Источни фронт, 620. дан: Уништен арсенал украјинских ракета у Черниговској области

04.11.2023. 13:59
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 620. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се ваздушни напади на украјинске војне циљеве, током претходне ноћи сирене за ваздушну опасност чуле су се у Харковској и Сумској области. У протекла седам дана руска војска оборила још 10 украјинских борбених авиона. Бијела кућа признала да смањује пакете војне помоћи Кијеву.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Руска авијација и ракетне снаге су за протекла 24 часа гађале украјинску војну технику и људство у 118 региона широм Украјине. Погођен је и арсенал украјинских ракета у Черниговској области, као и командни центар 67. механизоване бригаде украјинске војске у Серебрјанки у Доњецкој Народној Републици.

- Украјинска војска је јуче на купјанском и краснолиманском правцу изгубила око 310 војника. На купјанском правцу је руска војна групација „Запад“ одбила пет напада 54. и 57. бригаде украјинске војске гдје су снаге Кијева изгубиле 210 војника. Такође је уништена и артиљерија М777. На краснолиманском правцу је руска војна групација „Центар“ одбила два јуриша снага Кијева и том приликом ликвидирала до 100 украјинских војника и уништила два оклопна возила и три аутомобила. Такође, уништена је и једна артиљерија М777 и два система „град“.

- На запорошком правцу руске снаге одбиле су пет напада украјинске војске и том приликом ликвидирале до 30 украјинских војника. Такође, уништена је и једна украјинска артиљерија М777 америчке производње. Такође, у том правцу авијација је гађала положаје 33, 65. и 118. механизоване бригаде украјинске војске, а погодила је и положаје 82. десантно-јуришне бригаде у месту Работино.

- Руске ПВО снаге су за током јучерашњег дана обориле укупно девет пројектила из система „хајмарс“, као и 43 украјинска дрона у Харковској области, Луганској и Доњецкој Народној Републици, и у Запорошкој области.

Иза кулиса крећу разговори о мировном споразуму

Руководство западних земаља је „иза завјеса“ почело да разматра склапање мировног споразума Русије и Украјине, изјавио је кандидат за предсједника САД Вивек Рамасвами.

- Естаблишмент ће ме оцрнити што говорим ово, али мислим да су иза затворених врата већ почели да признају потребу да се мировни споразум склопи - рекао је он.

Додао је и да ће, у случају да побиједи на изборима, предложити Русији да одустане од савеза са Кином у замјену за одбијање Украјини улазак у НАТО.

САД тајно испоручили Украјини моћно оружје за пробијање руске одбране

САД су без јавних објава испоручили украјинској војсци неколико оклопних возила „асолт бричерс“ како би пробили руску одбрану, пише „Форбс“.

Тачан број тих оклопних возила који је испоручен није познат, иако се претпоставља да их је највише шест.

У питању је оклопно возило направљено на моделу тенка „абрамс“, тешко је 55 тона и једно је од најбољег у својој класи за пробијање одбрана. Једно такво возило је у стању да замијени шест булдозера.

Украјинци спријечени да допреме муницију код Купјанска

Украјинска војска током ноћи није успјела да допреми муницију својим јединицама на фронту у правцу Купјанска, изјавио је за Спутњик неименовани руски војник.

Како је рекао, ка фронту се упутио украјински пикап са муницијом, међутим, руске минобацачке јединице успјеле су да га погоде и да спријече испоруку.

Украјинска војска изгубила 125 војника у правцу Купјанска

Руске снаге ликвидирале су до 125 украјинских војника на купјанском працу, као и једну украјинску артиљеријску батерију и минобацач, саопштио је начелник прес центра руске војне групације „Запад“ Сергеј Забински.

Како је рекао, напад је извела авијација која је поред људства уништила и два украјинска оклопна возила.

Такође је рекао и да је током контрабатеријске борбе руска војска уништила и двије украјинске артиљерије Д-30, једну радиолокациону станицу AN/TPQ-36.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    5h 57m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    4h 52m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    22h 14m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    9h 14m
    0
  • Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
    23h 56m
    0