Источни фронт, 644. дан: Руска војска одбија нападе дуж цијеле линије фронта

28.11.2023. 15:56
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Руска војска одбија неспремне нападе украјинских снага дуж цијеле линије фронта. Запад је забранио Кијеву да преговара са Москвом, саопштила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Русија ради све како би минимизирала број цивилних жртава у Украјини, за разлику од власти у Кијеву.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је алијансу да буде спремна за интензивирање непријатељстава на украјинској територији, а самим тим и за интензивирање испорука оружја Кијеву.

 

- Видимо интензивне борби на тлу Украјине и серију удара беспилотних летјелица. Морамо бити спремни за појачана непријатељства и нове ваздушне и ракетне нападе. То чини још важнијим за земље чланице НАТО-а да појачају помоћ Кијеву - рекао је Столтенберг по доласку на састанак шефова спољних послова земаља НАТО-а.

Главно са брифинга руског Министарства одбране:

Руске оружане снаге одбиле су четири напада јуришних група Оружаних снага Украјине на купјанском правцу;

Губици Оружаних снага Украјине да доњецком правцу износили су око 135 војника, три непријатељска напада су успјешно одбијена;

Оружане снаге Русије погодиле су центар за обуку и употребу дронова Оружаних снага Украјине;

Руске оружане снаге су одбиле напад јуришне групе Оружаних снага Украјине у области Новопокровке на запорошком правцу;

Руске оружане снаге су погодиле складиште горива Оружаних снага Украјине и три радарске станице;

Губици Оружаних снага Украјине на харсонском правцу износиле су до 40 војника и самоходне топове Гвоздика;

Оружане снаге Украјине изгубиле су око 75 људи на јужнодоњецком правцу.

Супруга начелника Главне обавјештајне управе Министарства одбране Украјине Кирила Буданова Маријана је отрована, пренио је украјински лист Бабел, позивајући се на обавјештајни извор.

- Маријана Буданова је отрована тешким металима. Жена је у болници - наводи се у тексту.

Буданова је хоспитализована након што се њено здравствено стање погоршало, пише лист.

Почела је истрага о могућем покушају убиства Будановове супруге, закључује лист.

Кирил Буданов се налази на челу украјинске војне обавјештајне службе од августа 2020. године, на том мјесту је замијенио Василија Бурбу.

Запад је забранио Кијеву да преговара са Москвом, рекла је у интервјуу за РТ званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова

- У пролеће 2022. године Кијев је затражио преговоре са Русијом, на шта је Русија дала сагласност и почела да преговара као одговор на овај захтјев. Запад, Вашингтон, Лондон блокирали су, буквално, забранили Кијеву да преговара са нашом земљом. Зашто? Јер преговори су пут ка миру, деескалацији, заустављању непријатељстава, а то им није требало. Саопштили су да треба наставити борбена дејства - рекла је Захарова.

Она је подсјетила и на изјаве представника западних елита, који су позвали на рјешавање ситуације искључиво на бојном пољу.

Бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон у интервјуу за Јутјуб канал Јуџин Фридом покренуо је питање цивилних жртава у Украјини. Он је рекао да Русија настоји да минимизира број цивилних жртава у оквиру своје специјалне војне операције (СВО), за разлику од украјинских снага.

Џонсон је указао на јасну директиву руског предсједника Владимира Путина, који је рекао да зна да се рат не може добити убијањем цивила.

- Зато се то и зове специјална војна операција, а не рат. Русија се не игра само ријечима - то је био врло специфичан термин и директна Путинова директива. Он схвата да се ратови не добијају убијањем цивила, тиме само стварате још више проблема себи - одговорио је Џонсон.

Да би потврдио своје ријечи, експерт је навео примјер напада израелских одбрамбених снага на Појас Газе. Он је напоменуо да цио свијет види снимке посљедица бомбардовања, док изјаве Кијева о великом броју погинулих цивила остају непоткрепљене.

Експлозије су одјекнуле у Кривом Рогу у Украјини, јављају украјински медији.

Други детаљи нису наведени.

Експлозије су се чуле и у граду Херсону који се налази под контролом Кијева.

Јединице групе „Југ“ извеле су напад на двије бригаде Оружаних снага Украјине у насељена мјеста Клешчејевка и Курдјумовка на Доњецком правцу, непријатељ је изгубио до 110 војника, рекао је начелник прес центар групе, Вадим Астафјев.

Посаде јуришних хеликоптера Ми-28Н Ваздушно-космичких снага Русије уништиле су упоришта, као и оклопна возила Оружаних снага Украјине на доњецком правцу, саопштено је руском Министарству одбране.

Руска група „Запад“ одбила је контранападе Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, изјавио је за Спутњик портпарол групе Сергеј Зибински.

- На купјанском правцу, током активне одбране, моторизоване формације 6. комбиноване армије, подржане артиљеријском ватром, одбиле су два контранапада јуришних група 57. моторизоване бригаде у правцу Синковке, Лимана Првог - рекао је официр.

Поред тога, артиљерија је осујетила покушаје ротације војника 43. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у правцу Ивановкр и Јагодног у зони одбране 1. тенковске армије.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    18h 28m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    18h 34m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    18h 42m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    20h 59m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    9h 23m
    0