Istočni front, 627. dan: Estonski obavještajci priznali: Ruska vojska preuzela inicijativu u zoni SVO

11.11.2023. 12:22
0
IZVOR: sputnikportal.rs

U toku je 627. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.​

Ruska vojska napreduje na svim dijelovima fronta, na donjeckom pravcu ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke. Donjeck i dalje pod udarom ukrajinskih projektila. Iz Brisela saopšteno da je više od 30.000 ukrajinskih vojnika prošlo obuku u okviru misije EU.

U DNR ismijali navode Kijeva da nije ni započinjao kontraofanzivu

Savjetnik lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin ismijao je saopštenja u ukrajinskim medijima o tome da je „kontraofanziva“ Kijeva navodno bila samo psihološka specijalna operacija. Gagin je istakao su dio specijalne psihološke operacije bila samo obećanja Zapada da će Ukrajinu primiti u NATO i EU.

- Zvanični Kijev je počeo da širi u medijima informacije o tome da, navodno, nije bilo nikakve kontraofanzive, i da je to bila entuzijastična operacija psiholoških specijalnih službi Ukrajine. Pa da: lažna zemlja, lažna kontraofanziva, lažni klovn predsednik. Sve je lažno. Stvarne su samo stotine hiljada grobova Ukrajinaca i njihovih porodica. A pravom operacijom psihološkog karaktera mogu se nazvati obećanja o prijemu Ukrajine u NATO i Evropsku uniju - rekao je Gagin.

Ruska vojska odbila šest ukrajinskih napada na donjeckom pravcu

Oružane snage Ukrajine izgubile su 185 vojnika tokom šest neuspješnih napada na donjeckom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupacije „Jug“ Vadim Astafjev.

- Na Donjeckom pravcu odredi Južne vojne grupacije su uz podršku avijacije i artiljerije uspešno odbili šest napada jurišnih odreda ukrajinske vojske. Protivnik je pretrpio znatne gubitke u ljudstvu i tehnici na području naselja Razdolovka, Nikolajevka i Kleščejevka - rekao je Astafjev.

Artiljerija Južne vojne grupacije pogodila je ukrajinski punkt za upravljanje bespilotnim letjelicama na području Novomihajlovke.

Njemački mediji: Rusija znatno poboljšala svoje dronove

Rusija je tokom specijalne vojne operacije poboljšala proizvodnju bespilotnih letjelica i podigla je na novi nivo, navodi novinar Kristof Vaner u reportaži za njemački televizijski kanal „Velt“.

- Uspjeli su da poboljšaju proizvodnju i da usavrše dronove - naglašava novinar.

Među najefikasnijim bespilotnim letjelicama koje Rusija koristi na frontu novinar izdvaja dronove „lancet“.

Vaner je dodao da je osobenost „lanceta“ to što on djeluje po komandi operatera koji utvrđuje oblast njegovog kretanja, ali dron pritom sam bira cilj.

Mediji: Argumenti Zelenskog za odlaganje izbora - besmisleni

Argumenti predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za odlaganje izbora 2024. godine u toj zemlji nemaju nikakvog smisla, ocjenjuje Foks Njuz.

- Iskreno rečeno, svi argumenti su besmislica. Iako su mnogi Ukrajinci pobjegli u Evropsku uniju, nema nijednog razloga zbog kojeg ne bi mogli da glasaju u ukrajinskim ambasadama ili konzulatima u zemljama u koje su prešli - navode novinari Foks njuza.

Televizijski kanal dodaje da ni nedostatak novca za održavanje izbora nije valjan argument, jer su saveznici Ukrajine toj zemlji dodijelili ogromna sredstva.

- Vjerovatno vlada strahuje da bi situacija mogla da se okrene protiv nje - zaključuju novinari Foks njuza.

U Brjanskoj oblasti oborena četiri ukrajinska drona

Četiri bespilotne letjelice avionskog tipa uništene su iznad Starobudskog okruga u Brjanskoj oblasti, žrtava i materijalne štete nema, saopštio je gubernator tog regiona Aleksandar Bogomaz.

Oboreni ukrajinski dronovi iznad Smolenske i Moskovske oblasti Rusije

Ruski PVO sistemi presreli su dva ukrajinska drona u Smolenskoj i Moskovskoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Na mjestu pada bespilotne letjelice u Smolenskoj oblasti niko nije povrijeđen, saopštio je lider tog regiona Vasilij Anohin. Nešto kasnije je potvrđeno da nema žrtava, niti materijalne štete ni u Kolomni u Moskovskoj oblasti.

Ukrajinska vojska redovno napada ruske regione bespilotnim letjelicama. Na udaru su uglavnom pogranične teritorije: Brjanska, Belgorodska i Kurska oblast, kao i Krim i Centralna Rusija.

Estonski obavještajci priznali: Ruska vojska preuzela inicijativu u zoni SVO i sve jače napadaju

Ruska vojska preuzela je inicijativu u zoni specijalne operacije u Ukrajini i nastavlja sve jače da napada, saopštio je obavještajni centar estonske vojske.

Prema podacima centra, ove nedjelje glavne borbe vodile su se na dva dijela fronta: na potezu Avdejevka-Marjinka u DNR i na liniji Kupjansk-Svatovo u LNR.

- Protekle nedjelje ruske snage su u prosjeku napadale 64 puta dnevno, ruska vojska ima dovoljno snaga i vojne tehnike kako bi držali ukrajinsku vojsku konstantno u stanju napetosti. Do danas oni su preuzeli inicijativu u LNR i DNR. To govori o tome da se ciljevi Rusije nisu promijenili – zauzimanje obe oblasti u njihovim administrativnim granicama ostaje prioritet - navodi se u saopštenju.

Estonski obavještajci ne isključuju mogućnost da ruske snage stave Avdejevku pod svoju kontrolu.

- Zauzimanje grada omogućiće stvaranje tampon-zone ispred Donjecka u dubini od oko 10 kilometara. Na taj način bi ukrajinska artiljerija bila udaljena i bile bi otvorene nove logističke trase. To može da se dogodi ako ruska vojska nastavi da prebacuje na taj dio fronta značajne snage - navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 40m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 31m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 18m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 44m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 26m
    0