Istočni front, 652. dan: Ruska PVO za nedjelju dana oborila i 224 bespilotne letjelice

08.12.2023. 15:25
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 652. dan. Nastavljaju se borbe na kupjanskom i artjomovskom dijelu fronta, a ruske snage uspješno izvode napade na artiljerijske položaje Ukrajinaca.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:

Na kupjanskom pravcu ruske snage su poboljšale položaje na nekoliko lokacija i za nedjelju dana odbile 19 napada; ukrajinske snage su izgubile 480 vojnika i tri tenka;

Na krasnolimanskom pravcu od 3. do 8. decembra ukrajinske snage su izgubile 1.445 vojnika i 11 oklopnih vozila;

Na donjeckom pravcu ruske jedinice su odbile 18 napada protivnika; za nedjelju dana na tom pravcu ukrajinska vojska je izgubila preko 1.560 vojnika;

Od 3. do 8. decembra ruske snage su izvele 30 napada na infrastrukturu ukrajinske vojske po arsenalu naoružanja, skladištima municije, tehnike i goriva;

Na južnodonjeckom pravcu vojska Ukrajine je izgubila 845 vojnika;

U roku od nedjelju dana ruska vojska je zarobila 12 ukrajinskih vojnika;

Na hersonskom pravcu uništeno je 350 ukrajinskih vojnika koji su pokušali da se prebace na lijevu obalu Dnjepra;

Ruska PVO je za nedjelju dana oborila pet ukrajinskih borbenih aviona i 224 bespilotne letjelice.

Bez pomoći NATO Kijev neće imati izbora osim da traži način za rješavanje sukoba sa Rusijom, a na kraju će morati da pristane na „korejski scenario“ koji podrazumijeva odustajanje od teritorija, izjavio je bivši američki ambasador u Kijevu Vilijem Tejlor za „Vašington post“.

- Ili će NATO usaglasiti povećanje podrške Ukrajini kako bi zemlja povratila kontrolu nad teritorijama ili će se Ukrajina boriti sa nedovoljno snaga i na kraj će morati da pristane na podjelu teritorija po korejskom modelu - naveo je Tejlor.

Vladimir Zelenski lično usaglašava spiskove za likvidaciju političkih protivnika, kao i u slučaju ubistva bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, izjavio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Ukrajinske snage ispalile su 30 projektila u posljednja 24 sata, od toga 10 iz sistema „Grad“, na pet dijelova Belgorodske oblasti, na granici, rekao je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov.

Bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov smatra da će bez finansijske pomoći SAD u Ukrajini već u januaru početi problemi sa isplatama socijalnih davanja i da će Kijev morati da smanjuje rashode u socijalnoj i humanitarnoj sferi.

Ukrajinski mediji su objavili da je u Harkovu odjeknulo pet eksplozija. Eksplozije odjekuju i u Kijevu gdje je na snazi vazdušna uzbuna.

Sirene su se oglasile u osam oblasti Ukrajine.

Ukrajinske snage koje se iskrcavaju na lijevu obalu Dnjepra trpe ogromne gubitke, riječ je o čitavim vodovima, rekao je ukrajinski marinac koji se predao.

Prema njegovim riječima, broj ubijenih je dvocifren, a ranjenih trocifren.

Ruski avioni izveli su napad na položaje ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Posade aviona Su-25 su nenavođenim raketama izvele napad na uporište i živu silu protivnika na donjeckom pravcu - navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novi ruski regioni ušli u sastav Južnog vojnog okruga Novi ruski regioni ušli u sastav Južnog vojnog okruga
Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije
Dvije godine od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Dvije godine od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini
Najčitanije
 • Vozači odustaju od vožnje na plin
  23h 1m
  4
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  10h 44m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  9h 8m
  0
 • Republika Srpska stari i nestaje: Za 20 godina izgubljen grad veličine Prijedora, uskoro će svaki treći stanovnik biti penzioner
  22h 12m
  0
 • Porušena tabla "Dobro došli u Republiku Srpsku" kod Vlasenice
  9h 23m
  0