Istočni front, 598. dan: Ruska vojska uništila ukrajinski PVO sistem S-300 u oblasti oko Nikolajeva

13.10.2023. 15:05
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 598. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska vojska uspješno odbija napade Ukrajinaca na južnodonjeckom i krasnolimanskom pravcu. U Kijevu strahuju da bi podrška Zapada Ukrajini mogla da se smanji zbog eskalacije na Bliskom istoku, a i u SAD je sve više glasova koji traže da se ta pomoć revidira.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska je u roku od nedjelju dana izvela osam napada sistemima "iskander" i dronovima na vojne objekte Ukrajine, uništen je hangar sa čamcima američke vojske;

- Ruska vojska je u periodu od nedjelju dana odbila četiri napada ukrajinske vojske u Zaporoškom pravcu, a protivnik je izgubio 400 vojnika, tri tenka, devet oklopnih vozila i 14 komada artiljerijskog naoružanja;

- Grupa "Istok" Oružanih snaga Rusije je u istom periodu na južnodonjeckom pravcu odbila osam napada i poboljšala svoje položaje, ukrajinska vojska je izgubila više od 1.285 vojnika i 47 jednica tehnike:

- Ruska vojska uništila je ukrajinski PVO sistem S-300 u oblasti oko Nikolajeva;

- Vazdušne snage Rusije i mornarica Crnomorske flote su u proteklih nedjelju dana uništile ukrajinski avion Su-25 i bespilotni čamac;

- Ruske jedinice su na hersonskom pravcu likvidirali 325 ukrajinskih vojnika, devet komada artiljerijskog oruđa, sistem "Grad", 53 automobila, tri skladišta sa municijom i dvije diverziono-obaveštajne grupe

„Oružane snage Ukrajine u užasnoj situaciji u Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti“

Oružane snage Ukrajine našle su se u užasnoj situaciji u Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti, izjavio je bivši obavještajac američke vojske Skot Riter na Jutjub kanalu „Through the eyes of“.

Prema njegovim riječima, sukob će se veoma brzo okončati potpunim slomom ukrajinske vojske, jer im ponestaje ljudstva i oružja.

- Rusi su ih satjerali u zamku. Uskoro će se ukrajinski vojnici naći u kotlu. Kijev umjesto povlačenja sa položaja šalje pojačanja, što situaciju čini mnogo gorom. Ruske snage ih jednostavno uništavaju - ocijenio je Riter.

Sredstvima radioelektronske borbe ruska vojska je oborila ukrajinsku bespilotnu letjelicu dok se približavala Brjansku, izjavio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz. Nema žrtava ni štete.

Pripadnici ruske vojske zarobili su u Zaporoškoj oblasti ukrajinsko oklopno vozilo pješadije puno američkog i švedskog oružja, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Lovci-bombarderi Su-34 grupe snaga „Zapad“ izveli su pet napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, uključujući uporište i skladište sa municijom, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

On je takođe dodao da je protivnik izgubio više od dvije čete vojnika, tenk, dron, minibus i kamionet.

Sve više američkih kongresmena protiv podrške Ukrajine

Sve više američkih kongresmena je protiv podrške Ukrajine, rekao je član Predstavničkog doma Endi Bigs u intervjuu za Ju-tjub kanal "Džadžing fridom".

Prema njegovom mišljenju, Kijev neće dobiti dodatnu pomoć Vašingtona zbog kraha kontraofanzive.

- Broj ljudi koji se slažu sa mnom po pitanju Ukrajine iz dana u dan raste - rekao je Bigs.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka? Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka?
Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA
Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“ Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“
Najčitanije
  • Albanac koji je zadužio Srbe
    1h 22m
    5
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    21h 28m
    0
  • Pacijent fizički napao doktoricu u Bratuncu
    23h 11m
    0
  • Šehovac: Alija Izetbegović - ratni zločinac jer je zemlju uveo u rat
    23h 7m
    11
  • Radnik "Elektro-Hercegovine" životno ugrožen nakon pada sa stuba
    20h 18m
    0