Источни фронт: 724. дан: Зеленски признао: Повлачимо се из Авдејевке

17.02.2024. 12:23
3
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Специјална операција руске војске у Украјини, 724. дан.

Руска ПВО успјешно одбија украјинске нападе дроновима. Борбе се воде на више дијелова фронта, а украјински медији јављају да су снаге Кијева већ напустиле Авдејевку.

Украјински предсједник Владимир Зеленски сматра да су главни разлози за повлачење украјинске војске из Авдејевке недовољна помоћ Запада и вјештачки дефицит муниције.

Он је на Минхенској безбједносној конференцији рекао да Украјини намећу вјештачки дефицит муниције, посебно артиљеријске и далекометне.

- Наше дјеловање је ограничено дијапазоном наше снаге, али то не зависи од нас. И ситуација у Авдејевки то потврђује - рекао је он.

Према његовим ријечима, рат у Украјини је неправедан.

- Овај рат је неправедан и то са аспекта предности. Ако имаш артиљерију домета 20 километара, а Русија домета 40, ето то је одговор - навео је он.

Ваздушна опасност проглашена је у Кијевској, Житомирској, Виницкој, Полтавској, Черкаској, Кировоградској, Дњепропетровској, Харковској, Черниговској и Сумској области Украјине.

Најважније са брифинга руског Министарства одбране:

На краснолиманском правцу руске снаге су заузеле боље положаје и нанијеле украјинској војсци тешке губитке у живој сили и техници, украјинске јединице изгубиле су до 315 војника;

На купјанском правцу једнице групе "Запад" такође је побољшала своје положаје, док су украјинске снаге изгубиле до 90 војника;

На купјанском правцу је уништена самоходна хаубица пољске производње "KRAB".

На доњецком правцу руске снаге су побољшале своје положаје, одбиле четири напада Украјинаца, док је украјинска војска изгубила до 360 војника;

На херсонском правцу руска војска је ликвидирала до 40 украјинских војника;

На јужнодоњецком правцу руске јединице су побољшале тактички положај, а ВСУ је изгубила више од 170 војника;

Руска ПВО је за претходна 24 сата оборила три украјинске ракете С-200, седам ракета "хајмарс", три авиобомбе JDAM и 47 дронова;

Украјинска војска у хаосу напушта положаје у Авдејевки, остављајући рањенике, рекао је за Спутњик савјетник лидера ДНР Јан Гагин.

- Да, заиста, Авдејевку напуштају јединице украјинске војске, видимо да одлазе, одлазе у хаосу. То није оно што је написао Сирски - напустићемо Авдејевку, ништа слично, оно што се дешава је бјекство - рекао је Гагин.

Украјински предсједник Владимир Зеленски признао је да се украјински војници повлаче из Авдејевке и додао да је таква одлука донијета како би се сачували животи људи.

Губернатор Курске области Роман Старовојт изјавио је да је ПВО у преподневним сатима оборила украјински дрон изнад Курчатова. Повријеђених нема, као ни материјалне штете.

У Курчатову се налази Курска нуклеарка, а на званичној страници нуклеарке на друштвеној мрежи "В контакте" наведено је да је ситуација редовна и да ниво радијације није прешао дозвољене границе.

Градоначелник Белгорода Валентин Демидов саопштио је да су у ракетном нападу на тај град у четвртак оштећена 193 стана, 68 приватних кућа и још 13 објеката.

Подсјетимо, украјинске снаге извеле су напад ракетним системом "вампир". У нападу је погинуло седам особа, док је 19 рањено.

Борбе се воде на купјанском правцу. Руски тенкисти су уништили упориште украјинских снага а артиљерија је уништила украјинска средства за радио-електронску борбу.

У више области Украјине на снази је ваздушна опасност.

Побједа руског предсједника Владимира Путина у сукобу у Украјини имаће озбиљне посљедице по ЕУ, написао је на друштвеној мрежи "Икс" њемачки канцелар Олаф Шолц.

- Шта ће се десити ако Путин оствари успјех? Посљедице по нас ће бити веће у сваком погледу него наша помоћ Украјини - навео је он у жељи да нађе оправдање за финансијске проблеме изазване подршком Кијеву.

Руски авиони Су-25 успјешно су извели нападе на камуфлиране снаге и технику украјинске војске у доњецком правцу, саопштило је руско Министарство одбране.

Главнокомандујући украјинских снага Александар Сирски одлучио је да се украјинске снаге повуку из Авдејевке и пређу у одбрану.

Украјинска новинска агенција УНИАН јавила је, позивајући се на команданта јединице "Таврија" Александра Тарнавског, да су украјинске јединице већ изашле из Авдејвке.

Руска ПВО је током ноћи пресрела и уништила 33 украјинска дрона изнад неколико области Русије, саопштило је руско Министарство одбране. Дронови су уништени изнад Калушке, Вороњешке, Брјанске, Белгородске и Курске области.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    :) 17.02.2024. 19:42
    Опасни су Сокочани
  • Generic placeholder image
    Aha..onolika ruska armija tri mjeseca zauzima mjesto veličine Sokoca...fukara fašistička 17.02.2024. 19:17
    Gg
  • Generic placeholder image
    Krle 17.02.2024. 18:34
    ZNači Avdijevka kaput, idemo laganini dalje do Kijeva i konačne kapitulacije firera iz Kijeva.
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 31m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 38m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 20m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 58m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 30m
    0