Источни фронт, 594. дан: Руске снаге пресреле ракету „хајмарс“ и уништиле 14 украјинских дронова

09.10.2023. 15:20
0
ИЗВОР: in4s.net/sputnikportal.rs

Специјална војна операција у Украјини и Донбасу се наставља.

Руска војска је у недјељу у Харковској области уништила положаје ракетног лансера „точка У“, у Николајевској области уништен је систем С-300, а у ДНР и Херсонској области уништена су складишта муниције за украјинску војску, саопштило је Министарство одбране Русије.

Недавни догађаји у САД указују на неизвјесност у питању финансирања Украјине од стране Вашингтона, признао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

- Упркос снажном ангажману Бајденове администрације, ово ствара неизвјесност у погледу будућности америчког финансирања ове земље. Краткорочно, нећемо моћи да надокнадимо недостатак америчке подршке, очекујемо да ће наши пријатељи и савезници брзо пронаћи пут за излазак из ћорсокака - написао је Борељ у свом блогу на страници Европске службе за спољне послове.

Према његовим ријечима, ова ситуација „јача одговорност ЕУ“.

Он је истовремено навео најновије податке према којима финансијске обавезе Европске уније и држава-чланица према Украјини износе 82 милијарде евра, укључујући 25 милијарди евра за војне расходе. Борељ је изразио наду да ће државе ЕУ до краја ове године успјети да се договоре о промјени европског буџета за период 2024-2027. и у њега укључити расходе за Украјину у износу од 50 милијарди евра.

Војници Централног војног округа уништили су хаубицом 2А65 „мста Б“ упориште Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.

Војници Јужне групе снага спријечили су контранапад Оружаних снага Украјине на доњецком правцу, уништивши зграду која је служила као мјесто привременог смјештаја украјинске војске, изјавио је за Спутњик командант вода оператора беспилотних летјелица.

Начелник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине Кирил Буданов признао је да су специјалне снаге његовог ресора три пута покушале да нападну и заузму Запорошку нуклеарну електрану, које су руске снаге одбиле.

 

Буданов је за портал „НВ“ изјавио да су у августу 2022. године специјалне снаге ГУР-а брзим чамцима прешле Каховско акумулационо језеро у области Енергодара како би направиле одскочну даску на лијевој обали у покушају да заузму нукеларку. Затим су били приморани да се повуку.

Послије тога, украјинске снаге предузеле су још два покушаја да се искрцају на лијеву обалу Дњепра са циљем да заузму Запорошку НЕ. У посљедњој од ових операција учествовало је неколико стотина људи, укључујући и команданта такозване легије странаца Вадима Попика. Заједно са њим, у операцији су учествовали Новозеланђани и други странци, преноси портал. Приликом трећег покушаја украјинске стране да искрца трупе, руске снаге су допремиле на обалу тешку технику, укључујући тенкове, па су се украјински специјалци повукли.

Портпарол Министарства одбране Русије, генерал-потпуковник Игор Конашенков, саопштио је 19. октобра 2022. о покушају украјинских оружаних снага да се искрцају на лијеву обалу Каховкског језера и заузму територију Запорошке нуклеарне електране. Према његовим ријечима, као активним дејствима руских снага које су чувале спољни периметар Запорошке НЕ, непријатељске десантне снаге су уништене.

Припадници ивановске десантне јединице заузели су упориште Оружане снаге Украјине код Артјомовска и заробили пет украјинских војника, који су примарну војну обуку прошли у Великој Британији, саопштило је Министарство одбране Русије.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 44m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    17h 2m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 8m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 6m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 57m
    0