Источни фронт, 627. дан: Естонски обавјештајци признали: Руска војска преузела иницијативу у зони СВО

11.11.2023. 12:22
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 627. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.​

Руска војска напредује на свим дијеловима фронта, на доњецком правцу украјинске снаге претрпјеле велике губитке. Доњецк и даље под ударом украјинских пројектила. Из Брисела саопштено да је више од 30.000 украјинских војника прошло обуку у оквиру мисије ЕУ.

У ДНР исмијали наводе Кијева да није ни започињао контраофанзиву

Савјетник лидера Доњецке Народне Републике Јан Гагин исмијао је саопштења у украјинским медијима о томе да је „контраофанзива“ Кијева наводно била само психолошка специјална операција. Гагин је истакао су дио специјалне психолошке операције била само обећања Запада да ће Украјину примити у НАТО и ЕУ.

- Званични Кијев је почео да шири у медијима информације о томе да, наводно, није било никакве контраофанзиве, и да је то била ентузијастична операција психолошких специјалних служби Украјине. Па да: лажна земља, лажна контраофанзива, лажни кловн председник. Све је лажно. Стварне су само стотине хиљада гробова Украјинаца и њихових породица. А правом операцијом психолошког карактера могу се назвати обећања о пријему Украјине у НАТО и Европску унију - рекао је Гагин.

Руска војска одбила шест украјинских напада на доњецком правцу

Оружане снаге Украјине изгубиле су 185 војника током шест неуспјешних напада на доњецком правцу, рекао је за Спутњик начелник прес-центра руске војне групације „Југ“ Вадим Астафјев.

- На Доњецком правцу одреди Јужне војне групације су уз подршку авијације и артиљерије успешно одбили шест напада јуришних одреда украјинске војске. Противник је претрпио знатне губитке у људству и техници на подручју насеља Раздоловка, Николајевка и Клешчејевка - рекао је Астафјев.

Артиљерија Јужне војне групације погодила је украјински пункт за управљање беспилотним летјелицама на подручју Новомихајловке.

Њемачки медији: Русија знатно побољшала своје дронове

Русија је током специјалне војне операције побољшала производњу беспилотних летјелица и подигла је на нови ниво, наводи новинар Кристоф Ванер у репортажи за њемачки телевизијски канал „Велт“.

- Успјели су да побољшају производњу и да усаврше дронове - наглашава новинар.

Међу најефикаснијим беспилотним летјелицама које Русија користи на фронту новинар издваја дронове „ланцет“.

Ванер је додао да је особеност „ланцета“ то што он дјелује по команди оператера који утврђује област његовог кретања, али дрон притом сам бира циљ.

Медији: Аргументи Зеленског за одлагање избора - бесмислени

Аргументи предсједника Украјине Владимира Зеленског за одлагање избора 2024. године у тој земљи немају никаквог смисла, оцјењује Фокс Њуз.

- Искрено речено, сви аргументи су бесмислица. Иако су многи Украјинци побјегли у Европску унију, нема ниједног разлога због којег не би могли да гласају у украјинским амбасадама или конзулатима у земљама у које су прешли - наводе новинари Фокс њуза.

Телевизијски канал додаје да ни недостатак новца за одржавање избора није ваљан аргумент, јер су савезници Украјине тој земљи додијелили огромна средства.

- Вјероватно влада страхује да би ситуација могла да се окрене против ње - закључују новинари Фокс њуза.

У Брјанској области оборена четири украјинска дрона

Четири беспилотне летјелице авионског типа уништене су изнад Старобудског округа у Брјанској области, жртава и материјалне штете нема, саопштио је губернатор тог региона Александар Богомаз.

Оборени украјински дронови изнад Смоленске и Московске области Русије

Руски ПВО системи пресрели су два украјинска дрона у Смоленској и Московској области, саопштено је из Министарства одбране Русије.

На мјесту пада беспилотне летјелице у Смоленској области нико није повријеђен, саопштио је лидер тог региона Василиј Анохин. Нешто касније је потврђено да нема жртава, нити материјалне штете ни у Коломни у Московској области.

Украјинска војска редовно напада руске регионе беспилотним летјелицама. На удару су углавном пограничне територије: Брјанска, Белгородска и Курска област, као и Крим и Централна Русија.

Естонски обавјештајци признали: Руска војска преузела иницијативу у зони СВО и све јаче нападају

Руска војска преузела је иницијативу у зони специјалне операције у Украјини и наставља све јаче да напада, саопштио је обавјештајни центар естонске војске.

Према подацима центра, ове недјеље главне борбе водиле су се на два дијела фронта: на потезу Авдејевка-Марјинка у ДНР и на линији Купјанск-Сватово у ЛНР.

- Протекле недјеље руске снаге су у просјеку нападале 64 пута дневно, руска војска има довољно снага и војне технике како би држали украјинску војску константно у стању напетости. До данас они су преузели иницијативу у ЛНР и ДНР. То говори о томе да се циљеви Русије нису промијенили – заузимање обе области у њиховим административним границама остаје приоритет - наводи се у саопштењу.

Естонски обавјештајци не искључују могућност да руске снаге ставе Авдејевку под своју контролу.

- Заузимање града омогућиће стварање тампон-зоне испред Доњецка у дубини од око 10 километара. На тај начин би украјинска артиљерија била удаљена и биле би отворене нове логистичке трасе. То може да се догоди ако руска војска настави да пребацује на тај дио фронта значајне снаге - наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    4h 44m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    3h 39m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    21h 1m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    8h 1m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    22h 47m
    1