Istočni front, 620. dan: Uništen arsenal ukrajinskih raketa u Černigovskoj oblasti

04.11.2023. 13:59
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 620. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se vazdušni napadi na ukrajinske vojne ciljeve, tokom prethodne noći sirene za vazdušnu opasnost čule su se u Harkovskoj i Sumskoj oblasti. U protekla sedam dana ruska vojska oborila još 10 ukrajinskih borbenih aviona. Bijela kuća priznala da smanjuje pakete vojne pomoći Kijevu.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska avijacija i raketne snage su za protekla 24 časa gađale ukrajinsku vojnu tehniku i ljudstvo u 118 regiona širom Ukrajine. Pogođen je i arsenal ukrajinskih raketa u Černigovskoj oblasti, kao i komandni centar 67. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u Serebrjanki u Donjeckoj Narodnoj Republici.

- Ukrajinska vojska je juče na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu izgubila oko 310 vojnika. Na kupjanskom pravcu je ruska vojna grupacija „Zapad“ odbila pet napada 54. i 57. brigade ukrajinske vojske gdje su snage Kijeva izgubile 210 vojnika. Takođe je uništena i artiljerija M777. Na krasnolimanskom pravcu je ruska vojna grupacija „Centar“ odbila dva juriša snaga Kijeva i tom prilikom likvidirala do 100 ukrajinskih vojnika i uništila dva oklopna vozila i tri automobila. Takođe, uništena je i jedna artiljerija M777 i dva sistema „grad“.

- Na zaporoškom pravcu ruske snage odbile su pet napada ukrajinske vojske i tom prilikom likvidirale do 30 ukrajinskih vojnika. Takođe, uništena je i jedna ukrajinska artiljerija M777 američke proizvodnje. Takođe, u tom pravcu avijacija je gađala položaje 33, 65. i 118. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, a pogodila je i položaje 82. desantno-jurišne brigade u mestu Rabotino.

- Ruske PVO snage su za tokom jučerašnjeg dana oborile ukupno devet projektila iz sistema „hajmars“, kao i 43 ukrajinska drona u Harkovskoj oblasti, Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, i u Zaporoškoj oblasti.

Iza kulisa kreću razgovori o mirovnom sporazumu

Rukovodstvo zapadnih zemalja je „iza zavjesa“ počelo da razmatra sklapanje mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, izjavio je kandidat za predsjednika SAD Vivek Ramasvami.

- Establišment će me ocrniti što govorim ovo, ali mislim da su iza zatvorenih vrata već počeli da priznaju potrebu da se mirovni sporazum sklopi - rekao je on.

Dodao je i da će, u slučaju da pobijedi na izborima, predložiti Rusiji da odustane od saveza sa Kinom u zamjenu za odbijanje Ukrajini ulazak u NATO.

SAD tajno isporučili Ukrajini moćno oružje za probijanje ruske odbrane

SAD su bez javnih objava isporučili ukrajinskoj vojsci nekoliko oklopnih vozila „asolt bričers“ kako bi probili rusku odbranu, piše „Forbs“.

Tačan broj tih oklopnih vozila koji je isporučen nije poznat, iako se pretpostavlja da ih je najviše šest.

U pitanju je oklopno vozilo napravljeno na modelu tenka „abrams“, teško je 55 tona i jedno je od najboljeg u svojoj klasi za probijanje odbrana. Jedno takvo vozilo je u stanju da zamijeni šest buldozera.

Ukrajinci spriječeni da dopreme municiju kod Kupjanska

Ukrajinska vojska tokom noći nije uspjela da dopremi municiju svojim jedinicama na frontu u pravcu Kupjanska, izjavio je za Sputnjik neimenovani ruski vojnik.

Kako je rekao, ka frontu se uputio ukrajinski pikap sa municijom, međutim, ruske minobacačke jedinice uspjele su da ga pogode i da spriječe isporuku.

Ukrajinska vojska izgubila 125 vojnika u pravcu Kupjanska

Ruske snage likvidirale su do 125 ukrajinskih vojnika na kupjanskom pracu, kao i jednu ukrajinsku artiljerijsku bateriju i minobacač, saopštio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije „Zapad“ Sergej Zabinski.

Kako je rekao, napad je izvela avijacija koja je pored ljudstva uništila i dva ukrajinska oklopna vozila.

Takođe je rekao i da je tokom kontrabaterijske borbe ruska vojska uništila i dvije ukrajinske artiljerije D-30, jednu radiolokacionu stanicu AN/TPQ-36.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 36m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 27m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 14m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 40m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 22m
    0