Источни фронт, 593. дан: Оборен украјински Су-25 и седам „хајмарса“

08.10.2023. 12:35
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 593. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руски ПВО системи оборили су три ракете „точка У“ изнад Белгородске области и једну С-200 коју је украјинска војска намјеравала да испали на Крим, саопштило је Министарство одбране Русије. Такође је оборен украјински Су-25 и 38 дронова, 7 „хајмарса“ и 4 противрадарске ракете „харм“.

Италијански министар: Могућност помоћи Украјини временом се смањује

Могућност да се помогне Кијеву временом се смањује због ограничених ресурса, сукоб достиже тачку у којој је његово рјешавање војним дејствима немогуће, сматра италијански министар одбране Гвидо Крозето.

Према његовим ријечима, италијанска влада ће наставити да подржава Кијев „уз одређена ограничења због сукоба који траје више од годину и по дана“.

- Што више времена пролази, све више се смањује могућност да се Украјини помогне ресурсима који нису неограничени. Ово није политички избор, већ банално резоновање. Отприлике исто као када код куће понестају залихе хране - рекао је министар за лист „Коријере дела сера“.

Крозето је претпоставио да ће осми пакет војне помоћи Украјини бити готов „до децембра“. Он још треба да буде „састављен у дијалогу између Украјине и техничких стручњака Министарства одбране“.

Министар је напоменуо да ситуација унутар сукоба постаје као гангрена.

- Кијеву је веома тешко да поврати изгубљене положаје. Свједоци смо немогућности рјешавања сукоба на земљи. Стога настављамо да помажемо, али сваким даном анализирамо повољније тактике за изградњу столова за дијалог и постизање мира - истакао је министар.

Украјинске снаге током протеклог дана испалиле око 30 граната и ракета на Белгородску област

Кијевске снаге су током протеклог дана испалиле око 30 граната и ракета на насеља у Белгородској области. У протекла 24 часа, украјинска војска гађала је село Уразово са осам ракета из система „град“. Погинуо је један цивил, док је оштећено 14 домаћинстава, предузеће, као и друштвени објекат и три аутомобила, саопштио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.

Он је додао да је на села Сонцевка, Петровка и Красни Хутор у Белгородском округу испаљено 12 артиљеријских граната. У Краснојарушком округу једна артиљеријска граната испаљена је на периферији села Вјазово. У Шебекинском округу, село Лењински и село Середа гранатирани су седам пута из минобацача.

Без Русије се ништа не може ријешити

Стране могу да разговарају о чему год желе, али не могу ништа да одлуче без учешћа Русије, изјавио је предсједник комисије за заштиту суверенитета Русије Савета Федерације Андреј Климов, коментаришући медијске извештаје о планираном састанку о Украјини у Истанбулу.

- Што се тиче информација које су се прво појавиле у Сједињеним Америчким Државама о форуму о Украјини, ово није први такав форум. Постоје разни приједлози: турски, кинески. Нема потребе фокусирати се на то да ће се састанак одржати баш у Турској. Може се разговарати о чему год, али ништа се не може одлучивати без Русије. Од тога ћемо полазити - рекао је Климов руским новинарима током посјете Анкари.

Раније је агенција Блумберг јавила да Турска припрема нови међународни састанак о Украјини у октобру. Он би требало да се наводно одржи у Истанбулу, али на њега није позвана Русија.

Уништено мјесто концентрисања украјинсих снага; уништено артиљеријско оруђе америчке производње

Јединице групе „Дњепар“ уништиле су код острва Алексејевски код Херсона мјесто концентрисања украјинских снага, саопштили су у хитним службама региона.

У острвској зони уништен је ракетни систем „град“, а на каховском правцу – привремена база једне од јединица Оружаних снага Украјине.

Авијација руске групе „Југ“ извела је ракетне и бомбашке нападе на командно-осматрачке пунктове двије украјинске бригаде у ДНР, а артиљерија је погодила станицу за електронско ратовање и три пункта за управљање дроновима, изјавио је начелник прес центра групе Вадим Астафјев за Спутњик.

Он је додао да је јуришна авијација такође гађала концентрисање људства и технике украјинских снага код Белогоровске, Спорног, Весјолог, Богдановке, Андрејевке, Клешчејевке, Авдејевке и Марјинке.

Аставјев је навео да су током контрабатеријске борбе руске снаге уништиле артиљеријско оруђе америчке производње М777 калибра 155 мм, хаубицу Д-30 и четири минобацача калибра 120 милиметара на положајима Оружаних снага Украјине.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    5h 10m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    15h 28m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    15h 34m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    15h 32m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    14h 23m
    0