Источни фронт, 578. дан: Руски ПВО системи оборили украјински хеликоптер Ми-8, пресретнуто 11 ракета

24.09.2023. 13:41
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 578. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Русија је спремна за преговоре о Украјини, али неће разматрати никакве приједлоге за прекид ватре, изјавио је руски министар Сергеј Лавров. Украјинске снаге су у суботу испалиле на ДНР 85 пројектила, међу којима и ракете „ХАРМ“. САД ће предати Кијеву ракетне системе „АТАЦМС“ са касетном муницијом.

Најновији извјештај Министарства одбране Русије:

- Руске снаге су у доњецком правцу побољшале своје тактичке положаје одбивши напад Оружаних снага Украјине код Веселог;

- У доњецком правцу руске снаге одбиле су четири напада украјинских трупа, противник је изгубио до 305 војника, а уништена су и два оклопна возила, седам аутомобила и артиљеријски систем М777;

- У краснолиманском правцу руске снаге одбиле су два напада јуришника украјинске војске, убијено је више од 50 украјинских војника, а уништена два оклопна возила, два камионета и гаубица Д-20;

- У јужнодоњецком правцу код Урожајног руске снаге уништиле су људство и технику Оружаних снага Украјине. Противник је изгубио до 110 војника, два оклопна возила, три аутомобила и двије хаубице Д-20;

- Руске снаге уништиле су људство и технику бригада Оружаних снага Украјине и територијалне одбране у купјанском правцу. Убијено је више од 20 украјинских војника, а уништена два аутомобила, самоходно артиљеријско оруђе „акација“, самоходно артиљеријско оруђе „краб“ пољске производње, као и складиште муниције у Харковској области;

- Руски ПВО системи оборили су украјински хеликоптер Ми-8;

- Током протеклог дана руске снаге извеле су напад на јединице украјинских трупа код Работина у Запорошкој области, убивши до 35 украјинских војника, а уништено је једно борбено возило пјешадије и три аутомобила;

- Током противбатеријске борбе у протекла 24 часа уништено је самоходно артиљеријско оруђе М109 „паладин“ америчке производње, два артиљеријска оруђа Д-30, самоходна хаубица „гвоздика“ и хаубица „мста Б“;

- У херсонском правцу убијено је до 40 украјинских војника, а уништено два аутомобила;

- Пресретнуте су три противрадарске ракете „ХАРМ“, као и осам ракета „хајмарс“;

- Током протеклог дана уништено је 15 беспилотних летјелица у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области.

- Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 477 авиона, 250 хеликоптера, 7.082 беспилотне летјелице, 438 противваздушних ракетних система, 12.104 тенка и других оклопних борбених возила, 1.155 борбених возила за ракетне системе, 6.515 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 13.397 јединица специјалних војних возила.

Испаљено 89 граната

Украјинске снаге су у протекла 24 часа испалиле 89 граната и ракета из бацача граната, минобацача и ракетних система на територију Белгородске области Русије. Оборена су три украјинска дрона, саопштио је губернатор региона Вјачеслав Гладков.

Четири цивила рањена су у украјинском гранатирању Доњецка, саопштио је градоначелник града Алексеј Кулемзин на Телеграму.

Истовремено је рањена и становница Горловке, саопштио је на Телеграму градоначелник овог града Иван Приходко.

„Изјаве о наводном пробоју прве линије одбране у рејону села Вербово лаж

Руска војска држи све своје положаје на запорошкој линији фронта, изјаве о наводном пробоју прве линије одбране у рејону села Вербово су лаж и плод болесне маште украјинских пропагандиста, изјавио је за Спутњик предсједник запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Према његовим ријечима, сви непријатељски напади у ореховском правцу на линији Орехово-Вербово завршавају се поразом и великим губицима.

- Код Вербовог је био покушај јуриша и офанзиве украјинских трупа, али су они једноставно уништени. Наши момци самоувјерено држе одбрану - нагласио је Рогов.

Раније је командант јужне оперативно-стратешке групе трупа „Таврија“ Александар Тарнавски у интервјуу за „Си-Ен-Ен“ изјавио да су украјинске трупе наводно пробиле одбрану на лијевом крилу у рејону села Вербово у Запорошкој области и настављају да се крећу даље.

Напад на привремену базу украјинских снага код Херсона

Јединице групе „Дњепар“ извеле су напад на привремену базу украјинских снага код Херсона. У нападу је убијено девет украјинских војника, 11 је рањено, а уништена су два аутомобила, саопштио је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

Такође је уништен минобацач калибра 120 мм са послугом и муницијом и складиште горива и мазива.

Једина ствар која на власти држи Зеленског – сукоб у Украјини

Сукоб у Украјини је једина ствар која држи на власти украјинског предсједника Владимира Зеленског, он му је од самог почетка био од користи, сматра бивши премијер Николај Азаров.

- Сваке године његовог предсједниковања, рејтинг Зеленског је опадао. Било је проблема у економији и, наравно, страшни корупцијски скандали. А недјељу дана касније – он је херој. Након годину дана – успоставио је контролу над медијима и забранио неистомишљенике - написао је Азаров на свом Телеграму.

Према његовом мишљењу, послије завршетка сукоба у Украјини, људи ће гласати за било кога осим њега.

Одбијено пет украјинских напада у краснолиманском правцу

Руска група снага „Центар“ одбила је пет украјинских напада у краснолиманском правцу, убивши до 20 украјинских војника, док је авијација извршила четири напада на командно-осматрачке пунктове Оружаних снага Украјине, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе Александар Савчук.

Осим тога, ПВО системи су оборили украјински дрон у области насеља Кремена у ЛНР.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 2m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 44m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 12m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 33m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 42m
    0