Источни фронт, 655. дан: Руске снаге напредовале у Запорошкој области

12.12.2023. 15:30
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 655. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.​

Дежурни ПВО системи оборили су украјинску тактичку ракету Точка-У изнад Белгородске области. Секретар Савjета за националну безбjедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов рекао је да се нису оправдале наде које је Кијев полагао у контраофанзиву и да војни приручници НАТО-а не функционишу.

Будимпешта: Савjет ЕУ није покренуо питање чланства Украјине

Савjет Европске уније за општа питања на сjедници у Бриселу није донио никакву одлуку о почетку преговора са Украјином на тему њеног чланства, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

- Суштина је у томе што без обзира на првобитне планове Савјета за општа питања неће бити иницирани преговори за чланство Украјине у Европску унију - подвукао је Сијарто.

Навео је да министри нису могли да се усагласе и одлучили су да то питање оставе за разматрање на самиту ЕУ који се одржава у Бриселу 14-15. децембра.

Главно са брифинга руског Министарства одбране:

- У купјанском правцу изведени су напади на јединице Оружаних снага Украјине у подручју Синковке, украјински губици - око 105 људи.

- Одбијено је пет украјинских напада на краснолиманском правцу, непријатељ је изгубио око 185 људи.

- Два напада су одбијена на доњецком правцу, а један на јужнодоњецком правцу. Укупни украјински губици износили су 310 људи.

- На запорошком правцу одбијен је напад у подручју Новоселовке, док је напад изведен на украјинске положаје на херсонском правцу. Укупни украјински губици износили су око 105 људи.

Операција ће трајати до краја 2025. године?

Негативан сценарио за украјинску економију укључује наставак сукоба у земљи до краја 2025. године, наводи се у извештају Међународног монетарног фонда (ММФ).

- Негативан сценарио, који предвиђа дужи и интензивнији (сукоб), предвиђа прекид сукоба до краја 2025. године - наводи се у документу.

У овом случају, украјински БДП ће се у 2024. години смањити за 5 одсто, док се у 2025. години не очекује ни раст ни пад.

ММФ сматра да се украјинска економија стабилизује, а основна макроекономска прогноза је заснована на чињеници да ће непријатељства престати до краја 2024. године. Ако се овај сценарио спроведе, претпоставља се да ће следеће године БДП земље порасти за 3-4 одсто, 2025. године - за 6,5 одсто.

Фонд је такође саставио позитиван сценарио за економски развој Украјине. У њему се не наводи временски оквир за окончање сукоба, његова примјена је дозвољена ако постоји висок ниво инвестиција, миграционог прилива и раста продуктивности, али постоји неизвјесност у вези са овим показатељима. У овом сценарију, раст БДП-а могао би да достигне 10 одсто у 2025. години.

Вријеме завршетка непријатељстава у Украјини зависи од политичке воље Кијева, изјавио је крајем 2022. портпарол предсједника Дмитриј Песков. Овако је Песков прокоментарисао ријечи Владимира Зеленског, који је у том тренутку рекао да би сукоб у Украјини могао да се заврши 2023. године.

Руске снаге напредовале у Запорошкој области

Руске снаге су напредовале у Запорошкој области, рекао је губернатор региона Евгеније Балицки на свом Телеграм каналу.

- Стално сам у контакту са нашим јединицама на запорошком правцу. Ситуација је константно напета, али наши момци настављају не само да држе линију, већ и да напредују - написао је он.

Конкретно, јединице руских снага напредовале су сјевероисточно од Новопокровке.

Одбијено 18 напада, оборена ракета Точка-У

Јединице групе Југ Оружаних снага Русије одбиле су 18 напада Оружаних снага Украјине на доњецком правцу. Укупни губици украјинских трупа износили су око 200 војника, саопштио је портпарол центра Вадим Астафјев.

Дежурни ПВО системи оборили су украјинску тактичку ракету Точка-У изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране.

- Данас у 5.00 заустављен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад на циљеве на територији Руске Федерације помоћу тактичке ракете „Точка-У“ - саопштило је Министарство.

Средином новембра, Оружане снаге Украјине ослободиле су Точку-У на периферији белгородског села Ровенки. Оштећени су седам кућа, три аутомобила и пословни објекат, као и далековод.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 40m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 24m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 37m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 51m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 43m
    0