Источни фронт, 597. дан: У Николајевској области уништен хангар са десантним чамцима украјинских снага

12.10.2023. 14:30
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална војна операција у Украјини.

Ситуација у Авдејевки се промијенила посљедњих дана, сада се украјинске снаге повлаче. Руска војска напредује са двије стране и прави упоришта на сјеверу и југу насеља. Такође су побољшани положаји руских снага на предњем дијелу доњецког и купјанског правца.

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:

Оружане снаге Русије су нападима борбене авијације уништиле људство и технику украјинске војске код Авдејевке, Белогоровке, Курдјумовке и Марјинке;

Оружане снаге Русије одбиле су седам контранапада украјинске војске на купјанском правцу;

ПВО Русије је током претходног дана пресрела шест ракета "хајмарс" и уништила 39 украјинских дронова;

Оружане снаге Русије су на запорошком правцу одбиле два напада борбених авиона украјинске војске на подручју Работина;

Оружане снаге Русије одбиле су три напада украјинске војске на краснолиманском правцу;

Оружане снаге Русије одбиле су на доњецком правцу три напада јуришних група украјинске војске, 

Оружане снаге Русије уништиле су складишта авијационог наоружања Ваздухопловних снага Украјине у Полтавској и Дњепропетровској области;

Оружане снаге Русије гађале су украјинску војску на подручју Урожајног и Новомихајловке,

Оружане снаге Русије уништиле су станицу за радиоелектронску борбу и складиште муниције на подручју града Берислава у Херсонској области;

На подручју града Измаила у Одеској области уништено је складиште војне технике Оружаних снага Украјине;

На подручју насеља Солончаки у Николајевској области уништен је хангар са десантним чамцима Оружаних снага Украјине.

У Николајеву на југу Украјине одјекнула је експлозија, јављају украјински медији.

- Експлозија у Николајеву. Узбуна за ваздушну опасност објављена је послије ње. Ваздушне снаге упозориле су на ракетну опасност за јужне области - саопштио је портал „Клименко тајм“.

У Кировоградској, Николајевској и Одеској области Украјине објављена је узбуна за ваздушну опасност.

Данска и Чешка послаће војну технику Оружаним снагама Украјине из чешких фабрика и складишта, саопштило је данско Министарство одбране.

Како се наводи у саопштењу данског Министарства одбране, наредних мјесеци, Данска и Чешка ће испоручити украјинским снагама борбена возила пјешадије, тенкове, тешко наоружање и друге врсте наоружања са производних линија и складишта у Чешкој.

Према саопштењу, Чешка намјерава да у првој партији испоручи око 50 борбених возила пјешадије и тенкова, опрему за електронско ратовање и артиљеријску муницију. Напомиње се да ће међу испорученим системима бити модерно чешко наоружање.

Осим тога, земље намјеравају да испоруче седам хиљада комада противтенковског оружја и „значајан број“ противдронских система, додаје се у саопштењу.

Украјинске снаге су током протекла 24 часа нападале пограничне дијелове Белгородске области са девет дронова-камиказа, а такође је са дронова бачено 13 екплозивних направа, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.

Начелник Главне управе војнообавјештајне службе Украјине Кирил Буданов изјавио је за „Украјинску правду“ да би дуготрајни сукоб на Блиском истоку могао негативно да утиче на обиме испорука оружја савезника Кијева украјинској војсци.

Он је истакао да, ако се обрати пажња на географију регионалних сукоба и развој догађаја, свет се „прилично брзо креће ка глобалном рату“.

Припадници групе „Дњепар“ руских Оружаних снага спријечили су покушај десанта украјинске војске на острво Велики Потемкин на ушћу Дњепра.

Оружане снаге Украјине гранатирале су током ноћи територију Јасиноватског округа Доњецке Народне Републике, оштећена је школа. Такође је порушен мост на ауто-путу који води ка Горловки, саопштио је начелник округа Дмитриј Шевченко на свом Телеграму.

САД могу лако и брзо да постигну рјешење оружаног сукоба у Украјини заустављањем испорукa војне помоћи Кијеву, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, коментаришући нови пакет америчке војне помоћи у износу од 200 милиона долара.

Према његовом мишљењу, САД се и даље ослањају на војно рјешење украјинске кризе, као и на покушаје исцрпљивања Русије. Међутим, како је нагласио, нови пакет помоћи Украјини неће ријешити проблеме које је поставио Вашингтон.

Артиљерија групе снага „Запад“ уништила је двије хаубице 2С1 „гвоздика“ и америчку хаубицу М777 украјинских снага на купјанском правцу, саопштио је начелник прес центра групе Сергеј Зибински.

Он је додао да су ловци Су-34 извели седам напада на привремене базе јединица 14. и 41. механизоване бригаде код насеља Песчано и Петропавловка.

Три особе су погинуле, од којих је једно дијете када су крхотине дрона пале на кућу код Белгорода, саопштио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.

Он је додао да су у нападу двије особе повријеђене. Оне се налазе у тешком стању и љекари им пружају неопходну помоћ.

Системи ПВО оборили су током ноћи украјинску беспилотну летјелицу која се кретала ка Белгороду. Дрон је пао на приватну кућу која се запалила.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 42m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    17h 0m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 6m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 4m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 55m
    0