Istočni front: 724. dan: Zelenski priznao: Povlačimo se iz Avdejevke

17.02.2024. 12:23
3
IZVOR: sputnikportal.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 724. dan.

Ruska PVO uspješno odbija ukrajinske napade dronovima. Borbe se vode na više dijelova fronta, a ukrajinski mediji javljaju da su snage Kijeva već napustile Avdejevku.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski smatra da su glavni razlozi za povlačenje ukrajinske vojske iz Avdejevke nedovoljna pomoć Zapada i vještački deficit municije.

On je na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji rekao da Ukrajini nameću vještački deficit municije, posebno artiljerijske i dalekometne.

- Naše djelovanje je ograničeno dijapazonom naše snage, ali to ne zavisi od nas. I situacija u Avdejevki to potvrđuje - rekao je on.

Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini je nepravedan.

- Ovaj rat je nepravedan i to sa aspekta prednosti. Ako imaš artiljeriju dometa 20 kilometara, a Rusija dometa 40, eto to je odgovor - naveo je on.

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevskoj, Žitomirskoj, Vinickoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Černigovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Na krasnolimanskom pravcu ruske snage su zauzele bolje položaje i nanijele ukrajinskoj vojsci teške gubitke u živoj sili i tehnici, ukrajinske jedinice izgubile su do 315 vojnika;

Na kupjanskom pravcu jednice grupe "Zapad" takođe je poboljšala svoje položaje, dok su ukrajinske snage izgubile do 90 vojnika;

Na kupjanskom pravcu je uništena samohodna haubica poljske proizvodnje "KRAB".

Na donjeckom pravcu ruske snage su poboljšale svoje položaje, odbile četiri napada Ukrajinaca, dok je ukrajinska vojska izgubila do 360 vojnika;

Na hersonskom pravcu ruska vojska je likvidirala do 40 ukrajinskih vojnika;

Na južnodonjeckom pravcu ruske jedinice su poboljšale taktički položaj, a VSU je izgubila više od 170 vojnika;

Ruska PVO je za prethodna 24 sata oborila tri ukrajinske rakete S-200, sedam raketa "hajmars", tri aviobombe JDAM i 47 dronova;

Ukrajinska vojska u haosu napušta položaje u Avdejevki, ostavljajući ranjenike, rekao je za Sputnjik savjetnik lidera DNR Jan Gagin.

- Da, zaista, Avdejevku napuštaju jedinice ukrajinske vojske, vidimo da odlaze, odlaze u haosu. To nije ono što je napisao Sirski - napustićemo Avdejevku, ništa slično, ono što se dešava je bjekstvo - rekao je Gagin.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski priznao je da se ukrajinski vojnici povlače iz Avdejevke i dodao da je takva odluka donijeta kako bi se sačuvali životi ljudi.

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt izjavio je da je PVO u prepodnevnim satima oborila ukrajinski dron iznad Kurčatova. Povrijeđenih nema, kao ni materijalne štete.

U Kurčatovu se nalazi Kurska nuklearka, a na zvaničnoj stranici nuklearke na društvenoj mreži "V kontakte" navedeno je da je situacija redovna i da nivo radijacije nije prešao dozvoljene granice.

Gradonačelnik Belgoroda Valentin Demidov saopštio je da su u raketnom napadu na taj grad u četvrtak oštećena 193 stana, 68 privatnih kuća i još 13 objekata.

Podsjetimo, ukrajinske snage izvele su napad raketnim sistemom "vampir". U napadu je poginulo sedam osoba, dok je 19 ranjeno.

Borbe se vode na kupjanskom pravcu. Ruski tenkisti su uništili uporište ukrajinskih snaga a artiljerija je uništila ukrajinska sredstva za radio-elektronsku borbu.

U više oblasti Ukrajine na snazi je vazdušna opasnost.

Pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina u sukobu u Ukrajini imaće ozbiljne posljedice po EU, napisao je na društvenoj mreži "Iks" njemački kancelar Olaf Šolc.

- Šta će se desiti ako Putin ostvari uspjeh? Posljedice po nas će biti veće u svakom pogledu nego naša pomoć Ukrajini - naveo je on u želji da nađe opravdanje za finansijske probleme izazvane podrškom Kijevu.

Ruski avioni Su-25 uspješno su izveli napade na kamuflirane snage i tehniku ukrajinske vojske u donjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski odlučio je da se ukrajinske snage povuku iz Avdejevke i pređu u odbranu.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN javila je, pozivajući se na komandanta jedinice "Tavrija" Aleksandra Tarnavskog, da su ukrajinske jedinice već izašle iz Avdejvke.

Ruska PVO je tokom noći presrela i uništila 33 ukrajinska drona iznad nekoliko oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Dronovi su uništeni iznad Kaluške, Voronješke, Brjanske, Belgorodske i Kurske oblasti.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    :) 17.02.2024. 19:42
    Opasni su Sokočani
  • Generic placeholder image
    Aha..onolika ruska armija tri mjeseca zauzima mjesto veličine Sokoca...fukara fašistička 17.02.2024. 19:17
    Gg
  • Generic placeholder image
    Krle 17.02.2024. 18:34
    ZNači Avdijevka kaput, idemo laganini dalje do Kijeva i konačne kapitulacije firera iz Kijeva.
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 7m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    1h 31m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    22h 24m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    16h 15m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    1h 25m
    0