Источни фронт, 645 дан: Руска ПВО оборила протеклог дана један украјински МиГ-29

01.12.2023. 15:55
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална војна операција у Украјини ушла је у 645 дан.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски саопштио је да је почела нова фаза сукоба са Русијом и признао да љетња „контраофанзива“ није донијела „жељене резултате“. Одбијен нови покушај Кијева да нападне руске морске циљеве.

Брифинг Министарства одбране Русије:

Украјинска војска је током протеклог дана изгубила 95 војника на јужнодоњецком правцу. Такође, на том потез уништено је и четири украјинске јединице војне технике укључујући и артиљеријски систем америчке производње М777.

Руске снаге одбиле су шест напада украјинске војске у доњецком правцу, а том приликом снаге Кијева изгубиле су до 300 војника и осам јединица војне технике укључујући и самоходну артиљерију „акација“.

На запорошком правцу одбијено је шест напада, а снаге Кијева су у њиима изгубиле до 30 војника. Такође, на купјанском и краснолиманском правцу украјинска војска изгубила је око 100 војника. На херсонском правцу Кијев је остао без 105 војника, а уништена је и једна хаубица Д-20.

Руске ПВО снаге обориле су протеклог дана један украјински МиГ-29, један хеликоптер Ми-8 и 38 дронова.

Експлозије у Херсону

Украјинске власти саопштиле су да у Херсону одјекују експлозије. Према ријечима Романа Мрочка, шефа херсонске војне администрације, експлозије одјекују у Дњепровској четврти града.

Ваздушна опасност у Кијеву

У Кијеву су се огласиле сирене за ваздушну опасност, показују подаци онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.

Раније је ваздушна опасност проглашена у Кијевској, Сумској, Черниговској и Полтавској области Украјине.

Зеленски: Почела нова фаза сукоба

Почела је нова фаза сукоба са Русијом, изјавио је предсједник Украјине Владимир Зеленски за АП.

- Рат са Русијом ушао је у нову фазу и очекује се да ће зима отежати борбе након љетње контраофанзиве која није донијела жељене резултате због сталног дефицита у оружју и копненим снагама - рекао је Зеленски.

Како је додао, због тога „не може бити задовољан“, али може „итекако да се жали“.

Уништен украјински поморски дрон у Црном мору

Авиони авијације руске Црноморске флоте уништили су украјински беспилотни чамац који је пловио ка Криму, саопштило је Министарство одбране Русије.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 37m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 42m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 25m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 31m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 39m
    0