Источни фронт, 623. дан: Спријечен напад дроновима на Крим, уништено 17 украјинских беспилотних летјелица

07.11.2023. 13:27
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 623. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска спријечила је пет покушаја напада украјинских снага да се искрцају на лијевој обали Дњепра. Уништено је складиште за украјинске беспилотне чамце, као и авионску муницију, пресретнуте су двије ракете „хајмарс“ и 23 дрона.

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:

- Оружане снаге Русије су на купјанском правцу уништиле пет групација људства, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 160 војника;

- Руске снаге су током претходног дана одбиле седам напада украјинске војске на доњецком правцу;

- Оружане снаге Русије уништиле су људство и технику три бригаде Оружаних снага Украјине на запорошком правцу;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 245 војника на доњецком правцу;

- Оружане снаге Русије уништиле су концетрисање људства и технике двије бригаде Оружаних снага Украјине на подручју Угљедара и Старомајорског у ДНР;

- ПВО Русије оборила је два украјинска авиона у Харковској области и ДНР;

- ПВО Русије пресрела је две ракете испаљене из вишецијевног ракетног система „хајмарс“ и 33 дрона Оружаних снага Украјине;

- Руске снаге су током претходног дана одбиле напад украјинске војске на подручју Червоне Диброве у ЛНР, противник је изгубио готово 170 војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су људство и технику украјинске војске у 105 области,

- Од почетка специјалне операције уништено је више од 8,7 хиљада дронова Оружаних снага Украјине.

Напад на привремене пунктове; уништена осматрачница код острва Алексејевски

Авијација руске групе „Запад“ извела је нападе на привремене пунктове и упоришта Оружаних снага Украјине на купјанском правцу у Харковској области, саопштио је начелник прес центра групе Сергеј Зибински.

Он је додао да су руске снаге одбиле три напада и три контранапада јуришних група 30. и 54. механозоване бригаде украјинске војске.

Према његовим ријечима, током контрабатеријске борбе артиљерија је уништила две минобацачке посаде у областима Загорујковке и Кисловке. Непријатељ је изгубио више од једне чете у људству, два борбена возила пешадије БМП-1 и двије беспилотне летјелице.

Јединице групе снага „Дњепар“ уништиле су у протекла 24 сата осматрачницу и складиште муниције Оружаних снага Украјине код острва Алексејевски, саопштио је представник оперативних служби Херсонске области.

У борбама су такође уништена два украјинска чамца и самоходна хаубица 2С1 „гвоздика“ са муницијом.

Украјинска војска је у претходна 24 сата испалила више од 60 граната на четири дела Белгородске области, рекао је губернатор области Вјачеслав Гладков.

„Ухапшен мушарац који је предавао податке украјинским обавјештајним службама“

Федерална служба безбједности Русије саопштила је да је у ДНР приведен мушкарац који се сумњичи да је предавао податке украјинским обавјештајним службама.

Како се наводи у саопштењу ФСВ, он је одржавао контакт са украјинским специјалним службама користећи тајне маркере и затворене заједнице у инстант месинџерима и друштвеним мрежама.

Осим тога, притвореник је покушао да ступи у војну службу по уговору у добровољачким јединицама у нади да ће добити информације које укључују државну тајну.

Запад мијења однос према Зеленском

Запад мијења однос према украјинском предсједнику Владимиру Зеленском, пише британски „Телеграф“.

- Поглед Запада помјерио се на Блиски исток, на жалост Зеленског, управо у моменту када се завршава контраофанзива украјинских снага с обзиром да ће јесење кише онемогућити кретање војске - наводи се у чланку.

У чланку се наводи да је ризик од замора од сукоба у Украјини међу замљама НАТО-а увек постојао, без обзира на обећања о томе да ће подржавати Украјину онолико колико буде потребно.

Поред тога, републиканци који у Америци дају највећи допринос војним напорима Украјине са скепсом се односе према тим обавезама.

- Без стабилних испорука оружја Украјина ће се суочити са опасношћу сљедећег прољећа. Украјинској војсци су сада потребни модернији системи ПВО - наводе аутори који истичу да Украјину, због хаоса на Блиском истоку, почињу да заборављају.

Украјина није добила сво обећано оружје

Кијев није добио сво оружје које су му раније обећале западне земље, док је Украјини потребно вишеструко више за наставак борбених дејстава, изјавио је савјетник шефа кабинета председјника Украјине Сергеј Лешченко.

- На јучерашњи дан било је потребно десет пута више (оружја из западних земаља). И било би добро да се бар добије оно што је обећано, оно што је декларисано да се преда Украјини, али, нажалост, још није стигло у наше руке. Односно, не говоримо чак ни о томе да некако проширимо палету или асортиман (испорученог наоружања), већ да бар добијемо оно што је обећано - рекао је Лешченко за украјинску телевизију „Дом“.

Према његовим ријечима, рјешење проблема повећања испоруке оружја из западних земаља не зависи од Кијева, већ, између осталог, од капацитета фабрика за производњу оружја, влада земаља-партнера Украјине и логистике.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    10h 45m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    9h 40m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    4h 28m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    14h 2m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    5h 34m
    0