Источни фронт, 652. дан: Руска ПВО за недјељу дана оборила и 224 беспилотне летјелице

08.12.2023. 15:25
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална операција руске војске у Украјини, 652. дан. Настављају се борбе на купјанском и артјомовском дијелу фронта, а руске снаге успјешно изводе нападе на артиљеријске положаје Украјинаца.

Најважније са брифинга Министарства одбране:

На купјанском правцу руске снаге су побољшале положаје на неколико локација и за недјељу дана одбиле 19 напада; украјинске снаге су изгубиле 480 војника и три тенка;

На краснолиманском правцу од 3. до 8. децембра украјинске снаге су изгубиле 1.445 војника и 11 оклопних возила;

На доњецком правцу руске јединице су одбиле 18 напада противника; за недјељу дана на том правцу украјинска војска је изгубила преко 1.560 војника;

Од 3. до 8. децембра руске снаге су извеле 30 напада на инфраструктуру украјинске војске по арсеналу наоружања, складиштима муниције, технике и горива;

На јужнодоњецком правцу војска Украјине је изгубила 845 војника;

У року од недјељу дана руска војска је заробила 12 украјинских војника;

На херсонском правцу уништено је 350 украјинских војника који су покушали да се пребаце на лијеву обалу Дњепра;

Руска ПВО је за недјељу дана оборила пет украјинских борбених авиона и 224 беспилотне летјелице.

Без помоћи НАТО Кијев неће имати избора осим да тражи начин за рјешавање сукоба са Русијом, а на крају ће морати да пристане на „корејски сценарио“ који подразумијева одустајање од територија, изјавио је бивши амерички амбасадор у Кијеву Вилијем Тејлор за „Вашингтон пост“.

- Или ће НАТО усагласити повећање подршке Украјини како би земља повратила контролу над територијама или ће се Украјина борити са недовољно снага и на крај ће морати да пристане на подјелу територија по корејском моделу - навео је Тејлор.

Владимир Зеленски лично усаглашава спискове за ликвидацију политичких противника, као и у случају убиства бившег посланика Врховне раде Иље Киве, изјавио је шеф запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Украјинске снаге испалиле су 30 пројектила у посљедња 24 сата, од тога 10 из система „Град“, на пет дијелова Белгородске области, на граници, рекао је губернатор те области Вјачеслав Гладков.

Бивши украјински премијер Николај Азаров сматра да ће без финансијске помоћи САД у Украјини већ у јануару почети проблеми са исплатама социјалних давања и да ће Кијев морати да смањује расходе у социјалној и хуманитарној сфери.

Украјински медији су објавили да је у Харкову одјекнуло пет експлозија. Експлозије одјекују и у Кијеву гдје је на снази ваздушна узбуна.

Сирене су се огласиле у осам области Украјине.

Украјинске снаге које се искрцавају на лијеву обалу Дњепра трпе огромне губитке, ријеч је о читавим водовима, рекао је украјински маринац који се предао.

Према његовим ријечима, број убијених је двоцифрен, а рањених троцифрен.

Руски авиони извели су напад на положаје украјинске војске на доњецком правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Посаде авиона Су-25 су ненавођеним ракетама извеле напад на упориште и живу силу противника на доњецком правцу - наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 47m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 31m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 44m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 58m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 50m
    0