Istočni front, 559. dan: Pogođeni komandni centri brigada Oružanih snaga Ukrajine u područjima Ugljedara i Razdolovke

05.09.2023. 15:16
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 559. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Snage PVO uništile su dronove u blizini Moskve i iznad Krima. Donjeck je opet bio meta granatiranja ukrajinskih snaga.

Kijev organizovao atentat na šefa carine LNR

Služba bezbjednosti Ukrajine organizovala je neuspješni atentata na šefa carine LNR Jurija Afanaševskog, podmetnuvši eksploziju u njegovoj kući, piše ukrajinski list Pravda.

- SBU je digla u vazduh Jurija Afanaševskog, koji se nalazi na čelu carine takozvane LNR. Afanaševski je dignut u vazduh u sopstvenoj kući. Zadobio je više gelera u glavu, vrat i stomak i nalazi se na intenzivnoj njezi u teškom stanju - tvrdi list, pozivajući se na izvore u specijalnoj službi.

Uništena ukrajinska bespilotna letjelica

Ukrajinska bespilotna letjelica uništena je sistemima protivvazdušne odbrane iznad Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Ujutru 5. septembra osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letjelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurne snage PVO oborile su bespilotnu letjelicu iznad teritorije Republike Krim - saopštilo je ministarstvo.

Uništen prvi Čelendžer

Mediji pišu da je prvi britanski tenk Čelendžer-2 uništen kod Rabotina. Vozilo je pripadalo rezervnoj 82. specijalizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine i, navodno, je uništeno artiljerijskijskom vatrom.

Uništen dron u Tverskoj oblasti

Snage PVO uništile su dron u Tverskoj oblasti u okrugu Zavidovo, koji je letio u pravcu Moskve, nije bilo žrtava i niti materijalne štete, rekao je gradonačelnik prestonice Sergej Sobjanjin na svom Telegram kanalu.

- Još jedan dron uništile su snage protivvazdušne odbrane u Tverskoj oblasti u Zavidovskoj oblasti, koji je letio u pravcu Moskve. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava i štete. Na lice mjesta izašle su hitne službe - napisao je Sobjanjin.

Ranije je gradonačelnik rekao da su snage protivvazdušne odbrane noću uništile dronove u Kaluškoj oblasti i Istarskom okrugu Moskovske oblasti, koji su pokušavali da napadnu Moskvu, da prethodno niko nije povrijeđen, a kao posljedica pada ruševina oštećen je kućni predmet.

Putin se oglasio o ukrajinskoj kontraofanzivi: To je propalo

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da pokušava da napadne gasovode preko Crnog mora do Turske u izjavi u Sočiju nakon sastanka s turskim kolegom koji pokušava da obnovi sporazum o izvozu žita, a komentarisao je i ukrajinsku kontraofanzivu.

– Napadaju se gasovodi Turski tok i Plavi tok kroz koje se gas izvozi iz Rusije u Tursku – rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.

Ruski brodovi štite te sisteme, dodao je.

- No, oni su pod stalnim napadima, uključujući dronovima koji se lansiraju iz ukrajinskih luka na Crnom moru – rekao je on.

Ruski predsjednik je još jednom opisao ukrajinsku kontraofanzivu kao „neuspjeh“.

– Ne radi se o nikakvom zastoju, to je propalo – izjavio je Putin i ustvrdio da Ukrajina nije probila nijednu liniju fronta na prostoru koji kontroliše Moskva.

Istovremeno, ukrajinske snage na jugu zemlje objavile su da su probile čvrsto utvrđenu prvu liniju ruske obrane. Vojska takođe tvrdi da je ostvarila napredak i u drugim djelovima zemlje, uključujući u Donjecku na istoku i oko grada Bahmuta.

Ruski pukovnik: Imamo dovoljno mina za svaki „leopard“ – lete na sve strane

Njemački tenkovi „leopard“, koje koristi ukrajinska vojska, predstavljani su kao čudesno oružje, ali kada naiđu na rusku minu razlijeću se na sve strane, rekao je za Sputnjik Heroj Rusije, pukovnik Rustam Sajfulin.

- Vidjeli smo snimke kada i ‘leopardi’ i borbena vozila pješadije eksplodiraju na našim protivtenkovskim minama. Govorili su da je tenk ‘leopard’ čudesna mašina koja će doći i samljeti, smrviti naše trupe. Međutim, mi vidimo da ‘leopard’ veoma dobro gori i da se razlijeće na sve strane - rekao je oficir.

Kako je dodao, ruski vojnici imaju „i više nego dovoljno mina – doteći će za svaki ‘leopard’ i ‘bredli’“.

- Mi čekamo, spremni smo - poručio je Sajfulin, prenosi Sputnjik.

Takođe je dodao da Oružane snage Ukrajine, u pokušajima da prođu rusku liniju odbrane, umjesto inženjerijske tehnike na minska polja i pod granate ruske artiljerije šalju pješadiju, koja tamo masovno gine.

Pukovnik Sajfučin dva puta je ranjen tokom specijalne vojne operacije. Komandovao je 40. inženjerskim pukom 41. kombinovane armije. Za hrabrost i junaštvo u izvršavanju borbenih zadataka dobio je odlikovanje Heroj Rusije. Nakon oporavka imenovan je na mjesto zamjenika načelnika Tjumenske više vojne inženjerijske komandne škole.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Na donjeckom pravcu, Oružane snage Rusije odbile su četiri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Kleščejevke i Veselog. Gubici neprijatelja iznosili su 225 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika. U oblasti ​​Pervomajskog uništen je komandni centar za bespilotne letjelice Oružanih snaga Ukrajine;

- Dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Rabotina odbijena su na zaporoškom pravcu. Likvidirano je oko 170 ukrajinskih vojnika. U oblasti Orehova uništeno je skladište municije brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Tri napada Oružanih snaga Ukrajine odbijena su u krasnolimanskom pravcu. Gubici neprijatelja iznosili su preko 70 ukrajinskih vojnika;

- U kupjanskom pravcu likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika. U području Urožajnog spriječena su dejstva ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Gubici neprijatelja iznosili su 175 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika;

- U hersonskom pravcu likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika;

- Pogođeni su komandni centri brigada Oružanih snaga Ukrajine u područjima Ugljedara i Razdolovke.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 30m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 21m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 8m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 34m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 16m
    0