецк је опет био мета гранатирања украјинских снага.

Кијев организовао атентат на шефа царине ЛНР

Служба безбједности Украјине организовала је неуспјешни атентата на шефа царине ЛНР Јурија Афанашевског, подметнувши експлозију у његовој кући, пише украјински лист Правда.

- СБУ је дигла у ваздух Јурија Афанашевског, који се налази на челу царине такозване ЛНР. Афанашевски је дигнут у ваздух у сопственој кући. Задобио је више гелера у главу, врат и стомак и налази се на интензивној њези у тешком стању - тврди лист, позивајући се на изворе у специјалној служби.

Уништена украјинска беспилотна летјелица

Украјинска беспилотна летјелица уништена је системима противваздушне одбране изнад Крима, саопштило је руско Министарство одбране.

- Ујутру 5. септембра осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летјелицом на објекте на територији Руске Федерације. Дежурне снаге ПВО обориле су беспилотну летјелицу изнад територије Републике Крим - саопштило је министарство.

Уништен први Челенџер

Медији пишу да је први британски тенк Челенџер-2 уништен код Работина. Возило је припадало резервној 82. специјализованој бригади Оружаних снага Украјине и, наводно, је уништено артиљеријскијском ватром.

Уништен дрон у Тверској области

Снаге ПВО уништиле су дрон у Тверској области у округу Завидово, који је летио у правцу Москве, није било жртава и нити материјалне штете, рекао је градоначелник престонице Сергеј Собјањин на свом Телеграм каналу.

- Још један дрон уништиле су снаге противваздушне одбране у Тверској области у Завидовској области, који је летио у правцу Москве. Према прелиминарним информацијама, није било жртава и штете. На лице мјеста изашле су хитне службе - написао је Собјањин.

Раније је градоначелник рекао да су снаге противваздушне одбране ноћу уништиле дронове у Калушкој области и Истарском округу Московске области, који су покушавали да нападну Москву, да претходно нико није повријеђен, а као посљедица пада рушевина оштећен је кућни предмет.

Путин се огласио о украјинској контраофанзиви: То је пропало

Руски предсједник Владимир Путин оптужио је Украјину да покушава да нападне гасоводе преко Црног мора до Турске у изјави у Сочију након састанка с турским колегом који покушава да обнови споразум о извозу жита, а коментарисао је и украјинску контраофанзиву.

– Нападају се гасоводи Турски ток и Плави ток кроз које се гас извози из Русије у Турску – рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре с турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом у Сочију.

Руски бродови штите те системе, додао је.

- Но, они су под сталним нападима, укључујући дроновима који се лансирају из украјинских лука на Црном мору – рекао је он.

Руски предсједник је још једном описао украјинску контраофанзиву као „неуспјех“.

– Не ради се о никаквом застоју, то је пропало – изјавио је Путин и устврдио да Украјина није пробила ниједну линију фронта на простору који контролише Москва.

Истовремено, украјинске снаге на југу земље објавиле су да су пробиле чврсто утврђену прву линију руске обране. Војска такође тврди да је остварила напредак и у другим дјеловима земље, укључујући у Доњецку на истоку и око града Бахмута.

Руски пуковник: Имамо довољно мина за сваки „леопард“ – лете на све стране

Њемачки тенкови „леопард“, које користи украјинска војска, представљани су као чудесно оружје, али када наиђу на руску мину разлијећу се на све стране, рекао је за Спутњик Херој Русије, пуковник Рустам Сајфулин.

- Видјели смо снимке када и ‘леопарди’ и борбена возила пјешадије експлодирају на нашим противтенковским минама. Говорили су да је тенк ‘леопард’ чудесна машина која ће доћи и самљети, смрвити наше трупе. Међутим, ми видимо да ‘леопард’ веома добро гори и да се разлијеће на све стране - рекао је официр.

Како је додао, руски војници имају „и више него довољно мина – дотећи ће за сваки ‘леопард’ и ‘бредли’“.

- Ми чекамо, спремни смо - поручио је Сајфулин, преноси Спутњик.

Такође је додао да Оружане снаге Украјине, у покушајима да прођу руску линију одбране, умјесто инжењеријске технике на минска поља и под гранате руске артиљерије шаљу пјешадију, која тамо масовно гине.

Пуковник Сајфучин два пута је рањен током специјалне војне операције. Командовао је 40. инжењерским пуком 41. комбиноване армије. За храброст и јунаштво у извршавању борбених задатака добио је одликовање Херој Русије. Након опоравка именован је на мјесто замјеника начелника Тјуменске више војне инжењеријске командне школе.

Главно са брифинга руског Министарства одбране:

- На доњецком правцу, Оружане снаге Русије одбиле су четири напада јуришних група Оружаних снага Украјине у областима Клешчејевке и Веселог. Губици непријатеља износили су 225 погинулих и рањених украјинских војника. У области ​​Первомајског уништен је командни центар за беспилотне летјелице Оружаних снага Украјине;

- Два напада Оружаних снага Украјине у области Работина одбијена су на запорошком правцу. Ликвидирано је око 170 украјинских војника. У области Орехова уништено је складиште муниције бригаде Оружаних снага Украјине;

- Три напада Оружаних снага Украјине одбијена су у краснолиманском правцу. Губици непријатеља износили су преко 70 украјинских војника;

- У купјанском правцу ликвидирано је око 50 украјинских војника. У подручју Урожајног спријечена су дејства украјинске диверзантско-извиђачке групе. Губици непријатеља износили су 175 погинулих и рањених украјинских војника;

- У херсонском правцу ликвидирано је око 40 украјинских војника;

- Погођени су командни центри бригада Оружаних снага Украјине у подручјима Угљедара и Раздоловке.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 22m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 4m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 32m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    7h 2m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 53m
    1