Источни фронт, 596. дан: Руска ПВО оборила два украјинска дрона изнад Брјанске области

11.10.2023. 09:20
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална операција руске војске, 596. дан.

Настављају се борбе на више делова фронта. У Кијеву страхују да ће због ескалације израелско-палестинског сукоба бити угрожена подршка Украјини.

Украјински предсједник Владимир Зеленски је у посјети сједишту НАТО у Бриселу.  Истовремено, Велика Британија и савезници ће на састанку Контакт групе у Бриселу саопштити о новој транши помоћи за Украјину у износу од 100 милиона фунти.

Средства ће бити издвојена из Међународног фонда за подршку Украјине који под руководством Британије обухвата Данску, Норвешку, Шведску, Холандију, Исланд и Литванију.

Белгија ће до 2025. године испоручити Украјини неколико авиона Ф-16, у зависности од повећања сопственог новог потенцијала Ф-35, изјавила је министарка одбране те земље Лудовин Дедондер, а преноси радио РТЛ.

Раније је вицепремијер Владе Белгије Дејвид Кларинвал изјавио да ће његова земља ипак разматрати могућност предаје Кијеву од два до четири авиона 2024. године, на инсистирање либералног крила у Влади.

Украјинска војска гађа насеља у Запорошкој области застарелом касетном муницијом, изјавио је за Спутњик лидер запорошког покрета Заједно са Русијом Владимир Рого.

- Неексплодиране касетне муниције има веома много. Украјински екстремисти користе застарјело наоружање. Континуирано њиме гађају подручје уз контакт-линију, као и Токмак, Молочанск и остала насељена мјеста - рекао је Рогов.

Он је додао да локално становништво треба да буде изузетно опрезно да не би настрадало од неексплодиране касетне муниције Оружаних снага Украјине.

Украјинска војска напустила је више положаја око Соледара у артјомовском правцу у Донбасу, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.

Руска ПВО уништила је двије украјинске беспилотне летјелице изнад Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.

Републиканци у Представничком дому америчког Конгреса са скепсом гледају на идеју да се транше војне помоћи Украјини увежу са подршком Израелу, пише Ен-Би-Си.

Америчка ТВ станица је раније, позивајући се на представника америчке администрације, објавила да Бијела кућа разматра да у оквиру истог нацрта закона обједини помоћ Израелу и Украјини како би Конгрес одобрио обје иницијативе.

Многи когресмени, републиканци, су или против тога или са скепсом гледају на такав план.

Хеликоптери и авиони групе "Запад" Оружаних снага Русије извели су 14 напада на положаје јединица украјинске војске на купјанском правцу, рекао је за Спутњик начелник прес центра групе Сергеј Зибински.

Напади су изведени у области око мјеста Сињковка, Ивановка, Стељмаховка И Берестово.

Ескалација у Израелу ризикује да „одвуче“ пажњу међународне заједнице са сукоба у Украјини, а то ће имати посљедице, изјавио је у интервјуу ТВ „Франс“ 2 украјински предсједник Владимир Зеленски.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    5h 42m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    16h 0m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    16h 6m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    16h 4m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    14h 55m
    0