Источни фронт, 600. дан: Руска војска уништила украјински комуникациони чвор на аеородрому Дњепар

15.10.2023. 13:24
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 600. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска успјешно одбија украјинске нападе на више дијелова фронта. Потучене украјинске снаге код Угљедара и Никољског. Током ноћи оборено 27 бесплотних летјелица изнад Курске и Белгородске области Русије.

Најважније са брифинга руског Министарства одбране:

- Руска војска уништила је на аеродрому Дњепар у Дњепропетровској области Украјине комуникациони чвор радио-техничког одреда украјинских снага.

- Руски системи ПВО су у протекла 24 сата оборили 67 украјинских беспилотних летјелица и три пројектила „хајмарс“.

- Украјинске снаге су током протеклог дана на купјанском и краснолиманском правцу изгубиле око 230 војника. Руска војска одбила је девет напада на том подручју, док је на доњецком правцу одбијено пет украјинских напада, а Кијев је изгубио до 410 војника и девет јединица технике.

- На херсонском правцу спријечена је дјелатност двије украјинске диверзантско-обавештајне групе на подручју острва Алешкински, ликвидирано је до 20 војника.

- На јужондоњецком правцу одбијен је напад у којем је елиминисано до 155 укрјаинских војника и уништено пет јединица технике.

- На запорошком правцу одбијен је украјински напад код Вербовог, поражене су снаге код Работина, а Кијев је изгубио до 55 војника. На подручју Малиновке уништено је складиште муниције.

Ваздушна опасност у две области Украјине

Ваздушна опасност објављена је у Харковској и Дњепропетровској области Украјине, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.

Руска војска извела на елитни украјински одред у Николајевској области

Руска војска је извела напад на елитни одред Оружаних снага Украјине у војној бази у граду Очаков, у Николајевској области, саопштио је губернарор Херсонске области Владимир Саљдо.

Украјинске снаге су, како је навео, изгубиле око 20 војника.

Медији: Зеленски забринут због све мање подршке у свијету

Предсједник Украјине Владимир Зеленски забринут је због тога што је свијет стигао до горње границе у подршци Оружаним снагама Украјине, пише Њујорк тајмс.

- Званичници САД и НАТО-а покушали су да умире Зеленског, обећавши му још две милијарде долара у виду хитне војне помоћи. Али још пре тога, пошто је прошле седмице почео рат на Блиском истоку, у Европи је постојао снажан осјећај да је свијет достигао 'врхунац помоћи Украјини' – да подршка Кијеву у борби против Москве никада више неће бити тако активна као до сада - наводи се у тексту.

Према мишљењу аутора текста, многе државе су почеле да користе украјински фактор као инструмент унутрашње политичке борбе, што такође утиче на обим помоћи. Аутор као примјер наводи изјаве европских политичара о испорукама наоружања Украјини.

- Европска обећања да ће Украјини испоручити милион артиљеријских пројектила до марта нису испуњена: предато је само 250.000 пројектила, што је довољно за нешто више од мјесец дана, ако се има у виду садашњи обим њиховог коришћења - наводи лист.

Руска авијација гађала украјинске положаје на купјанском правцу

Руска авијација је бомбардовала украјинске одреде код Сињковке и у другим насељима на подручју Купјанска, рекао је за Спутњик начелник прес-центра војне групе „Запад“ Сергеј Зибински.

- Посаде офанзивних хеликоптера Ка-52 и Ми-28, као и јуришних авиона, извели су ракетно-бомбашке нападе на положаје војске, наоружања и војне технике 95. падобранско-јуришне бригаде, 14. и 32. механизоване бригаде и одреда територијалне одбране на подручју Сињковке, Ивановке, Леоновке - рекао је Зибински.

Ловци-бомбардери Су-34 су извели нападе на привремене положаје и упоришта одреда 43. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине на подручју Петропавловке и Пешчаног.

Будимпешта: Санкције против Русије нису постигле ниједан циљ

Санкције нису успјеле да поразе Русију на економском плану, нити да доведу до рјешавања украјинског сукоба, упркос очекивањима Европске уније, изјавио је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто.

- Потребно је да разговарамо и о питању утицаја санкција на Русију: коме оне више штете – нама или Москви, има ли у њима некаквог смисла, да ли су довеле до резултата, јесу ли постигле циљеве – 'да се Русија порази на економском плану', да буде ближи мир. Да ли нам је то успјело или није... Мислим да, очигледно, није успјело - нагласио је Сијарто.

Он је додао да се то питање сада никако не разматра у Европској унији.

- Чим то питање потегнеш, одмах те сатјерују у ћошак и вријеђају - додао је Сијарто.

Оборено 27 украјинских дронова изнад Курске и Белгородске области

Током ноћи изнад Курске и Белгородске области оборено је 27 украјинских беспилотних летјелица, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Дежурни ПВО системи пресрели су 27 украјинских беспилотних летјелица, од којих је 18 изнад Курске, а два изнад Белгородске области уништено у ваздуху - наведено је у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко ће први тестирати руску вакцину против рака? Ко ће први тестирати руску вакцину против рака?
Пјанић се извинио Русима - није хтио меч против њих, а сад због милиона дошао у ЦСКА Пјанић се извинио Русима - није хтио меч против њих, а сад због милиона дошао у ЦСКА
Почела производња руског електричног аутомобила „е-ларгус“ Почела производња руског електричног аутомобила „е-ларгус“
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    21h 53m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    21h 55m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    18h 7m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    20h 58m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    20h 52m
    0