Источни фронт, 719. дан: Руска ПВО оборила 33 украјинска дрона

12.02.2024. 13:23
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална војна операција у Украјини, дан 719.

Руске снаге подигле су заставу у центру недавно ослобођеног села Весјоло у ДНР. Током претходног дана украјинска војска изгубила је 855 војника. Изнад Белгородске области током ноћи оборен је украјински дрон, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.

Русија, као одговор на конфронтациони курс Лондона, уводи санкције против 18 грађана Велике Британије, саопштило је Министарство одбране Русије.

У саопштењу се наводи да се усљед напора британских власти на демонизацији Русије активно фабрикују антируски наративи у циљу смањења утицаја Москве на међународној сцени, као и даљег пумпања неонацистичког режима Кијева оружјем, донијето рјешење о укључивању на руску „стоп-листу“ бројних припадника војно-политичког естаблишмента и научно-академске заједнице Велике Британије.

На листи су се нашли замјеник министра одбране Џејмс Картлиџ, замјеник начелника Штаба одбране британских Оружаних снага Чарлс Роланд Винсент Вокер, сарадници на универзитетима Оксфорд и Кембриџ.

Главно с новог брифинга Министарства одбране Русије

Оружане снаге Русије побољшале су положаје на предњој линији фронта на краснолиманском правцу. Одбијена су два украјинска напада, Кијев је изгубио до 290 војника.

️ПВО Русије је током протеклог дана уништила 33 украјинске беспилотне летјелице.

️Руска војска је током протеклог дана заузела повољније положаје на доњецком правцу, одбијено је 13 напада украјинских јуришних група. Укупни губици Оружаних снага Украјине током протеклог дана на доњецком правцу су до 240 војника, тенк, два артиљеријска система М777 и хаубица Д-20.

️Руска војска је за 24 сата одбила три напада украјинских снага на јужнодоњецком правцу. Кијев је изгубио више од 165 војника.

️Руска војска је одбила три напада на купјанском правцу. Оружане снаге Украјине су изгубиле до 60 војника и три јединице технике.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски потписао је закон о продужењу ратног стања и општој мобилизацији до 13. маја 2024. године.

У руским нападима на Николајев уништене су двије луке, Црноморско бродоградилиште, складиште нафте и војно предузеће „Зорја-машпројект“, које је дио државног холдинга „Укроборонпром“, изјавио је за Спутњик координатор николајевског герилског покрета Сергеј Лебедев.

Према његовим ријечима, други талас напада био је на нафтно складиште у Николајеву и фабрику „Зорја-машпројект“, гдје се праве производи војне намијене.

Црноморско бродоградилиште је највеће бродоградилиште у Украјини, а у совјетско вријеме овдје су изграђене сви носачи авиона Ратне морнарице СССР-а.

Одлука украјинског руководства да смијени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног показује слабост Кијева и може негативно утицати на морал војске, сматра бивши начелник одјељења за надзор војске у Бироу за националну безбједност ј

Два воза са техником и муницијом за Оружане снаге Украјине, као и око 20 јединица стране војне технике, уништени су у руском нападу на чворишну станицу Александрија у Кировоградској области, саопштио је за Спутњик координатор николајевског герилског покрета Сергеј Лебедев, позивајући се на своје колеге из Кировоградске области.

Велики жељезнички чвор у граду Александрији користиле су Оружане снаге Украјине као мјесто за претоварање. Кроз Александрију пролазе пруге Одеса-Харков и Кијев-Дњепропетровск.

Русија је затражила састанак Савјета безбједности УН о Украјини 12. фебруара, на годишњицу усвајања Минских споразума.

Тенкови Т-80 групе снага „Запад“ уништили су положаје и утврђења Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.

У саопштењу се додаје да је самоходна хаубица „гвоздика“ групе снага „Запад“током контрабатеријске борбе уништила минобацачку посаду Оружаних снага Украјине на купјанском правцу.

Артиљерци Прве гардијске тенковске армије групе снага „Запад“ уништили су самоходним оруђем „акација“ групу возила Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.

У саопштењу се прецизира да су уништене три јединице технике и људство украјинских снага.

Јединице беспилотне авијације Ваздушно-десантних снага руске групе трупа „Дњепар“ уништиле су три артиљеријска оруђа, међу којима хаубицу М777 калибра 155 mm, и један минобацач Оружаних снага Украјине у Херсонској области уз помоћ беспилотне летјелице „ланцет“, саопштило је Министарство одбране Русије.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    18h 2m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    18h 9m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    14h 51m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    9h 29m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    10h 1m
    0