Istočni front, 719. dan: Ruska PVO oborila 33 ukrajinska drona

12.02.2024. 13:23
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 719.

Ruske snage podigle su zastavu u centru nedavno oslobođenog sela Vesjolo u DNR. Tokom prethodnog dana ukrajinska vojska izgubila je 855 vojnika. Iznad Belgorodske oblasti tokom noći oboren je ukrajinski dron, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Rusija, kao odgovor na konfrontacioni kurs Londona, uvodi sankcije protiv 18 građana Velike Britanije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da se usljed napora britanskih vlasti na demonizaciji Rusije aktivno fabrikuju antiruski narativi u cilju smanjenja uticaja Moskve na međunarodnoj sceni, kao i daljeg pumpanja neonacističkog režima Kijeva oružjem, donijeto rješenje o uključivanju na rusku „stop-listu“ brojnih pripadnika vojno-političkog establišmenta i naučno-akademske zajednice Velike Britanije.

Na listi su se našli zamjenik ministra odbrane Džejms Kartlidž, zamjenik načelnika Štaba odbrane britanskih Oružanih snaga Čarls Roland Vinsent Voker, saradnici na univerzitetima Oksford i Kembridž.

Glavno s novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije

Oružane snage Rusije poboljšale su položaje na prednjoj liniji fronta na krasnolimanskom pravcu. Odbijena su dva ukrajinska napada, Kijev je izgubio do 290 vojnika.

️PVO Rusije je tokom proteklog dana uništila 33 ukrajinske bespilotne letjelice.

️Ruska vojska je tokom proteklog dana zauzela povoljnije položaje na donjeckom pravcu, odbijeno je 13 napada ukrajinskih jurišnih grupa. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom proteklog dana na donjeckom pravcu su do 240 vojnika, tenk, dva artiljerijska sistema M777 i haubica D-20.

️Ruska vojska je za 24 sata odbila tri napada ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu. Kijev je izgubio više od 165 vojnika.

️Ruska vojska je odbila tri napada na kupjanskom pravcu. Oružane snage Ukrajine su izgubile do 60 vojnika i tri jedinice tehnike.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji do 13. maja 2024. godine.

U ruskim napadima na Nikolajev uništene su dvije luke, Crnomorsko brodogradilište, skladište nafte i vojno preduzeće „Zorja-mašprojekt“, koje je dio državnog holdinga „Ukroboronprom“, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog gerilskog pokreta Sergej Lebedev.

Prema njegovim riječima, drugi talas napada bio je na naftno skladište u Nikolajevu i fabriku „Zorja-mašprojekt“, gdje se prave proizvodi vojne namijene.

Crnomorsko brodogradilište je najveće brodogradilište u Ukrajini, a u sovjetsko vrijeme ovdje su izgrađene svi nosači aviona Ratne mornarice SSSR-a.

Odluka ukrajinskog rukovodstva da smijeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog pokazuje slabost Kijeva i može negativno uticati na moral vojske, smatra bivši načelnik odjeljenja za nadzor vojske u Birou za nacionalnu bezbjednost j

Dva voza sa tehnikom i municijom za Oružane snage Ukrajine, kao i oko 20 jedinica strane vojne tehnike, uništeni su u ruskom napadu na čvorišnu stanicu Aleksandrija u Kirovogradskoj oblasti, saopštio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog gerilskog pokreta Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege iz Kirovogradske oblasti.

Veliki željeznički čvor u gradu Aleksandriji koristile su Oružane snage Ukrajine kao mjesto za pretovaranje. Kroz Aleksandriju prolaze pruge Odesa-Harkov i Kijev-Dnjepropetrovsk.

Rusija je zatražila sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini 12. februara, na godišnjicu usvajanja Minskih sporazuma.

Tenkovi T-80 grupe snaga „Zapad“ uništili su položaje i utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da je samohodna haubica „gvozdika“ grupe snaga „Zapad“tokom kontrabaterijske borbe uništila minobacačku posadu Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu.

Artiljerci Prve gardijske tenkovske armije grupe snaga „Zapad“ uništili su samohodnim oruđem „akacija“ grupu vozila Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se precizira da su uništene tri jedinice tehnike i ljudstvo ukrajinskih snaga.

Jedinice bespilotne avijacije Vazdušno-desantnih snaga ruske grupe trupa „Dnjepar“ uništile su tri artiljerijska oruđa, među kojima haubicu M777 kalibra 155 mm, i jedan minobacač Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti uz pomoć bespilotne letjelice „lancet“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    22h 35m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 31m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    21h 35m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    18h 28m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    12h 19m
    0