Источни фронт, 637. дан: Руска ПВО уништила украјински дрон изнад Ростовске области Русије

21.11.2023. 13:06
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 637.

Шеф Пентагона Лојд Остин посјетио је Кијев гдје је рекао да ће САД наставити да подржавају Украјину. Руске снаге приземљиле су дрон „RQ-20 PUMA“ који је украјинска војска користила у Запорошкој области за праћење цивилних путева.

Присталице расколничке структуре Православна црква Украјине (ПЦУ) заузели су храм подигнут у част Светог архангела Михаила Украјинске православне цркве (УПЦ) у месту Бородјанка у Кијевској области, саопштено је на сајту Руске православне цркве.

ПВО средства спречила су данас покушај Кијева да помоћу дрона изведе напад на територији Русије, летјелица је оборена изнад Ростовске области, саопштило је Министарство одбране.

Украјинска контраофанзива не иде онако како су сами Украјинци очекивали, а вријеме је омогућило Русији да се за њу добро припреми, изјавио је чешки предсједник Петер Павел на састанку врховног штаба Оружаних снага земље у Прагу.

Русија је, према његовим ријечима, успјела да својим трупама испоручи више оружја и муниције него што Запад шаље Украјини, а зима би Кијеву могла додати нове проблеме и негативно утицати на дејства украјинских оружаних снага.

Њиме би могле да буду „инспирисане многе друге земље које (као Русија) мисле да уз употребу силе могу да се постигну своји (циљеви), закључио је Павел.

Предсједница Молдавије Маја Санду стигла је у Кијев, гдје се састала са украјинским предсједником Владимиром Зеленским.

Америчке испоруке артиљеријских граната Украјини смањене су за више од 30 одсто од почетка израелске операције у Појасу Газе прошлог мјесеца, објавила је америчка телевизија „Еј-Би-Си“, позивајући се на неименованог украјинског званичника.

- Имамо великих проблема... Основна муниција не стиже - рекао је он.

Према ријечима званичника, Сједињене Америчке Државе су за „више од 30 одсто“ смањиле испоруке артиљеријских граната стандарда НАТО-а Кијеву, а снабдијевање битним артиљеријским гранатама калибра 155 мм износи „око 60-70 одсто укупног обима испорука Украјини“. У том контексту, саговорник телевизије је рекао да Украјина ризикује да изгуби своју позицију на бојном пољу „по веома високој цијени“.

Покушавајући да обуздају руске снаге, Оружане снаге Украјине на купјанском правцу имају велике потешкоће са логистиком, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.

Он је прецизирао да се на прву линију фронта шаље и наоружање и људство, али украјинска команда има велике потешкоће са пребацивањем због логистике.

Према његовим ријечима, већина мостова преко ријеке Оскол је уништена или оштећена, а нови понтонски прелази „не живе“ више од једног дана.

Руска војска је самоходним хаубицама „гвоздика“ уништила командно-осматрачнички пункт са људством Оружаних снага Украјине код Артјомовска у ДНР, саопштило је Министарство одбране Русије.

Осим тога, руски падобранци су сјеверно од Артјомовска уништили велику групу украјинских војника помоћу ракетних система „град“.

Руски јуришни авиони Су-34 уништили су упоришта украјинске војске на јужнодоњецком правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.

Јединице руске групе „Исток“ спријечиле су контранапад украјинских снага код Пријутног на јужнодоњецком правцу, саопштио је за Спутњик начелник прес центра групе Олег Чехов.

Он је додао да су спријечени и покушаји ротације јединица украјинске војске код Урожајног. Уништена је техника и људство противника, а у противбатеријској борби украјински војници изгубили су двије минобацачке послуге.

Руски системи ПВО пресрели су украјинску беспилотну летјелицу изнад Брјанске области Русије, саопштило је руско Министарство одбране.

Претходно је губернатор овог региона Александар Богомаз изјавио да су системи за радиоелектронско ратовање уништили украјински дрон, као и да у нападу дрона није било жртава ни материјалне штете.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    22h 45m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    23h 56m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    5h 36m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    8h 35m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    11h 11m
    0