Istočni front, 600. dan: Ruska vojska uništila ukrajinski komunikacioni čvor na aeorodromu Dnjepar

15.10.2023. 13:24
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 600. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska vojska uspješno odbija ukrajinske napade na više dijelova fronta. Potučene ukrajinske snage kod Ugljedara i Nikoljskog. Tokom noći oboreno 27 besplotnih letjelica iznad Kurske i Belgorodske oblasti Rusije.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska uništila je na aerodromu Dnjepar u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine komunikacioni čvor radio-tehničkog odreda ukrajinskih snaga.

- Ruski sistemi PVO su u protekla 24 sata oborili 67 ukrajinskih bespilotnih letjelica i tri projektila „hajmars“.

- Ukrajinske snage su tokom proteklog dana na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu izgubile oko 230 vojnika. Ruska vojska odbila je devet napada na tom području, dok je na donjeckom pravcu odbijeno pet ukrajinskih napada, a Kijev je izgubio do 410 vojnika i devet jedinica tehnike.

- Na hersonskom pravcu spriječena je djelatnost dvije ukrajinske diverzantsko-obaveštajne grupe na području ostrva Aleškinski, likvidirano je do 20 vojnika.

- Na južondonjeckom pravcu odbijen je napad u kojem je eliminisano do 155 ukrjainskih vojnika i uništeno pet jedinica tehnike.

- Na zaporoškom pravcu odbijen je ukrajinski napad kod Verbovog, poražene su snage kod Rabotina, a Kijev je izgubio do 55 vojnika. Na području Malinovke uništeno je skladište municije.

Vazdušna opasnost u dve oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Ruska vojska izvela na elitni ukrajinski odred u Nikolajevskoj oblasti

Ruska vojska je izvela napad na elitni odred Oružanih snaga Ukrajine u vojnoj bazi u gradu Očakov, u Nikolajevskoj oblasti, saopštio je gubernaror Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Ukrajinske snage su, kako je naveo, izgubile oko 20 vojnika.

Mediji: Zelenski zabrinut zbog sve manje podrške u svijetu

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski zabrinut je zbog toga što je svijet stigao do gornje granice u podršci Oružanim snagama Ukrajine, piše Njujork tajms.

- Zvaničnici SAD i NATO-a pokušali su da umire Zelenskog, obećavši mu još dve milijarde dolara u vidu hitne vojne pomoći. Ali još pre toga, pošto je prošle sedmice počeo rat na Bliskom istoku, u Evropi je postojao snažan osjećaj da je svijet dostigao 'vrhunac pomoći Ukrajini' – da podrška Kijevu u borbi protiv Moskve nikada više neće biti tako aktivna kao do sada - navodi se u tekstu.

Prema mišljenju autora teksta, mnoge države su počele da koriste ukrajinski faktor kao instrument unutrašnje političke borbe, što takođe utiče na obim pomoći. Autor kao primjer navodi izjave evropskih političara o isporukama naoružanja Ukrajini.

- Evropska obećanja da će Ukrajini isporučiti milion artiljerijskih projektila do marta nisu ispunjena: predato je samo 250.000 projektila, što je dovoljno za nešto više od mjesec dana, ako se ima u vidu sadašnji obim njihovog korišćenja - navodi list.

Ruska avijacija gađala ukrajinske položaje na kupjanskom pravcu

Ruska avijacija je bombardovala ukrajinske odrede kod Sinjkovke i u drugim naseljima na području Kupjanska, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra vojne grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

- Posade ofanzivnih helikoptera Ka-52 i Mi-28, kao i jurišnih aviona, izveli su raketno-bombaške napade na položaje vojske, naoružanja i vojne tehnike 95. padobransko-jurišne brigade, 14. i 32. mehanizovane brigade i odreda teritorijalne odbrane na području Sinjkovke, Ivanovke, Leonovke - rekao je Zibinski.

Lovci-bombarderi Su-34 su izveli napade na privremene položaje i uporišta odreda 43. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Petropavlovke i Peščanog.

Budimpešta: Sankcije protiv Rusije nisu postigle nijedan cilj

Sankcije nisu uspjele da poraze Rusiju na ekonomskom planu, niti da dovedu do rješavanja ukrajinskog sukoba, uprkos očekivanjima Evropske unije, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

- Potrebno je da razgovaramo i o pitanju uticaja sankcija na Rusiju: kome one više štete – nama ili Moskvi, ima li u njima nekakvog smisla, da li su dovele do rezultata, jesu li postigle ciljeve – 'da se Rusija porazi na ekonomskom planu', da bude bliži mir. Da li nam je to uspjelo ili nije... Mislim da, očigledno, nije uspjelo - naglasio je Sijarto.

On je dodao da se to pitanje sada nikako ne razmatra u Evropskoj uniji.

- Čim to pitanje potegneš, odmah te satjeruju u ćošak i vrijeđaju - dodao je Sijarto.

Oboreno 27 ukrajinskih dronova iznad Kurske i Belgorodske oblasti

Tokom noći iznad Kurske i Belgorodske oblasti oboreno je 27 ukrajinskih bespilotnih letjelica, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Dežurni PVO sistemi presreli su 27 ukrajinskih bespilotnih letjelica, od kojih je 18 iznad Kurske, a dva iznad Belgorodske oblasti uništeno u vazduhu - navedeno je u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka? Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka?
Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA
Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“ Počela proizvodnja ruskog električnog automobila „e-largus“
Najčitanije
  • Albanac koji je zadužio Srbe
    1h 12m
    5
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    21h 18m
    0
  • Pacijent fizički napao doktoricu u Bratuncu
    23h 1m
    0
  • Šehovac: Alija Izetbegović - ratni zločinac jer je zemlju uveo u rat
    22h 57m
    11
  • Radnik "Elektro-Hercegovine" životno ugrožen nakon pada sa stuba
    20h 8m
    0