Источни фронт, 589. дан: Руска авијација оборила украјински МиГ-29 у Дњепропетровској области

04.10.2023. 13:56
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 589. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Наставља се руска специјална војна операција у Украјини. Руске снаге обориле украјинску ракету „нептун“ изнад Црног мора, у близини Крима. Бијела кућа сматра да Украјина има још шест до осам недјеља за наставак контраофанзиве, до погоршања временских услова.

Главно с брифинга Министарства одбране Русије

- Руска авијација оборила је украјински МиГ-29 у области насеља Солдатско, у Дњепропетровској области Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.

- На јужнодоњецком правцу, у Запорошкој области, одбијен је напад украјинске јуришне групе. Губици украјинских снага на том правцу су 185 убијених и рањених војника.

- У правцу Доњецка одбијена су четири напада украјинских јуришних група, на подручју насеља Андрејевка, Водјано и Невељско. У протекла 24 сата украјинске снаге су на том правцу изгубиле до 165 људи.

- У правцу Красног Лимана одбијена су два напада, док је у Николајевској области уништена радарска станица за откривање и праћење ваздушних циљева.

На Криму заробљен украјински диверзант

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије спријечила је покушај групе украјинских диверзаната да продру на Крим. Диверзанти украјинске обавјештајне службе су покушали да сниме провокативне фотографије и видео снимак с украјинском заставом, наведено је у саопштењу.

Један диверзант је заробљен и испитан. Он је испричао да је група хтјела да сними фотографије и видео на којем се диверзанти виде с украјинском заставом у позадини, док бораве на Криму.

У Украјини заробљено око 500 руских војника

У заробљеништву у Украјини је око 500 руских војника, изјавио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

Он је додао да је на руској страни заробљено више хиљада украјинских војника, али да тренутно Москва и Кијев не размјењују информације у вези с тим, јер то за Украјину није важно питање.

Лидер ДНР: Руска војска побољшала положаје у правцу Красног Лимана и Авдејевке

Руска војска је у протекла 24 сата проширила сиву зону и побољшала своје положаје на краснолиманском и авдејевском правцу фронта, саопштио је вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

Према његовим ријечима, украјинска војска је послије краћег периода затишја активирала дејства јужно од Артјомовска.

Пушилин је додао да се ситуација на сјеверном боку није промијенила.

- Наш задатак је сада да се у области Орехово-Васиљевке задрже позиције и да се потрудимо да их побољшамо - прецизирао је лидер ДНР.

Лидер ДНР је, такође, навео да украјинске снаге сада на фронту не користе западну технику, већ само ону совјетске производње, зато што се, вјероватно, припремају за јесењу контраофанзиву.

- Видимо да технику НАТО-а чувају, или их приморавају да је чувају. Разлози могу бити разни: не сасвим пажљиво коришћење, неодговарајуће коришћење. А исто тако много је НАТО технике заплијењено на нашој страни - истакао је Пушилин.

Ваздушна опасност у више области Украјине

Ваздушна опасност објављена је у Одеској, Николајевској, Дњепропетровској, Кировградској и Черкаској области Украјине, као и на дијеловима Херсонске и Запорошке области које су под контролом Кијева, слиједи из података онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.

Украјинске снаге гранатирале Брјанску област Русије касетном муницијом

Оружане снаге Украјине гранатирале су касетном муницијом Севски, Погарски, Климовски и Трубчевски рејон Брјанске области. Према првим информацијама, жртава нема, саопштио је губернатор тог региона Александар Богомаз.

Према његовим ријечима, оштећено је више од 50 кућа и пољопривредних објеката.

Оперативне службе су после напада уништиле касетну муницију.

Спријечен напад украјинских снага у близини Артјомовска

Оружане снаге Украјине без успјеха су покушале да нападну руску војску на подручју Клешчејевке и Андрејевке, недалеко од Артјомовска у Доњецкој Народној Републици. Током напада украјинске снаге су претрпиле знатне губитке, рекао је за Спутњик начелник прес-центра руске војне групе „Југ“ Вадим Астафјев.

Он је додао да је руска авијација погодила привремене положаје украјинских снага на подручју насеља Александро-Шуљтино код Краматорска, као и украјинских бригада на подручју Звановке код Артјомовска.

Уништен је и хангар с наоружањем и војном техником украјинске војске на подручју Ивановског, додао је Астафјев.

Оборена 31 украјинска беспилотлна летјелица изнад Русије

Средства ПВО оборила су током протекле ноћи 31 беспилотну летјелицу Украјине изнад Белгородске, Брјанске и Курске области Русије, саопштено је из Министарства одбране Русије.

Руска авијација спријечила покушај украјинског напада на Крим

Руски војни авиони спријечили су током протекле ноћи покушај украјинског искрцавања у близини рта Тарханкут на Криму, саопштило је Министарство одбране Русије.

- У сјеверозападном дијелу акваторије Црног мора дејствима авиона руске војне авијације спријечен је покушај продирања десантне групе оружаних снага Украјине на територију Крима. Група се кретала у правцу рта Тарханкут на брзом војном чамцу и три хидроцикла - наведено је у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 41m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    16h 59m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 5m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 3m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 54m
    0