Istočni front, 578. dan: Ruski PVO sistemi oborili ukrajinski helikopter Mi-8, presretnuto 11 raketa

24.09.2023. 13:41
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 578. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Rusija je spremna za pregovore o Ukrajini, ali neće razmatrati nikakve prijedloge za prekid vatre, izjavio je ruski ministar Sergej Lavrov. Ukrajinske snage su u subotu ispalile na DNR 85 projektila, među kojima i rakete „HARM“. SAD će predati Kijevu raketne sisteme „ATACMS“ sa kasetnom municijom.

Najnoviji izvještaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage su u donjeckom pravcu poboljšale svoje taktičke položaje odbivši napad Oružanih snaga Ukrajine kod Veselog;

- U donjeckom pravcu ruske snage odbile su četiri napada ukrajinskih trupa, protivnik je izgubio do 305 vojnika, a uništena su i dva oklopna vozila, sedam automobila i artiljerijski sistem M777;

- U krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su dva napada jurišnika ukrajinske vojske, ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, a uništena dva oklopna vozila, dva kamioneta i gaubica D-20;

- U južnodonjeckom pravcu kod Urožajnog ruske snage uništile su ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je izgubio do 110 vojnika, dva oklopna vozila, tri automobila i dvije haubice D-20;

- Ruske snage uništile su ljudstvo i tehniku brigada Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane u kupjanskom pravcu. Ubijeno je više od 20 ukrajinskih vojnika, a uništena dva automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“, samohodno artiljerijsko oruđe „krab“ poljske proizvodnje, kao i skladište municije u Harkovskoj oblasti;

- Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski helikopter Mi-8;

- Tokom proteklog dana ruske snage izvele su napad na jedinice ukrajinskih trupa kod Rabotina u Zaporoškoj oblasti, ubivši do 35 ukrajinskih vojnika, a uništeno je jedno borbeno vozilo pješadije i tri automobila;

- Tokom protivbaterijske borbe u protekla 24 časa uništeno je samohodno artiljerijsko oruđe M109 „paladin“ američke proizvodnje, dva artiljerijska oruđa D-30, samohodna haubica „gvozdika“ i haubica „msta B“;

- U hersonskom pravcu ubijeno je do 40 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva automobila;

- Presretnute su tri protivradarske rakete „HARM“, kao i osam raketa „hajmars“;

- Tokom proteklog dana uništeno je 15 bespilotnih letjelica u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

- Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 477 aviona, 250 helikoptera, 7.082 bespilotne letjelice, 438 protivvazdušnih raketnih sistema, 12.104 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.155 borbenih vozila za raketne sisteme, 6.515 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 13.397 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Ispaljeno 89 granata

Ukrajinske snage su u protekla 24 časa ispalile 89 granata i raketa iz bacača granata, minobacača i raketnih sistema na teritoriju Belgorodske oblasti Rusije. Oborena su tri ukrajinska drona, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Četiri civila ranjena su u ukrajinskom granatiranju Donjecka, saopštio je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin na Telegramu.

Istovremeno je ranjena i stanovnica Gorlovke, saopštio je na Telegramu gradonačelnik ovog grada Ivan Prihodko.

„Izjave o navodnom proboju prve linije odbrane u rejonu sela Verbovo laž

Ruska vojska drži sve svoje položaje na zaporoškoj liniji fronta, izjave o navodnom proboju prve linije odbrane u rejonu sela Verbovo su laž i plod bolesne mašte ukrajinskih propagandista, izjavio je za Sputnjik predsjednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, svi neprijateljski napadi u orehovskom pravcu na liniji Orehovo-Verbovo završavaju se porazom i velikim gubicima.

- Kod Verbovog je bio pokušaj juriša i ofanzive ukrajinskih trupa, ali su oni jednostavno uništeni. Naši momci samouvjereno drže odbranu - naglasio je Rogov.

Ranije je komandant južne operativno-strateške grupe trupa „Tavrija“ Aleksandar Tarnavski u intervjuu za „Si-En-En“ izjavio da su ukrajinske trupe navodno probile odbranu na lijevom krilu u rejonu sela Verbovo u Zaporoškoj oblasti i nastavljaju da se kreću dalje.

Napad na privremenu bazu ukrajinskih snaga kod Hersona

Jedinice grupe „Dnjepar“ izvele su napad na privremenu bazu ukrajinskih snaga kod Hersona. U napadu je ubijeno devet ukrajinskih vojnika, 11 je ranjeno, a uništena su dva automobila, saopštio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Takođe je uništen minobacač kalibra 120 mm sa poslugom i municijom i skladište goriva i maziva.

Jedina stvar koja na vlasti drži Zelenskog – sukob u Ukrajini

Sukob u Ukrajini je jedina stvar koja drži na vlasti ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, on mu je od samog početka bio od koristi, smatra bivši premijer Nikolaj Azarov.

- Svake godine njegovog predsjednikovanja, rejting Zelenskog je opadao. Bilo je problema u ekonomiji i, naravno, strašni korupcijski skandali. A nedjelju dana kasnije – on je heroj. Nakon godinu dana – uspostavio je kontrolu nad medijima i zabranio neistomišljenike - napisao je Azarov na svom Telegramu.

Prema njegovom mišljenju, poslije završetka sukoba u Ukrajini, ljudi će glasati za bilo koga osim njega.

Odbijeno pet ukrajinskih napada u krasnolimanskom pravcu

Ruska grupa snaga „Centar“ odbila je pet ukrajinskih napada u krasnolimanskom pravcu, ubivši do 20 ukrajinskih vojnika, dok je avijacija izvršila četiri napada na komandno-osmatračke punktove Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

Osim toga, PVO sistemi su oborili ukrajinski dron u oblasti naselja Kremena u LNR.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 36m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 27m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 14m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 40m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 22m
    0