Источни фронт, 598. дан: Руска војска уништила украјински ПВО систем С-300 у области око Николајева

13.10.2023. 15:05
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 598. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска успјешно одбија нападе Украјинаца на јужнодоњецком и краснолиманском правцу. У Кијеву страхују да би подршка Запада Украјини могла да се смањи због ескалације на Блиском истоку, а и у САД је све више гласова који траже да се та помоћ ревидира.

Најважније са брифинга руског Министарства одбране:

- Руска војска је у року од недјељу дана извела осам напада системима "искандер" и дроновима на војне објекте Украјине, уништен је хангар са чамцима америчке војске;

- Руска војска је у периоду од недјељу дана одбила четири напада украјинске војске у Запорошком правцу, а противник је изгубио 400 војника, три тенка, девет оклопних возила и 14 комада артиљеријског наоружања;

- Група "Исток" Оружаних снага Русије је у истом периоду на јужнодоњецком правцу одбила осам напада и побољшала своје положаје, украјинска војска је изгубила више од 1.285 војника и 47 једница технике:

- Руска војска уништила је украјински ПВО систем С-300 у области око Николајева;

- Ваздушне снаге Русије и морнарица Црноморске флоте су у протеклих недјељу дана уништиле украјински авион Су-25 и беспилотни чамац;

- Руске јединице су на херсонском правцу ликвидирали 325 украјинских војника, девет комада артиљеријског оруђа, систем "Град", 53 аутомобила, три складишта са муницијом и двије диверзионо-обавештајне групе

„Оружане снаге Украјине у ужасној ситуацији у Запорошкој и Харковској области“

Оружане снаге Украјине нашле су се у ужасној ситуацији у Запорошкој и Харковској области, изјавио је бивши обавјештајац америчке војске Скот Ритер на Јутјуб каналу „Through the eyes of“.

Према његовим ријечима, сукоб ће се веома брзо окончати потпуним сломом украјинске војске, јер им понестаје људства и оружја.

- Руси су их сатјерали у замку. Ускоро ће се украјински војници наћи у котлу. Кијев умјесто повлачења са положаја шаље појачања, што ситуацију чини много гором. Руске снаге их једноставно уништавају - оцијенио је Ритер.

Средствима радиоелектронске борбе руска војска је оборила украјинску беспилотну летјелицу док се приближавала Брјанску, изјавио је губернатор области Александар Богомаз. Нема жртава ни штете.

Припадници руске војске заробили су у Запорошкој области украјинско оклопно возило пјешадије пуно америчког и шведског оружја, рекао је лидер покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов.

Ловци-бомбардери Су-34 групе снага „Запад“ извели су пет напада на објекте Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, укључујући упориште и складиште са муницијом, саопштио је начелник прес центра групе Сергеј Зибински.

Он је такође додао да је противник изгубио више од двије чете војника, тенк, дрон, минибус и камионет.

Све више америчких конгресмена против подршке Украјине

Све више америчких конгресмена је против подршке Украјине, рекао је члан Представничког дома Енди Бигс у интервјуу за Ју-тјуб канал "Џаџинг фридом".

Према његовом мишљењу, Кијев неће добити додатну помоћ Вашингтона због краха контраофанзиве.

- Број људи који се слажу са мном по питању Украјине из дана у дан расте - рекао је Бигс.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко ће први тестирати руску вакцину против рака? Ко ће први тестирати руску вакцину против рака?
Пјанић се извинио Русима - није хтио меч против њих, а сад због милиона дошао у ЦСКА Пјанић се извинио Русима - није хтио меч против њих, а сад због милиона дошао у ЦСКА
Почела производња руског електричног аутомобила „е-ларгус“ Почела производња руског електричног аутомобила „е-ларгус“
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    21h 57m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    21h 59m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    18h 11m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    21h 2m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    20h 56m
    0